Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η Γη ασφυκτιά : ένας πλανήτης γεμάτος αποθέματα μικροπλαστικών

Τα πλαστικά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα


Φωτογραφία : oatawa / stock.adobe.com

Πραγματικά μεγάλα συστήματα, όπως τα ωκεάνια ρεύματα και η ατμόσφαιρα, λειτουργούν σε πολύ μεγάλες κλίμακες. Το ίδιο ισχύει όμως και για τα απορρίμματα πλαστικών, σύμφωνα με έρευνα της Τζάνις Μπράνεϊ από το Τμήμα Υδρολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γιούτα. 

Το πλαστικό υλικό λοιπόν που απορρίφθηκε το 1980, δεν εξαφανίστηκε, αλλά έχει κατακερματιστεί σε εξαιρετικά μικρά κομμάτια που δεν είναι πλέον ορατά με το μάτι, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, διεισδύοντας στο έδαφος, στα νερά των ωκεανών, μέχρι και στον αέρα. Τα μικροπλαστικά είναι τόσο διαδεδομένα που τώρα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα φυτά, διαπερνούν τον αέρα που αναπνέουμε και επηρεάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα οικοσυστήματα. Μπορούν να βρεθούν σε μέρη τόσο ποικίλα όπως είναι στην κυκλοφορία του αίματος στον άνθρωπο, μέχρι στα έντερα των εντόμων στην Ανταρκτική.

"Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα μικροπλαστικά κινούνται μέσω των παγκοσμίων συστημάτων όπως είναι η ατμόσφαιρα και τα ωκεάνια ρεύματα είναι απαραίτητη για την επίλυση του προβλήματος", δήλωσε η Μπράνεϊ. Η νέα της έρευνα επικεντρώνεται στο πώς αυτά τα αόρατα κομμάτια πλαστικού μπαίνουν στην ατμόσφαιρα, πόσο καιρό παραμένουν στα ανώτερα στρώματά της και σε ποιά μέρη μπορούμε να περιμένουμε να βρούμε τεράστια αποθέματα μικροπλαστικών.


Τα πλαστικά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα ... όχι απευθείας από σκουπίδια ή χώρους υγειονομικής ταφής όπως θα περίμενε κανείς ... αλλά από παλιά, σπασμένα απόβλητα που μπαίνουν σε ατμοσφαιρικά μοτίβα μεγάλης κλίμακας. Οι δρόμοι είναι μια μεγάλη πηγή ατμοσφαιρικών πλαστικών, καθώς τα ελαστικά οχημάτων στροβιλίζονται και εκτοξεύουν τα μικροσκοπικά κομμάτια προς τα πάνω μέσω ισχυρών αναταράξεων που δημιουργούνται από τα οχήματα. Τα κύματα των ωκεανών, επίσης, είναι γεμάτα από αδιάλυτα πλαστικά σωματίδια που παλαιότερα ήταν περιτυλίγματα τροφίμων, μπουκάλια σόδας και πλαστικές σακούλες. Αυτά τα "παλιά πλαστικά" σωματίδια βυθίζονται στο ανώτερο στρώμα του νερού και αναδεύονται από τα κύματα και τον αέρα, καταλήγοντας εν συνεχεία στην ατμόσφαιρα.

Μια άλλη σημαντική πηγή για την εκ νέου εκπομπή πλαστικών είναι η σκόνη που παράγεται από γεωργικά χωράφια. Τα πλαστικά εισάγονται στο έδαφος όταν χρησιμοποιούνται λιπάσματα από εργασίες επεξεργασίας αποβλήτων (σχεδόν όλα τα μικροπλαστικά που ξεπλένονται με λύματα παραμένουν μαζί με τα βιολογικά απόβλητα μετά τη διαδικασία επεξεργασίας). Ο άνεμος μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κοντά στα κέντρα του πληθυσμού, που μεταφέρει ελαφρά σπασμένα σωματίδια στον αέρα.

Μόλις βρεθούν στην ατμόσφαιρα, τα πλαστικά θα μπορούσαν να παραμείνουν αερομεταφερόμενα για έως και 6,5 ημέρες - αρκετός χρόνος για να διασχίσουν μια ολόκληρη Ήπειρο, δήλωσε η Νάταλι Μαχόβαλντ που είναι η συγγραφέας της μελέτης.Το πιο πιθανό μέρος για την εναπόθεση πλαστικών από την ατμόσφαιρα είναι πάνω (και μέσα) στους ωκεανούς του Ειρηνικού και της Μεσογείου, αλλά οι Ήπειροι λαμβάνουν πραγματικά περισσότερα καθαρά πλαστικά από μολυσμένες ωκεάνιες πηγές απ' ό,τι στέλνουν σε αυτές, σύμφωνα με τα μοντέλα. 


Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Ανατολική Ασία είναι επίσης ενεργά σημεία για εναπόθεση πλαστικών απορριμμάτων, ενώ κατά μήκος των ακτών, οι ωκεάνιες πηγές συμβάλλουν στην αερομεταφορά του πλαστικού που γίνεται όλο και πιο έντονη στις δυτικές ακτές της Αμερικής, στο σύνολο της Μεσογείου, όπως και στη Νότια Αυστραλία. Οι πηγές σκόνης και γεωργίας για τα αερομεταφερόμενα πλαστικά συντελούν περισσότερο στη Βόρεια Αφρική και την Ευρασία, ενώ οι πηγές που παράγονται από το δρόμο φάνηκε ότι είχαν μεγάλο αντίκτυπο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ανά τον κόσμο.

Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, είπε η Μπράνεϊ, αλλά είναι μόνο η αρχή. Απαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα για να καταλάβουμε πώς μπορεί να επηρεάσει τα οικοσυστήματα η μεταφορά των μικροπλαστικών, ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί σε μια Ήπειρο, όπως για παράδειγμα τα υγρά κλίματα έναντι των ξηρών ή οι ορεινές περιοχές έναντι των πεδινών. Ο κόσμος δεν έχει επιβραδύνει την παραγωγή ή τη χρήση του πλαστικού, είπε, οπότε αυτά τα ερωτήματα γίνονται όλο και πιο πιεστικά κάθε χρόνο.

Πηγή : S.J & Jessie E. Quinney College of Natural Resources, Utah State University / Science Daily

Επιμέλεια άρθρου : Φραγκούλη Μαρία

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News