Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ένα δάσος στην καρδιά της Μαδρίτης για μία βιώσιμη μητρόπολη

 


Τα σχέδια για τη δημιουργία ενός «αστικού δάσους» 145.000 τετραγωνικών μέτρων στην ισπανική πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη, προχωράνε όλο και περισσότερο, αφού η πόλη επέλεξε δύο αρχιτεκτονικές εταιρείες - τη West 8 και την Porras Guadiana - από 40 υποψήφιους. Το «Madrid Nuevo Norte», το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες αστικής ανανέωσης της Ευρώπης, στοχεύει στον επανασχεδιασμό του βόρειου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης και των γύρω περιοχών. Το σχέδιο θα μετατρέψει ριζικά τη μεταφορά από ένα μοντέλο με επίκεντρο «το αυτοκίνητο», σε πιο βιώσιμους τρόπους και θα αλλάξει το αστικό τοπίο από το σκυρόδεμα, στο πράσινο.

Καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας, ακόμη και μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν το βιώσιμο λειτουργικό τους μοντέλο. Πριν από λίγο καιρό, η μητρική εταιρεία της διαδικτυακής πλατφόρμας παιχνιδιών PokerStars ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική βιωσιμότητας, το «Σχέδιο Θετικών Επιπτώσεων». Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς εστίασης έως το 2030: η χρήση από το 75% των ενεργών διαδικτυακών πελατών παγκοσμίως ενός ή περισσότερων από τα εργαλεία Play Well, η δημιουργία και το κτίσιμο ομάδων που είναι αντιπροσωπευτικές των τοποθεσιών στις οποίες ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι εργαζόμενοι, καθώς και η βελτίωση της ζωής δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες των εργαζομένων.

Η FIFA ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ τον επόμενο χειμώνα εξασφάλισε πιστοποίηση ISO 20121, το διεθνές χαρακτηριστικό που θέτει τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ενός βιώσιμου αθλητικού γεγονότος.

Η Procter & Gamble, επίσης, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια νέα περιβαλλοντική στρατηγική βιωσιμότητας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του νερού. Η προσπάθεια είναι να διατεθεί περισσότερο νερό σε περιοχές με υδάτινη καταπόνηση και η στρατηγική περιλαμβάνει ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο έργων αποκατάστασης νερού.


 

Ωστόσο, το έργο της Μαδρίτης είναι διαφορετικού επιπέδου. Η Lola Ortiz Sanchez, Γενική Διευθύντρια Σχεδιασμού και Υποδομής Κινητικότητας της πόλης, δήλωσε: «Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο όπου εξετάζουμε πώς να αναπτύξουμε νέες υποδομές σε αυτόν τον τομέα – τα πάντα, από το μετρό, το τρένο και τους ποδηλατόδρομους. Αναπτύσσοντας έναν άξονα Βορρά-Νότου θα συνδέσουμε τους ποδηλατόδρομους της πόλης και αυτό θα είναι μια εξαιρετική ραχοκοκαλιά για τους ποδηλάτες. Θα ενσωματώσουμε, επίσης, το σύστημα τρένων υψηλής ταχύτητας και ταχείας διέλευσης λεωφορείων – επομένως θα πρέπει να προσαρμόσουμε πολλές υποδομές σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με την Distrito Castellana Norte – την εταιρεία αστικής μεταμόρφωσης που προωθεί τη Madrid Nuevo Norte – το πάρκο θα μειώσει τις θερμοκρασίες κατά τρεις έως τέσσερις βαθμούς και θα έχει μια διάταξη εμπνευσμένη από την κληρονομιά του σιδηροδρομικού τοπίου της περιοχής.

«Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 25 χρόνια, αλλά οι πολεοδομικές άδειες εκδόθηκαν μόλις πριν από δύο χρόνια», πρόσθεσε ο Jorge Serrano, Τεχνικός Διευθυντής της Distrito Castellana Norte. «Είμαστε στη φάση του σχεδιασμού τώρα, αρχίζοντας να αναπτύσσουμε το έργο. Μία από τις μεγάλες ιδέες είναι ότι αναπτύσσουμε μια κεντρική επιχειρηματική περιοχή (CBD) γύρω από το σταθμό. Η Μαδρίτη δεν διαθέτει κατάλληλο CBD, όπως υπάρχει στο Λονδίνο ή στο Παρίσι και βασιζόμαστε στη συνδεσιμότητα των μεταφορών για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση του».

Για να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια και να είναι σύμφωνη με τα όρια της ΕΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση, η πόλη ανέπτυξε το «Madrid 360» το 2020. Η στρατηγική βιωσιμότητας στοχεύει να φέρει επανάσταση στην κινητικότητα, σε μια πόλη όπου σχεδόν το 80% των ταξιδιών γίνονται με αυτοκίνητο και μόλις το 1,9 τοις εκατό αυτών των οχημάτων είναι υβριδικά ή ηλεκτρικά.

Είναι το πιο σημαντικό έργο αστικής μεταμόρφωσης που θα υποβληθεί στην πρωτεύουσα της Ισπανίας και ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης σε όλη την Ευρώπη, σχεδιασμένο με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της, δημιουργώντας μια πιο αποτελεσματική, βιώσιμη και ευημερούσα Μαδρίτη. Μια 100% βιώσιμη πόλη, όπου οι πολίτες και οι επισκέπτες της θα κυκλοφορούν με τα πόδια, με ποδήλατα ή μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου τα σπίτια, τα καταστήματα, τα γραφεία και οι χώροι πρασίνου δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για να ζήσουν, να εργαστούν και να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Το επόμενο έτος οι αρχές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν την πρώτη φάση της πρόσφατα ανανεωμένης ζώνης χαμηλών εκπομπών (LEZ) της Μαδρίτης, η οποία θα εισαχθεί σταδιακά, έως ότου καλύψει ολόκληρη την πόλη μέχρι το 2025.

 

 

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News