Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ο πλανήτης που μας χαρίζει τη ζωή...Γη


Η Γη στην οποία κατοικούμε είναι ο τρίτος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο και βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του Ηλιακού μας Συστήματος. Είναι ο πιο πυκνός και από τους 8 πλανήτες του Ηλιακού συστήματος και ο πέμπτος σε μάζα και ειδικότερα, ο μεγαλύτερος ανάμεσα στους γήινους πλανήτες. Οι γήινοι πλανήτες είναι εκείνοι που απέχουν τη μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο μας και συγκεκριμένα αναφερόμαστε κατά σειρά στον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη μας και τέλος τον Άρη.

Από όλους τους πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί, η Γη αποτελεί το μοναδικό ουράνιο σώμα που φιλοξενεί ζωή. Αυτό οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και της κατάλληλης θερμοκρασίας που διαθέτει και είναι ικανή ώστε να μπορεί να επιβιώσει κάποιος οργανισμός.

Σύμφωνα με μελέτες και με ενδείξεις μέσω ραδιομετρικής χρονολόγησης και άλλων πηγών, ο πλανήτης μας σχηματίστηκε πριν από 4,54 δισεκατομμύρια έτη και αλληλοεπιδρά με τα άλλα αντικείμενα του χώρου μέσω της βαρύτητας και των  βαρυτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα με τον Ήλιο και τη Σελήνη. Όπως είχαμε αναφέρει και στα άρθρα για τον Ερμή και την Αφροδίτη , οι οποίοι δεν διαθέτουν κάποιο φυσικό δορυφόρο, η Γη μας έχει το τη Σελίνη ή αλλιώς φεγγάρι που αποτελεί και το μοναδικό φυσικό της δορυφόρο.

Η αλληλεπίδραση της Γης με το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης δημιουργεί την παλίρροια των ωκεανών, σταθεροποιεί την κατεύθυνση του άξονα περιστροφής της Γης και σταδιακά μειώνει τον ρυθμό περιστροφής του πλανήτη μας. Η Γη μας χρειάζεται 365,26 περιστροφές γύρω από τον άξονα της ( κάθε περιστροφή της είναι 1 γήινη μέρα), ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. Όταν ολοκληρώσει αυτή τη περιστροφή, τότε αναφερόμαστε σε ένα γήινο έτος.

Ο άξονας τους πλανήτη μας δεν είναι ακριβώς κάθετος, καθώς έχει παρατηρηθεί πως διαθέτει μία κλίση της τάξεως 23,4 μοιρών, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εποχικές διαφορές πάνω στην επιφάνεια της Γης. Η λιθόσφαιρα της Γης διαιρείται σε αρκετές άκαμπτες τεκτονικές πλάκες που μετακινούνται πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, σε περιόδους που διαρκούν πολλά εκατομμύρια έτη. Το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό, με το υπόλοιπο να αποτελείται από διάφορες μορφές εδάφους όπως βουνά, έρημοι και πεδιάδες.

Ύπαρξη ζωής


Πάνω στο πλανήτη μας μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία και ιδιομορφία. Στους πόλους υπάρχει ο πάγος και η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή, ώστε να είναι αδύνατο να υπάρξει νερό σε υγρή μορφή. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι τα μοναδικά σημεία της Γης όπου δεν μπορεί να φτάσει η ηλιακή ακτίνα που εκπέμπει ο αστέρας Ήλιος και έχει ως αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι ακραία χαμηλές, με τη θερμοκρασία στην Ανταρκτική να φτάνει και στους -93 °C. Στους πόλους είναι αδύνατον να κατοικήσει ανθρώπινο είδος και τα σημεία αυτά κατοικούνται για μικρά χρονικά διαστήματα από διάφορους ερευνητές , σε ειδικά φτιαγμένους ερευνητικούς σταθμούς που υπάρχουν διάσπαρτοι.

Μόνο προσαρμοσμένοι στο κρύο οργανισμοί μπορούν να ζήσουν στους πόλους , μεταξύ των οποίων πολλά είδη φυκών, ζώων (πχ. ακάρεα, νηματώδη, πιγκουίνοι, φώκιες και πολικές αρκούδες), βακτήρια,  μύκητες, φυτά και πρώτιστα. Η βλάστηση, όπου εμφανίζεται, είναι τύπου τούνδρας, αυτό το είδος βλάστησης που παρατηρείται στη παρακάτω φωτογραφία.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό και συγκεκριμένα σε ποσοστό 71%. Το νερό στη Γη κινείται συνεχόμενα μέσω του «κύκλου του νερού» (μια φυσική ανακύκλωση) που περιλαμβάνει την εξάτμιση (κυρίως των θαλασσών), τη μεταφορά της υγρασίας, τη συμπύκνωση, την κατακρήμνιση (με βροχή, χιόνι, χαλάζι, κ.ά.). Στο νερό έχει παρατηρηθεί ένα τεράστιο ποσοστό της ύπαρξης ζωής το οποίο αποτελείται από βλάστηση (φυτοπλαγκτόν και γενικά μονοκύτταρων οργανισμών που έχουν την δυνατότητα να φωτοσυνθέτουν όταν βρίσκονται στο νερό), διάφοροι μικροοργανισμοί και βακτήρια και τέλος τα ψάρια, τα οποία παρατηρούνται σε διάφορα μεγέθη.

Τέλος στο πλανήτη μπορείς να βρεις τεράστιες πεδιάδες ικανές για καλλιέργεια και φιλοξενία ζωής ( όπως είναι τα φυτά, τα δέντρα, τα ζώα αλλά ακόμα και ο ίδιος ο άνθρωπος), μεγάλα και επιβλητικά βουνά και οροσειρές βουνών και τέλος αχανείς ερήμους με απίστευτα μεγάλες διαφορές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί τη μέρα να ξεπερνούν τους 50°C, ενώ το βράδυ να πέφτουν ακόμα και υπό το 0.

Παρόλο που το νερό στις ερήμους εξατμίζεται λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας που συναντάται, ακόμα όμως και εδώ παρατηρείται ύπαρξη ζωής, κυρίως με μικροοργανισμού, ερπετά και ζώα τα οποία είναι ικανά να αντέξουν σε αυτές τις θερμοκρασίες και στην μεγάλη έλλειψη νερού.

Θα ήταν ωραίο σε αυτό το σημείο να μάθουμε πως η ονομασία της Γης στην ελληνική γλώσσα προέρχεται από το όνομα της θεάς της ελληνικής μυθολογίας Γαίας.

Φυσικά Χαρακτηριστικά

Η δομή με βάση την οποία έχει δημιουργεί ο πλανήτης μας είναι η εξής:

Στο εσωτερικό του πλανήτη και ακριβώς στο κέντρο θα εντοπίσουμε τον πυρήνα. Ο πυρήνας χωρίζεται σε δύο μέρη, έναν στερεό εσωτερικό πυρήνα με μία ακτίνα γύρω στα 1.220 χλμ. και έναν ρευστό εξωτερικό πυρήνα με μία ακτίνα γύρω στα 3.500 χλμ. Ο εσωτερικός πυρήνας πιστεύεται πως είναι στερεός και πως αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο. Από την άλλη Ο εξωτερικός πυρήνας που περιβάλλει τον εσωτερικό και εκτιμάται πως αποτελείται από ρευστό σίδηρο αναμεμειγμένο με ρευστό νικέλιο και ίχνη ελαφρύτερων στοιχείων. Σύμφωνα με πρόσφατες ενδείξεις εικάζεται πως ο εσωτερικός πυρήνας της Γης, ίσως περιστρέφεται ελαφρώς ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Στη συνέχεια συναντάμε τον Μανδύα. Ο μανδύας της Γης εκτείνεται σε ένα βάθος 2.890 χλμ και αποτελείται κατά μεγάλο μέρος από υλικά πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο. Το σημείο τήξεως ενός υλικού εξαρτάται από την πίεση. Εφόσον η πίεση αυξάνει αρκετά κατά βάθος του μανδύα, το χαμηλότερο τμήμα είναι σχεδόν στερεό, ενώ το ανώτερο τμήμα είναι πλαστικό.

Τέλος τη δομή της Γης αποτελεί ο Φλοιός. Ο φλοιός κυμαίνεται μεταξύ 5 και 70 χλμ. σε βάθος. Τα λεπτά τμήματα του φλοιού είναι κάτω από τους ωκεανούς (ωκεάνιος φλοιός) και αποτελούνται από πυκνά πετρώματα μαγνησίου, σιδήρου και πυριτίου. Τα παχύτερα τμήματα του φλοιού είναι τα ηπειρωτικά τα οποία είναι λιγότερο πυκνά από τα ωκεάνια και αποτελούνται από πετρώματα πλούσια σε νάτριο, αλουμίνιο και πυρίτιο. Ο φλοιός της Γης είναι πλούσιος σε φυσικούς πόρους. Περιέχει μεγάλες ποσότητες καυσίμων (κοιτάσματα): (Άνθρακας, Πετρέλαιο, Φυσικό αέριο, Μεθάνιο). Αυτά τα κοιτάσματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας καθώς και για την δημιουργία συνθετικών υλικών.

Ατμόσφαιρα


Η Γη έχει μία σχετικά πυκνή ατμόσφαιρα η οποία αποτελείται από 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 1% αργό, με ίχνη από άλλα αέρια, συμπεριλαμβανομένων διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς. Η ατμόσφαιρα δρα ως ένα παρέμβλημα μεταξύ της Γης και του Ηλίου. Η σύσταση της ατμόσφαιρας της γης είναι ασταθής, η δε ισορροπία διατηρείται από την βιόσφαιρα. Τα στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή η τροπόσφαιρα, η στρατόσφαιρα, η μεσόσφαιρα, η θερμόσφαιρα και η εξώσφαιρα, μεταβάλλονται από τόπο σε τόπο και εξαρτώνται και από τις εποχιακές μεταβολές.

Συνοπτικά η Γη μας ανήκει στον Γαλαξία και συγκεκριμένα στο βραχίονα του Ωρίωνα. Βρίσκεται στη κατοικήσιμη ζώνη του Ηλιακού μας Συστήματος και είναι ο τέταρτος κατά σειρά πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο. Η ατμόσφαιρα της είναι σχετικά πυκνή και ικανή να προστατέψει τη Γη από διαφόρων ειδών απειλές. Το νερό βρίσκεται σε υγρή μορφή και σε συνεργασία με τη κατάλληλη θερμοκρασία που διαθέτει στο μεγαλύτερο μέρος της, την καθιστά έναν κατάλληλο πλανήτη για την ύπαρξη καθώς και την ανάπτυξη της ζωής. Μάλιστα είναι και ο μοναδικός μέχρι τώρα που έχει καταφέρει ο άνθρωπος να εντοπίσει πάνω του ίχνη ζωής.

Πηγή : magikistigmi.gr

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News