Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Κεραυνός : Τα 10 πιο εκπληκτικά γεγονότα που έχουν συμβεί από αυτό το φαινόμενο σε όλο τον κόσμο

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε για τους κεραυνούς, παρακάτω θα δείτε τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα που έχουν συμβεί κατά την εκδήλωση μίας καταιγίδας.

1. Κεραυνός εν αιθρία; Ναι, μπορεί να συμβεί...


Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χτυπήσει ένας κεραυνός ακόμα κι όταν έχουμε από πάνω μας έναν καταγάλανο ουρανό. Πρόκειται για ένα τύπο κεραυνού που προέρχεται από την μία πλευρά ενός καταιγιδοφόρου νέφους, ταξιδεύοντας μακριά από το κύριο μέτωπο της καταιγίδας. Αυτοί οι κεραυνοί μπορούν ακόμα και να χτυπήσουν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, γι αυτό και τους δόθηκε το όνομα "κεραυνός εν αιθρία".

Μάλιστα, ένας κεραυνός χτύπησε 74 χιλιόμετρα μακριά από την καταιγίδα κοντά στην πόλη Πόνκα της Οκλαχόμα στις 25 Ιουνίου του 2018. Ωστόσο, αυτός ο κεραυνός δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που συνέβη ξανά στην Οκλαχόμα στις 20 Ιουνίου του 2007. Εκείνη την ημέρα ένας κεραυνός διένυσε μία απόσταση 321 χιλιομέτρων οριζόντια μέσα στο καταιγιδοφόρο νέφος και προκάλεσε 13 χτυπήματα ταυτόχρονα στο έδαφος.

2. Άνθρωπος χτυπήθηκε 7 φορές από κεραυνό στη διάρκεια της ζωής του και... επέζησε 

Ο δασοφύλακας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόι Κλίβελαντ Σάλιβαν, είχε χτυπηθεί 7 φορές από κεραυνό και επέζησε. Η πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπος με αυτό το φαινόμενο ήταν το 1942 στην ηλικία των 30 ετών και η τελευταία ήταν το 1977 στην ηλικία των 65 ετών. Ακριβώς επειδή επέζησε απ' όλα τα χτυπήματα, του δόθηκε η ονομασία "Άνθρωπος Αστραπή".

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι εξαιρετικά απίθανο να χτυπήθηκε απευθείας από κεραυνό και τις 7 φορές καταφέρνοντας να επιζήσει. Επομένως, το πιθανότερο σενάριο είναι τα χτυπήματα να ήταν έμμεσα κι όχι άμεσα, δεδομένου ότι κανένας δεν ήταν παρόν ώστε να επαληθεύσει τα λεγόμενα του συγκεκριμένου δασοφύλακα. Παρά ταύτα τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα από τον επιθεωρητή του Εθνικού Πάρκου Shenandoah, R. Taylor Hoskins. 

3. Λίμνη Μαρακαΐμπο, Βενεζουέλα : Η "πρωτεύουσα" των κεραυνών 


Η περιοχή που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό κεραυνών σε όλο τον κόσμο βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Κατατούμπο στην λίμνη Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας. Από τις 365 ημέρες του έτους, τουλάχιστον τις 150 - 300 από αυτές εκδηλώνονται κεραυνοί. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε σχεδόν 30 κεραυνούς ανά λεπτό και 233 κεραυνούς ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως.

4. Υπάρχει μία περιοχή στην κεντρική Φλόριντα των ΗΠΑ που ονομάζεται "Lightning Alley"

Από το Τάμπα μέχρι το Ορλάντο και το Τίτουσβιλ στη Φλόριντα, υπάρχει τόσο έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, που έχει ονομαστεί και όχι αδίκως "Μονοπάτι των Κεραυνών". Μέσα από διάφορες πηγές έχει διαπιστωθεί ότι η περιοχή δέχεται κατά μέσο όρο 10 έως 35 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως.

5. Ευρώπη : Το μέρος με τους περισσότερους κεραυνούς είναι η βορειοανατολική Ιταλία 


Στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη έξαρση των κεραυνών την έχουμε κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του έτους, με την πρωταγωνίστρια αυτών να είναι η βορειοανατολική Ιταλία, αφού έχει πάνω από 50 ημέρες με κεραυνούς κάθε χρόνο, ενώ οι αναλύσεις από τους επιστήμονες δείχνουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στην περιοχή, ως επακόλουθο της συχνότερης εμφάνισης ισχυρών καταιγίδων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

6. Το 1769 κεραυνός χτύπησε την εκκλησία του Σαν Ναζάρο στην Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας πυροδοτώντας 90 τόνους πυρίτιδας

Το γεγονός αυτό συνέβη στην Μπρέσια της Ιταλίας τον Αύγουστο του 1769. Ένας κεραυνός χτύπησε την εκκλησία Σαν Ναζάρο, όπου είχαν αποθηκεύσει οι αρχές της Βενετίας τουλάχιστον 90.000 κιλά πυρίτιδας. Από την ισχυρή έκρηξη, εκτοξεύθηκαν μεγάλου μεγέθους πέτρες σε απόσταση έως και εάν χιλιόμετρο από το σημείο, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και σκοτώνοντας έως 3000 ανθρώπους. Από ιστορικά έγγραφα καταστράφηκε ολοσχερώς το ένα έκτο της πόλης, ενώ πέρα από τον αριθμό των νεκρών, η πόλη είχε και πάνω από 800 τραυματίες. Το τραγικό αυτό γεγονός ανάγκασε την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να αποκηρύξει την άρνησή της για την τοποθέτηση αλεξικέραυνων στην περιοχή.

7. Υπάρχουν σούπερ κεραυνοί 


Είναι 100 φορές πιο ισχυροί από έναν συνηθισμένο κεραυνό. Μάλιστα είναι τόσο φωτεινοί και ισχυροί, που για πρώτη φορά εντοπίστηκαν από τους δορυφόρους Vela την δεκαετία του 1970, οι οποίοι ουσιαστικά παρακολουθούσαν ολόκληρο τον πλανήτη για να καταγράφουν τις πυρηνικές εκρήξεις. Φανταστείτε λοιπόν ότι αυτοί οι κεραυνοί ήταν τόσο ισχυροί που καταγράφηκαν από τους αισθητήρες των δορυφόρων που ήταν σχεδιασμένοι να ανιχνεύουν πυρηνικές εκρήξεις.

Ένας τέτοιος σούπερ κεραυνός συνέβη στις 31 Μαΐου του 2012, στην πόλη Τάλσα της Οκλαχόμα, δημιουργώντας την αίσθηση στους κατοίκους ότι εκδηλώνεται σεισμός. Μάλιστα, οι συναγερμοί των αυτοκινήτων ενεργοποιήθηκαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο όπου χτύπησε ο κεραυνός, ενώ έφτασε μέχρι να πέσουν κορνίζες από τους τοίχους των σπιτιών. Επίσης, ένας τέτοιος σούπερ κεραυνός έπεσε στο Ιλινόις, σπάζοντας τα παράθυρα των σπιτιών, ενώ δημιούργησε έναν κρατήρα πλάτους 2 μέτρων και βάθους 30 εκατοστών.

8. Το ηλεκτρικό πεδίο από μία καταιγίδα που πλησιάζει μπορεί να σου σηκώσει τα... μαλλιά 


Αν γυρίσουμε πίσω στα σχολικά μας χρόνια, θα μπορούσαμε να θυμηθούμε εκείνα τα πειράματα που κάναμε στο μάθημα της Φυσικής, όπως για παράδειγμα όταν μας έβαζαν να τρίβουμε μία πλαστική ράβδο πάνω σε ένα ύφασμα, ή ένα μπαλόνι πάνω στο πουλόβερ μας. Όταν στο τέλος του πειράματος βάζαμε το μπαλόνι κοντά στο κεφάλι μας, οι τρίχες από τα μαλλιά μας σηκώνονταν. Γιατί όμως συνέβαινε αυτό; Όλα υπόκεινται στο γεγονός ότι είχαμε διαχωρισμό φορτίου. Τόσο το πουλόβερ όσο και το μπαλόνι αποκτούν στατικό φορτίο, με το μπαλόνι να έχει θετικό φορτίο και το πουλόβερ αρνητικό. Όταν λοιπόν μετακινούσαμε το μπαλόνι στα μαλλιά μας, λόγω της αντίδρασης με το ηλεκτρικό φορτίο των μαλλιών, το αποτέλεσμα ήταν να σηκώνονται.

Ωστόσο, παρόμοιο γεγονός συμβαίνει και κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Οι αστραπές είναι εκκενώσεις στατικού ηλεκτρισμού μέσα σε ένα πολύ ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο, που δημιουργείται από την καταιγίδα. Ο διαχωρισμός φορτίου συμβαίνει μέσα σε μια καταιγίδα, παράγοντας γενικά αρνητικό φορτίο στο κάτω μέρος του νέφους και θετικό φορτίο στο πάνω μέρος της καταιγίδας. Όταν το ηλεκτρικό πεδίο είναι αρκετά ισχυρό έχουμε τον σχηματισμό μίας αστραπής.

Όταν λοιπόν παρατηρήσετε ότι σηκώνονται τα μαλλιά σας, είναι ένα σαφές σημάδι ότι κάπου κοντά θα χτυπήσει ένας κεραυνός. Μάλιστα, υπάρχουν καταγεγραμμένα γεγονότα με ανθρώπους να έχουν σηκωμένα μαλλιά πριν από το χτύπημα ενός κεραυνού. Επομένως, αν παρατηρήσετε ότι σηκώνονται τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας, σημαίνει ότι βρίσκεται σε... επικίνδυνη ζώνη.

9. Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καταγεγραμμένος κεραυνός 

Έχετε δει ή ακούσει ότι κάποιοι κεραυνοί διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό συνέβη στη νότια Γαλλία το 2012, με τη διάρκεια του κεραυνού να είναι 7,74 δευτερόλεπτα. Αν λοιπόν υπολογίσουμε το γεγονός ότι η διάρκεια ενός μέσου κεραυνού είναι μόλις 0,2 δευτερόλεπτα, μπορούμε κάλλιστα να αντιληφθούμε ότι ο συγκεκριμένος κεραυνός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

10. Πιο πιθανό να σας χτυπήσει ένας κεραυνός παρά να κερδίσετε το λαχείο 

Πράγματι, κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι περισσότερες οι πιθανότητες να μας χτυπήσει κεραυνός, παρά να κερδίσουμε το λαχείο. Βέβαια οι πιθανότητες αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκετε. Πάντως σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, οι πιθανότητες να μας χτυπήσει ένας κεραυνός κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι 1/15.300. Περίπου το 10% καταλήγουν σε θάνατο, ενώ πάνω από το 70% των ανθρώπων που έχουν χτυπηθεί από κεραυνό έχουν μόνιμα τραύματα ή σοβαρές αναπηρίες.

Πηγή : Severe Weather Europe

Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία 

Τα πάντα για τον καιρό στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Meteo24News. Ακολουθήστε το Meteo24News σε InstagramFacebook , You Tube και Twitter.

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.