Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για την επερχόμενη μεταβολή του καιρού


ECMWF

Όπως έχει ήδη γραφεί τις προηγούμενες ημέρες ΕΔΩ και ΕΔΩ, μία ασυνήθιστη για την εποχή διαταραχή πρόκειται να μας απασχολήσει από την ερχόμενη Παρασκευή. Αιτία αυτής της αλλαγής του καιρού θα είναι η άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη προς το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα "σπρώξει" ψυχρές αέριες μάζες να κατέλθουν χαμηλά προς τη ΝΑ Μεσόγειο. Αυτές τις διατάξεις τις βλέπουμε συνήθως τους χειμερινούς μήνες όπου η άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα σε εκείνα τα γεωγραφικά πλάτη, δημιουργεί τον εμποδισμό τύπου Ωμέγα καλύπτοντας μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Ελλάδα συνήθως είναι στο ανατολικό κράσπεδο του εμποδισμού όπου η κυκλοφορία γίνεται μεσημβρινή (με κατεύθυνση βορρά-νότου) και η θερμοκρασία σημειώνει κατακόρυφη πτώση. Ανάλογα με την κατεύθυνση του αυλώνα και πόσο νότια αυτός θα κινηθεί, μπορεί να έχουμε τον σχηματισμό κάποιου χαμηλού στο Ιόνιο ή το Αιγαίο το οποίο θα φέρει έντονες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Διαφορετικά, αν ο αυλώνας δεν καταφέρει να εισχωρήσει πολύ νότια, συνήθως τα φαινόμενα είναι σύντομα με ταυτόχρονη επικράτηση ισχυρών βορείων ανέμων και περιορίζονται στη βόρεια χώρα. 

Η παραπάνω εισαγωγή-επεξήγηση, γίνεται για να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός λειτουργίας αυτού του τύπου της κυκλοφορίας και ότι όλα εξαρτώνται από την ακριβή κατάληξη του αυλώνα. Συνήθως ο ακριβής προσδιορισμός της θέσης του είναι εφικτός 2-3 μέρες πριν. Για αυτό το λόγο βλέπουμε και τον χειμώνα μεγάλη προγνωστική ασάφεια σε αυτές τις περιπτώσεις που ίσως φτάνει και μία ημέρα πριν. Παρόμοια αβεβαιότητα επικρατεί στα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα και αυτή τη φορά, μειώνοντας την προγνωσιμότητα σημαντικά και κάνοντας τους μετεωρολόγους αρκετά επιφυλακτικούς. 

Παρακάτω ακολουθούν οι προγνωστικοί χάρτες για το Σάββατο 9 Ιουλίου από τα τέσσερα πιο διαδεδομένα, παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης καιρού. Με σκούρο βέλος έχουμε σχεδιάσει την κατεύθυνση και την προς τα νότια έκταση του αυλώνα. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, κυριαρχούν δύο βασικά σενάρια που υποστηρίζονται από δύο μοντέλα το κάθε ένα. 


 

ECMWF

GFS

ICON

UKMO

Σενάριο 1

Το πρώτο σενάριο που υποστηρίζεται από το ECMWF και το UKMO, θέλει τον αυλώνα να κατέρχεται αρκετά βαθιά προς το Ιόνιο ή την Πελοπόννησο με πιθανό σχηματισμό βαρομετρικού χαμηλού πάνω από τη θάλασσα. Με αυτό το σενάριο, θα πρέπει να περιμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλα τα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου, με θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το απόγευμα-βράδυ του Σαββάτου. Οι βοριάδες στα πελάγη θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. 

Σενάριο 2

Το δεύτερο σενάριο υποστηρίζεται από τα μοντέλα GFS και ICON όπου με μικρές αποκλίσεις, θέλουν τον αυλώνα να ακολουθεί μια πιο μεσημβρινή πορεία βορρά-νότου και να μην φτάνει σε τόσο νότια πλάτη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε ένα πέρασμα από έντονες βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι της Παρασκευής έως το ξημέρωμα του Σαββάτου. Τα φαινόμενα θα έχουν πιο σύντομη διάρκεια και θα περιοριστούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Και σε αυτή την περίπτωση η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο τα 7 με 8.

Λόγω της ασυμφωνίας αυτής, είναι προς το παρόν αδύνατον να γίνουν εκτιμήσεις για τον καιρό στα τέλη της εβδομάδας και θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε πιο από τα 2 σενάρια συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να προβούμε στις ανάλογες προγνώσεις. Πάντως, εάν τελικά η πλάστιγγα γείρει προς το πρώτο σενάριο, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από την πολιτεία για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα που θα προκαλέσουν οι ισχυρές καταιγίδες και οι δυνατοί άνεμοι που θα τις συνοδεύουν. 

 

Επιμέλεια: Παρανός Χρυσόστομος-Μετεωρολόγος

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.