Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Meteo24news : Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση καιρού - Πως ενδεχομένως θα εξελιχθεί ο καιρός μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου


Το καλοκαίρι στη χώρα μας, μέχρι τουλάχιστον το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, εξελίχθηκε αρκετά φυσιολογικό και σε κάποιες περιοχές θα λέγαμε έως δροσερό για τα δεδομένα της εποχής, σε σχέση με την δυτική και κεντρική Ευρώπη που συνεχίζει να βιώνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες δυστυχώς στην Ισπανία και την Πορτογαλία κατέληξαν να γίνουν φονικές λόγω της διάρκειας και της δυναμικής που είχε αυτό το παρατεταμένο κύμα καύσωνα.


Η μέχρι προσφάτως βορειοανατολική ροή των αεροχειμμάρων και η εδραίωση των θερμών αέριων μαζών από την Βόρεια Αφρική στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της Ευρώπης, με την παράλληλη επικράτηση των ενισχυμένων μελτεμιών στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, διατήρησαν τις θερμοκρασίες εντός των φυσιολογικών επιπέδων για τα δεδομένα της εποχής, ενώ άνοιξαν ακόμα και το δρόμο ώστε να κινηθούν από την Βόρεια Ευρώπη πιο δροσερές αέριες μάζες προς την περιοχή μας, σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι που και η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο των υψηλών θερμοκρασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών.


Το μέτωπο πλέον των θερμών αέριων μαζών που είχε εγκλωβιστεί στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, βλέπουμε ότι έχει κινηθεί προς την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο αρκετά εξασθενημένο αλλά με την τάση να διατηρηθεί στη χώρα μας για αρκετό χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας σημαντικά τον υδράργυρο ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα δούμε υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και στην περιοχή του Αιγαίου από την επόμενη εβδομάδα. Όμως δεδομένου ότι έχει χάσει σημαντικά τη δυναμική του, δεν θα αφήσει τα περιθώρια στον υδράργυρο να ανέβει σε ακραίες τιμές.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με γνώμονα πάντα το γεγονός ότι μετά το πέρας των επτά ημερών θεωρείται τάση του καιρού κι όχι πρόγνωση.

25 Ιουλίου έως 31 Ιουλίου : 


Σε αυτό το διάστημα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού, με τον υδράργυρο στα δυτικά, βόρεια και κεντρικά τμήματα του ηπειρωτικού κορμού της χώρας να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς κελσίου. Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου ενδεχομένως να δούμε τη θερμοκρασία σε πολύ τοπικό επίπεδο να αγγίζει τους 42 με 43 βαθμούς κελσίου στη δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, όπως και στην Πελοπόννησο. Στην ανατολική και νότια Ελλάδα κυρίως τη Δευτέρα σε πρώτη φάση αναμένεται ο υδράργυρος να αγγίξει τους 40 με 41 βαθμούς στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), όπως και περιοχές της Κρήτης, του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, καθώς και στην Εύβοια και συνολικά σε όλη την Πελοπόννησο. 


Γενικότερα, τη Δευτέρα θα έχουμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών από βορρά προς νότο. Δεν αποκλείεται δηλαδή ακόμα και η Θεσσαλονίκη να δει τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς κελσίου. Ευτυχώς το θετικό είναι ότι τα ποσοστά υγρασίας θα είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς το κύμα καύσωνα έρχεται κατευθείαν από την έρημο Σαχάρα, επομένως ο δείκτης δυσφορίας (φαινομενική θερμοκρασία) δεν θα δημιουργεί την αίσθηση ότι η θερμοκρασία είναι πολύ παραπάνω από την πραγματική. Πρόσκαιρη μικρή υποχώρηση των θερμοκρασιών φαίνεται στο διάστημα 29 με 31 Ιουλίου. Δεν αναμένονται βροχές κατά τις θερμές ώρες της ημέρας σε όλο αυτό διάστημα, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι υψηλός λόγω και των ξηρών καιρικών συνθηκών.


1η Αυγούστου έως 10 Αυγούστου : 


Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι οι θερμές αέριες μάζες θα συνεχίσουν να παραμένουν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και έτσι ο Αύγουστος θα μας υποδεχθεί με υψηλές θερμοκρασίες που θα φτάνουν σε επίπεδα καύσωνα. Το επίκεντρο των υψηλότερων θερμοκρασιών φαίνεται να είναι και πάλι τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας, με τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές να αγγίζει τους 40 με 41 βαθμούς κελσίου. Παρότι φαίνεται το κύμα ζέστης να διατηρείται για πάνω από ένα δεκαήμερο στη χώρα μας, κάτι που σίγουρα εφιστά την προσοχή σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή σε όσους εργάζονται στο εξωτερικό περιβάλλον, δεν έχει καμία σχέση με τον καύσωνα του 1987 σε δυναμική, υπολογίζοντας εξίσου το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά δεν υπήρχαν ούτε τα ελάχιστα μέσα σε σύγκριση με αυτά που διαθέτουμε σήμερα προκειμένου ο κόσμος να μην κινδυνεύσει από τις υψηλές θερμοκρασίες.


Επομένως, αναμένεται να διανύσουμε ένα διάστημα υψηλών θερμοκρασιών με άγνωστη μέχρι στιγμής διάρκεια που δεν είναι όμως ούτε πρωτόγνωρο, αλλά ούτε και θα καταστεί ακραίο. Απλά θα πρέπει να υπάρχει η δέουσα προσοχή σε όσους δεν αντέχουν τη ζέστη, σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σε όσους εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες στο εξωτερικό περιβάλλον, υπολογίζοντας παράλληλα και τα ζωάκια που ένα μπολ νερό είναι απαραίτητο προκειμένου να μην κινδυνέψουν από αυτές τις θερμοκρασίες καθώς είναι σε πιο ευάλωτη θέση. Θα σας ενημερώνουμε με καθημερινές προγνώσεις για όλη την Ελλάδα από την επόμενη εβδομάδα, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί και η μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού για τον τρίτο και τελευταίο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου.

Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία 

Τα πάντα για τον καιρό στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Meteo24News. Ακολουθήστε το Meteo24News σε InstagramFacebook , You Tube και Twitter.

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.