Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ιταλοί μετεωρολόγοι : Πιθανή επανάληψη του 2003 όπου είχαμε τον φονικότερο καύσωνα στην Ευρώπη - Πως θα εξελιχθεί ο Ιούνιος;


Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ilmeteo.it, τα πρώτα δεδομένα του ευρωπαϊκού αριθμητικού μοντέλου ECMWF μας δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου θα είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, παραπέμποντας στο καλοκαίρι του 2003 όπου και είχαμε τον πιο φονικό καύσωνα που έπληξε ποτέ την Ευρώπη. Θα πρέπει ωστόσο εδώ να επισημάνουμε ότι η μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις δείχνουν μια γενική εικόνα των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν σε μια εποχή του χρόνου, επομένως, δεν θα πρέπει να υπολογίζονται απόλυτα όπως οι μετεωρολογικές προγνώσεις καιρού που γίνονται σε καθημερινή βάση. Παρά ταύτα θεωρούνται σημαντικές στην αξιολόγηση του κλίματος και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιστημονική ανάλυση του καιρού.

Αν γυρίσουμε λοιπόν πίσω στο παρελθόν αναζητώντας τα κλιματικά δεδομένα της καλοκαιρινής περιόδου του 2003, θα παρατηρήσουμε ότι είχαμε κατά την εαρινή περίοδο ξηρές καιρικές συνθήκες, χωρίς βροχές η οποία κατέληξε προς το τέλος να είναι και ασυνήθιστα ζεστή. Παρόμοιες συνθήκες παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να έχουμε πολλές πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι στο μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου. Άλλωστε, ο Ιούνιος του 2003 συνεχίζει να παραμένει ως ένας από τους θερμότερους που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες αν όχι τους τελευταίους αιώνες, με την Ιταλία να πλήττεται από το πιο ισχυρό κύμα καύσωνα στην ιστορία της.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε τελικά να συμβεί τον ερχόμενο Ιούνιο; Θα έχουμε πράγματι ένα νέο 2003;

Τα τελευταία προγνωστικά ήδη προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ πιο πάνω από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο, όπου δεν αποκλείεται στην κεντρική και δυτική Ευρώπη οι θερμοκρασίες να είναι +2/3°C πάνω από τα κλιματολογικά δεδομένα για την εποχή. Η αιτία πίσω από αυτό θα είναι η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που θα ευνοήσει σημαντικά ώστε να κινηθούν οι θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη ανεβάζοντας τον υδράργυρο πάνω από τους +33°C πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ολόκληρο τον μήνα οι καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν έτσι, δεδομένου ότι αυτές οι συνθήκες ατμοσφαιρικά ευνοούν σημαντικά στη δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων.


Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σχηματισμού δυνητικά ισχυρών καταιγίδων εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, καθώς μετά το πέρασμα ενός ισχυρού κύματος καύσωνα, συσσωρεύονται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας μεγάλες ποσότητες υγρασίας που παραμένουν στάσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό προκαλεί σημαντικού βαθμού αστάθεια λόγω του ανερχόμενου ζεστού αέρα με αποτέλεσμα να έχουμε τη γένεση ιδιαίτερα ισχυρών καταιγίδων οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται από χαλάζι ή ακόμα κι από ανεμοστρόβιλους. Επομένως, η μακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ειδοποιηθούν έγκαιρα οι περιοχές στις οποίες υπάρχει το ενδεχόμενο εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρξουν ισχυρά κύματα ζέστης στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη τον Ιούνιο, όμως θα το δούμε αναλυτικότερα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Επιμέλεια άρθρου : Φραγκούλη Μαρία

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News