Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Sakura: η μαγεία του κερασιού στην Ιαπωνία

Η φύση μεγαλουργεί με την ανεπιτήδευτη ομορφιά της και οι (τυχεροί) Ιάπωνες απολαμβάνουν τη θέα των λουλουδιών.Η ανθοφορία στα πάρκα της Ιαπωνίας είναι γεμάτη συμβολισμό σε χώρους όπου κυριαρχεί η ειρήνη, κάτι που βοηθά στην ανανέωση του πνεύματος και στην ανακάλυψη του εαυτού μας. Η περίοδος αυτή ονομάζεται Σάκουρα και πρόκειται για το διάστημα που έχουμε την ανθοφορία των ιαπωνικών κερασιών. Είναι ένα υπέροχο αν και εφήμερο θέαμα, που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο, ενώ κάνει όλους τους Ιάπωνες να ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να γιορτάσουν το Χαναμί, δηλαδή την παρατήρηση των κερασιών οι οποίες ανθίζουν σε πάρκα της πόλης ή στα πιο διάσημα ανθισμένα μέρη της χώρας.

Η ιστορία του φεστιβάλ της Αναγέννησης

Κατά την περίοδο της ισημερίας την άνοιξη, δεν υπάρχει Ιάπωνας που να μην παρακολουθεί μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την ιστορία της ανθισμένης κερασιάς που εμφανίζεται πρώτα στην πρωτεύουσα και στις νότιες περιοχές, ενώ στη συνέχεια η άνθιση αυτη παρατηρείται και στο Χοκάιντο.

Ομοίως με αυτό που συμβαίνει σε εμάς με τον καιρό, υπάρχει ένα πραγματικό σύστημα ενημερωτικών δελτίων, προβλέψεων και συνεχών μαρτυριών για την άνθηση. Συχνά στα μεγάλα ξενοδοχεία του Τόκιο, τοποθετούνται μεγάλες πινακίδες στις αίθουσες όπου σημειώνεται η πρόοδος των κερασιών από όλη την Ιαπωνία, συνοδευόμενο από τις ημερομηνίες που έχουν προγραμματιστεί για το άνοιγμα των μπουμπουκιών.

Η παράδοση του φεστιβάλ αναγέννησης χρονολογείται από την περίοδο του Νάρα, δηλαδή περίπου από τον 8ο αιώνα. Η ανθοφορία συνέπεσε με την αρχή της περιόδου σποράς του ρυζιού και με την επακόλουθη επανέναρξη των γεωργικών δραστηριοτήτων. Έτσι, για να προωθηθεί η συγκομιδή, έγιναν προσφορές σε τοπικές θεότητες στους πρόποδες του ανθισμένου δέντρου και οι αγρότες έπιναν προς τιμή των Θεών. Έναν αιώνα αργότερα, η αυτοκρατορική αυλή του Κιότο ανανέωσε και επέκτεινε αυτό το φεστιβάλ, συνοδεύοντάς το με εκλεπτυσμένα συμπόσια.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή η παράδοση της κατανάλωσης και της γιορτής κάτω από τα ανθισμένα δέντρα υιοθετήθηκε πρώτα από τους Σαμουράι και έπειτα από ολόκληρο τον λαό, έως ότου έγινε, τον 17ο αιώνα, μια πραγματική εθνική παράδοση για τον εορτασμό της ανανέωσης και της αναγέννησης.


Υπάρχει ένα συγκεκριμένο όνομα που προσδιορίζει την άνθηση των κερασιών, δηλαδή το Sakura, το οποίο συμβολίζει την αναγέννηση και τη ζωτική δύναμη που ανανεώνεται σε όλα τα πράγματα στη γη. Για τους Ιάπωνες από την εποχή του Χεϊνάν, ήταν παράδοση να πηγαίνουν και να παρατηρούν την ανθοφορία σε ένα προσκύνημα που ονομάζεται Χαναμί, το οποίο βγαίνει από τη λέξη hana = λουλούδια, ενώ το mi από τη λέξη miru (σιωπηρό) που σημαίνει να βλέπεις.

Η ανθοφορία διαρκεί μόνο λίγες μέρες και οι Ιάπωνες πηγαίνουν σε πάρκα της πόλης ή σε μέρη που είναι ιδιαίτερα γνωστά για την εν λόγω εκδήλωση, όπως είναι η Γιοσίνο κοντά στην Οζάκα, όπου το κοινό διασκεδάζει με λαϊκούς χορούς, τραγούδια και παραστάσεις, στην οποία μπορούν να παραστούν κι οι τουρίστες, προκειμένου να δουν από κοντά το μεγαλείο του ιαπωνικού πολιτισμού. Εκτός από το γεγονός ότι η ανθοφορία της κερασιάς είναι ένα σύμβολο της ζωής για τους Ιάπωνες, είναι και τον σύμβολο των Σαμουράι καθώς τα άνθη αντιπροσωπεύουν την τιμιότητα, το θάρρος, την πίστη και την αγνότητα.

Οι Σαμουράι λοιπόν όπως το κεράσι, φεύγουν από το κλαδί. Ακριβώς όπως συμβαίνει για αυτά τα λουλούδια της ευθραυστότητας και της εφήμερης ομορφιάς που πεθαίνουν αφήνοντας το κλαδί κατά το θάνατό τους, έτσι και οι Σαμουράι είναι έτοιμοι να αφήσουν τη ζωή τους στη μάχη.

Που να θαυμάσετε το φεστιβάλ Sakura

Υπάρχουν περισσότερες από 100 ποικιλίες κερασιών που βρέθηκαν στη γη του Ανατέλλοντος Ηλίου και οι οποίες διακρίνονται από τον αριθμό των πετάλων τους. Ανάμεσά τους ο πιο διαδεδομένος και πρωταγωνιστής του Χαναμί τον Απρίλιο είναι ο Σομέι Γιοσίνο. Στην πραγματικότητα, ακριβώς στο βουνό που έχει το ίδιο όνομα, ανθίζουν πάνω από 30.000 κερασιές.

Μεταξύ των πόλεων που πρέπει να επισκεφθείτε για να παρακολουθήσετε το φεστιβάλ Χαναμί είναι το Κιότο, με το αυτοκρατορικό παλάτι και το πάρκο Μαρουγιάμα το οποίο είναι διάσημο για τα κεράσια του, τον κήπο γύρω από το κάστρο και τους εμπορικούς δρόμους της Οζάκα, ενώ στην Κανασάουα, ο μεγάλος κήπος Κενρόκου-εν είναι γεμάτος από κερασιές, με την παράσταση να επεκτείνεται και σε άλλες εποχές όπως με τους σφενδάμους το φθινόπωρο.

Στο Τόκιο, που είναι η πόλη των χιλίων φωτών, η μητρόπολη που δεν κοιμάται και δεν σταματά ποτέ να συλλογίζεται το ιερό λουλούδι, όταν ανθίζουν οι κερασιές, στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τις δουλειές τους και επιδίδονται στο Χαναμί κάτω από τα ανθισμένα κλαδιά. Τα πάρκα του Τόκιο είναι επίσης γεμάτα από θαυμαστές λουλουδιών, όπως το πάρκο Showa Kinen, το οποίο φιλοξενεί περισσότερα από 1.500 δέντρα κερασιάς και πολλά άλλα είδη λουλουδιών, όπως είναι οι τουλίπες που ανθίζουν στα μέσα Απριλίου.


Ο Εθνικός Κήπος Shinjuku Gyoen, στην καρδιά της μητρόπολης, προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσετε το Σάκουρα και να εξασκηθείτε στο Χαναμί, κατά μήκος του ποταμού Μεγκούρο, στο Νακαμεγκούρο, όπου το θέαμα είναι εγγυημένο, όταν κατά το ηλιοβασίλεμα, οι ακτίνες φωτίζουν τις κερασιές με έντονο χρώμα και τα πέταλα που πέφτουν στο νερό χρωματίζουν το ποτάμι ροζ.

Αν ωστόσο θέλετε να συνδυάσετε την ατμόσφαιρα της Αρχαίας Ιαπωνίας με την παράσταση Σάκουρα, μπορείτε να επιλέξετε έναν ασυνήθιστο προορισμό, όπως το νεκροταφείο Yanaka Reien, ή να νοικιάσετε μια βάρκα για να απολαύσετε την ανθοφορία πλέοντας στα νερά του καναλιού Chidori-ga-drone, που περιβάλλει το αυτοκρατορικό παλάτι.


Ένας άλλος τρόπος για να ζήσετε το Χαναμί είναι να επιλέξετε μια κρουαζιέρα στο ποτάμι μέσα σε ένα γιακαταμπουνέ (το παραδοσιακό ιαπωνικό σκάφος), ίσως το βράδυ ή στην περιοχή του Sumida Park, που είναι το πάρκο το οποίο αγαπήθηκε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από τους Ιάπωνες.

Τέλος, στο Τόκιο, το Φεστιβάλ Σάκουρα, συνοδεύεται από κάθε μορφή τέχνης, έχοντας μουσική, διάφορες παραστάσεις και την γευσιγνωσία της καλύτερης γαστρονομικής παράδοσης στη χώρα.

Με πληροφορίες από το Meteoweb.eu

Επιμέλεια άρθρου : Φραγκούλη Μαρία


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News