Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μια τεράστια μάζα σκόνης από τη Σαχάρα θα εξαπλωθεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα - Στο επίκεντρο η Ελλάδα


Φέτος ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ήταν εξαιρετικά ξηρός για τα δεδομένα της εποχής, αφού καθ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου κυριάρχησαν τα συστήματα υψηλών πιέσεων τα οποία και διατήρησαν τον καιρό σταθερό χωρίς φαινόμενα ή χιονοπτώσεις, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν η ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, μέσα στις επόμενες ημέρες σύμφωνα με άρθρο του Severe Weather Europe, όλο αυτό θα αλλάξει σημαντικά, εξαιτίας ενός συστήματος χαμηλών πιέσεων που θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη δυτική και βόρεια Ευρώπη.


Αυτό όμως θα ευνοήσει παράλληλα ώστε να έχουμε την εξάπλωση μίας τεράστιας μάζας σκόνης από τις ερήμους της Βορείου Αφρικής στην Μεσόγειο και την κεντρική Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι τις Άλπεις. Μάλιστα, η ροή των νοτιοδυτικών ανέμων θα τη μεταφέρει μέχρι τις βαλκανικές χώρες, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή το φαινόμενο αναμένεται να είναι πολύ έντονο. Ένα παρόμοιο γεγονός συνέβη στις 15 Μαρτίου όταν μια τεράστια μάζα σκόνης κάλυψε όλη την ιβηρική χερσόνησο και μεγάλο μέρος της δυτικής Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι τα Πυρηναία Όρη. Σύμφωνα με τα δεδομένα καταγράφηκαν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες σκόνης, δημιουργώντας ένα σκηνικό που έμοιαζε με έρημο, αφού το χιόνι καλύφθηκε κι απέκτησε χρώμα πορτοκαλί λόγων των σωματιδίων.


Με βάση λοιπόν τις τελευταίες προβλέψεις ένα παρόμοιο φαινόμενο θα έχουμε κι αυτή την εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ από σήμερα αναμένονται και βροχές οι οποίες θα καταλήξουν τα σωματίδια της σκόνης στο έδαφος, επηρεάζοντας ακόμα και το χρώμα του χιονιού στις Άλπεις. Σε πρώτη φάση όμως πάμε να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει η σκόνη της ερήμου αλλά και πόσο επηρεάζει την ποιότητα του αέρα.

- Η προέλευση της αφρικανικής σκόνης


Αυτά τα νέφη που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων αφρικανικής σκόνης, προέρχονται από την έρημο Σαχάρα. Όταν η ροή των ανέμων ευνοήσει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, τότε τα σωματίδια αυτά μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής και νοτιοανατολικής ευρωπαϊκής ηπείρου, ενώ λιγότερο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο στη δυτική και βόρεια Ευρώπη. Πάντως, το φαινόμενο προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις ερήμους της Αλγερίας.

Ωστόσο, όταν αυτή η μάζα αφρικανικής σκόνης συνδυαστεί με ένα βαρομετρικό σύστημα, μεταφέρονται τα σωματίδια αυτά μέσω της βροχής στο έδαφος, με αποτέλεσμα η ορατότητα να μειώνεται σημαντικά και να παρατηρούνται εναποθέσεις αυτών των σωματιδίων σε επιφάνειες, όπως για παράδειγμα στα αυτοκίνητα.

Ανάλογα λοιπόν με την ένταση του φαινομένου και την πυκνότητα των νεφών, αυξάνεται η πιθανότητα να διανύσει αυτή η μάζα σκόνης μεγάλες αποστάσεις και να φτάσει μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό. Όμως, η ποιότητα του αέρα επηρεάζεται σημαντικά και μολύνεται ιδιαίτερα, αφού αυτά τα σωματίδια περιέχουν αερολύματα που είναι γνωστά ως σωματίδια PM. Αυτά τα σωματίδια ανάλογα με την αεροδυναμική διάμετρο που έχουν, τοποθετούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι πιο σημαντικές είναι :


1. PM10 (διάμετρο 10μm)

2. PM2.5 (διάμετρο 2.5μm)

3. PM1 (διάμετρο 1μm)

Για να φανταστείτε πόσο μικρά είναι αυτά τα σωματίδια, υπολογίστε ότι ένα 1μm είναι 1 εκατομμυριοστό του μέτρου ή 1 χιλιοστό του χιλιοστού. Αν λοιπόν συγκρίνουμε αυτά με τη μέση διάμετρο της ανθρώπινης τρίχας που ισούται με 50 - 70 μm, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι η διάμετρος αυτών των σωματιδίων είναι 5 έως 50 φορές μικρότερη από τη διάμετρο της ανθρώπινης τρίχας.

- Η μάζα της αφρικανικής σκόνης θα καλύψει όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη


Από την Πέμπτη λοιπόν έως και το Σαββατοκύριακο, οι ψυχρές αέριες μάζες θα κυριαρχήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ευνοώντας σημαντικά στο σχηματισμό μετωπικών συστημάτων στα κεντρικά και νότια τμήματα της Ευρώπης. Αυτό όμως θα ενισχύσει σημαντικά και τους ανέμους που θα επεκταθούν από την βόρεια Αφρική έως τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες αφρικανικής σκόνης να καταλήξουν στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, όπως και στο σύνολο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και οι οποίες φαίνεται να διατηρούνται για αρκετές ημέρες. Παράλληλα αναμένονται πολλές βροχές στην Ιταλία, σε περιοχές της δυτικής Σλοβενίας και της βορειοδυτικής Κροατίας, οι οποίες φαίνεται να επεκτείνονται σε όλα τα Βαλκάνια, μέχρι και την κεντρική Ευρώπη. Αυτό όμως θα έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο, αφού μέσω της βροχής αυτά τα σωματίδια θα καταλήξουν στις επιφάνειες και το έδαφος.


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News