Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Meteo : Τα κλιματικά μοντέλα μπορούν πλέον να προβλέψουν τα κύματα καύσωνα της θάλασσας μήνες νωρίτερα

Τα κύματα καύσωνα στη θάλασσα μπορεί να διαταράξουν την τροφική αλυσίδα, να προκαλέσουν άνθηση τοξικών φυκών, να εντείνουν τη σύγκρουση ανθρώπου-άγριας ζωής και να οδηγήσουν σε σοβαρές ζημιές στην αλιεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι γίνονται όλο και πιο θερμά και οι επιπτώσεις τους γίνονται πιο σοβαρές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιστραφούν αυτές οι τάσεις, εκτός από τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αυτή τη στιγμή για να βοηθήσουμε στην προστασία της ζωής των ωκεανών και των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτήν. Νέα έρευνα από μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία της NOAA δείχνει ότι για μεγάλα τμήματα του ωκεανού, τα σημερινά κλιματικά μοντέλα μπορούν πλέον να προβλέψουν τα κύματα καύσωνα της θάλασσας αρκετούς μήνες νωρίτερα—αρκετός χρόνος για να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων σε κοραλλιογενείς υφάλους, σε θαλάσσια θηλαστικά ή στην αλιεία σε ευάλωτες περιοχές.

Ο χάρτης δείχνει τη μέση ικανότητα των προβλέψεων για τον καύσωνα των ωκεανών κατά την περίοδο 1991-2020 που έγιναν από το σύστημα πρόβλεψης κλίματος NMME τρεις μήνες νωρίτερα. Οι ειδικοί άντλησαν αυτές τις προηγούμενες προβλέψεις από ένα αρχείο και τις συνέκριναν με παρατηρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας την ίδια περίοδο. Οποιοσδήποτε τομέας όπου οι προβλέψεις δεν είχαν καμία ικανότητα κατά μέσο όρο -όπου ήταν χειρότερος από την τυχαία πιθανότητα- είναι χρωματισμένος λευκός. Τα μέρη όπου ο μέσος όρος της ικανοποιητικής πρόβλεψης ήταν υψηλότερος είναι το πιο σκούρο κόκκινο (σε αυτή την περίπτωση φθάνουν βαθμολογίες έως και 80%, με το 100 να αντιπροσωπεύει την τέλεια ικανότητα πρόβλεψης).

Η υψηλότερη ικανότητα πρόγνωσης εντοπίζεται στον Κεντροανατολικό Τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τα κύματα καύσωνα συνδέονται στενά με τα γεγονότα του Ελ Νίνιο (τα οποία τα μοντέλα μπορούν επίσης να προβλέψουν με ακρίβεια λίγους μήνες νωρίτερα). Το κόκκινο χρώμα γύρω από τη Χαβάη, κατά μήκος της δυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής και σε μεγάλο μέρος της Καραϊβικής σημαίνει ότι τα μοντέλα τα κατάφεραν πολύ καλά στην ακρίβεια πρόβλεψης των κύματων καύσωνα σε αυτές τις περιοχές τρεις μήνες πριν συμβούν. Τα μοντέλα είχαν τη δυσκολότερη περίοδο πρόβλεψης καύσωνα στα νερά κατά μήκος των δυτικών άκρων των λεκανών των ωκεανών - όπου η περιστροφή της Γης δημιουργεί ισχυρά, ρεύματα που οδηγούνται από τον άνεμο, και μπορούν να προκαλέσουν κύματα καύσωνα που σχηματίζονται και εξασθενούν γρήγορα.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι τα μοντέλα που παράγουν αυτές τις προβλέψεις - μια κατανεμημένη συλλογή 6 διαφορετικών μοντέλων που τρέχουν στο NOAA και σε άλλα ιδρύματα των οποίων τα αποτελέσματα συνδυάζονται σε ένα σύνολο που περιγράφει μια σειρά από πιθανά σενάρια - παράγονται ήδη κάθε μήνα και θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή για πρόβλεψη καύσωνα της θάλασσας αμέσως. Η έκδοση των μηνιαίων προβλέψεων με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος, θα επέτρεπε στους διαχειριστές πόρων να αναπτύξουν ένα ευέλικτο πλαίσιο απόκρισης για τον περιορισμό των κινδύνων και του χρόνο που χρειάζονται για να δράσουν. Η στρατηγική θα μπορούσε να περιλαμβάνει ενέργειες για τη δέσμευση ανθρώπων των οποίων ο τρόπος ζωής ή η διαβίωσή τους εξαρτάται από τους θαλάσσιους πόρους, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων ή τουλάχιστον να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τα κύματα καύσωνα, όπως να μειώσουν τα ανώτατα όρια αλιευμάτων ή ακόμη και να παύσουν την αλιεία.

Ο μοναδικός τρόπος για την προστασία της ζωής των ωκεανών από ακραίες θερμοκρασίες είναι να σταματήσει η περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλά τα σημερινά εποχιακά κλιματικά μοντέλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των απειλών, και θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα καταστροφικό πλήγμα από το οποίο η αλιεία, ένας ύφαλος ή ένας πληθυσμός φαλαινών μπορεί να μην ανακάμψουν.

Πηγή : Jacox, M. G., Alexander, M. A., Amaya, D., Becker, E., Bograd, S. J., Brodie, S., Hazen, E. L., Pozo Buil, M., & Tommasi, D. (2022). Global seasonal forecasts of marine heatwaves. Nature, 604(7906), 486–490. https://doi.org/10.1038/s41586-022-04573-9 

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News