Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Meteo24news : Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού Ιούνιος 2022


Απέχοντας λίγες ημέρες από τον πρώτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, οι αναλύσεις δείχνουν ότι ο Ιούνιος θα κυλήσει με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως ήταν ο περσινός, με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται εντός των φυσιολογικών επιπέδων για τα δεδομένα της εποχής τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του, χωρίς να διαφαίνεται όμως κάποιο ισχυρό κύμα καύσωνα, πέρα από κάποιες ημέρες όπου ο υδράργυρος θα διατηρείται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στον ανατολικό και νότιο κορμό της χώρας. Παρά ταύτα, μια μικρή πιθανότητα να έχουμε ένα κύμα ζέστης την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου είναι υπαρκτό, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να φτάσει σε επίπεδα καύσωνα η θερμοκρασία, αφού τις νυκτερινές ώρες οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διατηρούνται ειδικά σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας κάτω από τους 20 βαθμούς κελσίου και με τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους 34 με 36 βαθμούς κελσίου στο σύνολο της χώρας.

Πάμε να δούμε λοιπόν πώς θα εξελιχθεί ο φετινός Ιούνιος στη χώρα μας, υπολογίζοντας πάντα ότι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις - προγνώσεις έχουν ένα ποσοστό απόκλισης - επαλήθευσης που αγγίζει το 40 - 60%.

1η Ιουνίου έως 10 Ιουνίου 


Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα κυλήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ήπιες σχετικά θερμοκρασίες. Ωστόσο, στην κεντρική Μεσόγειο ένα σύστημα υψηλών πιέσεων από την Βόρεια Αφρική το οποίο φαίνεται να εδραιώνεται για αρκετές ημέρες πάνω από την Ιταλία με μία τάση να κινείται προς τα Βαλκάνια και κατ' επέκταση στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενδεχομένως να ανεβάσει τον υδράργυρο κυρίως στις νοτιοδυτικές, ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας λίγο πιο πάνω από τα φυσιολογικά, με τον υδράργυρο όμως να μην ανεβαίνει εντυπωσιακά όπως για παράδειγμα στην Ιταλία όπου θα έχουμε το κύριο μέτωπο των θερμών αέριων μαζών.


Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις που είναι επακόλουθο της θερμικής αστάθειας η οποία παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, φαίνεται να είναι αρκετά περιορισμένη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και να εντοπίζεται μόνο στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας με επίκεντρο τις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις, χωρίς όμως να δημιουργούν προβλήματα, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα έχουν ασθενή ένταση, με μόνη εξαίρεση την περιοχή του Αιγαίου όπου κατά τόπους η ένταση θα φτάνει τα 5 με 6 μποφόρ.


11 Ιουνίου έως 20 Ιουνίου


Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου ο υδράργυρος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας φαίνεται ότι θα διατηρηθεί εντός των φυσιολογικών πλαισίων, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν τα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας (Κρήτη, Δωδεκάνησα) όπου οι θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική ενδεχομένως να τις επηρεάζουν, ανεβάζοντας ως ένα βαθμό τον υδράργυρο πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Και σε αυτό το διάστημα όμως δεν φαίνεται να έχουμε κάποιο κύμα καύσωνα, αφού οι πιο δροσερές αέριες μάζες από την Ευρώπη θα εκτοπίσουν τις θερμότερες αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική κι έτσι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν από φυσιολογικές έως και κάτω από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο, όπως και στη χώρα μας.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν να έχουμε απουσία αξιόλογων φαινομένων στη χώρα μας, ενώ οι άνεμοι θα είναι κατά βάση βορείων και δυτικών διευθύνσεων. Ωστόσο, η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ευνοεί στο σχηματισμό μίας ψυχρής λίμνης λόγω της βορειοατλαντικής ταλάντωσης, η οποία ενδεχομένως να κινηθεί προς τα ενδότερα της Μεσογείου, αλλάζοντας σημαντικά τα χαρακτηριστικά του καιρού όσο θα οδεύουμε στο τρίτο και τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.


21 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το διάστημα είναι αρκετά μεγάλο, επομένως, οι όποιες διαφοροποίησεις ή αλλαγές στα χαρακτηριστικά του καιρού είναι αναμενόμενες, αφού πέρα των 15 ημερών δεν δύναται να υπάρξει πρόγνωση - εκτίμηση με υψηλό ποσοστό επαλήθευσης. Παρά ταύτα, μπορούμε να έχουμε μία γενική εικόνα του καιρού η οποία είναι κατά προσέγγιση με βάση τα σημερινά δεδομένα στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχουν οι ενδείξεις για τον σχηματισμό μίας ψυχρής λίμνης η οποία αν κινηθεί και προς την ανατολική Μεσόγειο, θα αλλάξει ριζικά τα χαρακτηριστικά του καιρού, αφού θα προκαλέσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια και γενικευμένα εν δυνάμει ισχυρά φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κάτι που θα είναι ασυνήθιστο για την εποχή, ρίχνοντας παράλληλα και τον υδράργυρο κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Ωστόσο, αυτό θα το δούμε εκ νέου στη μεσοπρόθεσμη κατά πόσο θα επαληθευτεί.

Τέλος, ο Ιούνιος φαίνεται να μας αποχαιρετά με φυσιολογικές θερμοκρασίες σε σχέση με τον περσινό που είχαμε σταδιακή άνοδο των θερμοκρασιών και τον πρώτο καύσωνα, όμως διαφαίνεται ένα κύμα θερμών αέριων μαζών από την κεντρική Μεσόγειο το οποίο ενδέχεται να κινηθεί προς τη χώρα μας, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να καταγραφούν θερμοκρασίες που να παραπέμπουν σε καύσωνα, αφού η ροή του υποτροπικού αεροχειμμάρου δεν ευνοεί ώστε να κινηθούν προς τη χώρα μας ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική. 

Για οποιαδήποτε αλλαγή στα παραπάνω δεδομένα θα υπάρξει νέα ανάλυση - εκτίμηση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Εκτίμηση - Ανάλυση : Φραγκούλη Μαρία

         

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News