Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μελέτη του 2016 είχε δείξει ότι το διοξείδιο του άνθρακα ευθύνεται για το 70% της ανάπτυξης των φυτών σε όλο τον πλανήτη


Σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί στις 25 Απριλίου του 2016 στο περιοδικό Nature Climate Change, διαπιστώθηκε ότι η βλάστηση στη Γη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 35 χρόνια λόγω των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.  

Μια διεθνής ομάδα 32 επιστημόνων από 24 ερευνητικά ιδρύματα οκτώ χωρών του κόσμου που συμμετείχαν στη μελέτη, χρησιμοποίησαν τα δορυφορικά δεδομένα από το φασματόμετρο μέτριας ανάλυσης της NASA και τα δεδομένα από το προηγμένο ραδιόμετρο υψηλής ανάλυσης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, προκειμένου να προσδιορίσουν τον δείκτη επιφάνειας των φύλλων αλλά και την ποσότητα αυτών πάνω από τις δασικές εκτάσεις του πλανήτη, διαπιστώνοντας ότι η αύξηση των φυτών και των δέντρων αντιστοιχεί σε έκταση όσο είναι δύο φορές οι ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είναι γνωστό τα φύλλα χρησιμοποιούν την ενέργεια από το το φως του ήλιου και μέσω της φωτοσύνθεσης απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και με την χημική ένωση που γίνεται με το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται από το έδαφος, παράγουν σάκχαρα τα οποία είναι η κύρια πηγή τροφής για τη ζωή στη Γη. Μελέτες λοιπόν έχουν δείξει ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνουν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης στα φυτά, βοηθώντας σημαντικά στην ανάπτυξη αυτών.

Ωστόσο, δεν θεωρείται η μόνη αιτία της αυξημένης ανάπτυξης των φυτών το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά συμβάλλουν κι άλλοι παράγοντες όπως το άζωτο, η αλλαγή του κλίματος στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οι βροχοπτώσεις και η ενέργεια του ήλιου στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Μάλιστα, οι ερευνητές προκειμένου να καθορίσουν τη συμβολή που έχει αποκλειστικά το διοξείδιο του άνθρακα, χρησιμοποίησαν εξειδικευμένα μοντέλα υπολογιστών που μιμούνται την ανάπτυξη των φυτών, για να διαπιστώσουν κατά πόσο θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που παρατηρήθηκαν στα δορυφορικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα σύμφωνα με την ερευνήτρια Ράνγκα Μινένι που είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης έδειξαν ότι το διοξείδιο του άνθρακα ευθύνεται για το 70% του φαινομένου της ανάπτυξης των φυτών και θεωρείται ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας μετά το άζωτο το οποίο συμβάλλει μόλις κατά 9% στην ανάπτυξη των πράσινων εκτάσεων του πλανήτη. Άρα βλέπουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το διοξείδιο του άνθρακα σε αυτή τη διαδικασία.

Περίπου το 85% των εδαφών της Γης καλύπτεται από βλάστηση, ενώ το υπόλοιπο 15% καλύπτεται από πάγους. Δηλαδή η έκταση που καλύπτεται από όλα τα ήδη φυτών και δέντρων του πλανήτη θα ισοδυναμούσε κατά μέσο όρο με το 32% της συνολικής επιφάνειας της Γης σύμφωνα με την έκταση των ωκεανών, των εδαφών που έχουν μόνιμη βλάστηση και των περιοχών που καλύπτονται από πάγους. Ο επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής της μελέτης Zaichun Zhu από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου δήλωσε ότι η έκταση του πρασίνου τα τελευταία 35 χρόνια μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο κλίμα, ο οποίος μάλιστα είχε κάνει το πρώτο μισό των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που είναι τώρα καθηγήτρια η Μινένι.

Κάθε χρόνο, περίπου οι μισοί από τους 10 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, παραμένουν προσωρινά αποθηκευμένοι στους ωκεανούς και τα φυτά. " Ενώ αρχικά η μελέτη μας δεν ασχολήθηκε με τη συμβολή που έχει το διοξείδιο του άνθρακα στην ανάπτυξη των φυτών, άλλες μελέτες είχαν δείξει στο παρελθόν ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος από τη δεκαετία του 1980 συνέβαλαν σημαντικά στην "ιδέα" μιας πράσινης Γης ", δήλωσε μεταξύ άλλων ο ερευνητής Shilong Piao του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Βέβαια, παρότι η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει ευεργετικές ιδιότητες στα φυτά, δεν παύει να είναι ο κύριος ένοχος της κλιματικής αλλαγής. Από την βιομηχανική εποχή και μετά που έχει αυξηθεί η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και ξύλου μέχρι και σήμερα, το συγκεκριμένο αέριο παγιδεύει την θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης, αφού παρατηρούνται πλέον συγκεντρώσεις υψηλότερες απ' ότι είχαμε τα τελευταία 500.000 χρόνια. Οι επιπτώσεις λοιπόν που έχουν στον πλανήτη είναι η υπερθέρμανση, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η ταχύτερη τήξη των πάγων, όπως και τα καιρικά φαινόμενα που γίνονται με τα χρόνια όλο πιο έντονα.

Παράλληλα, οι ευεργετικές ιδιότητες που έχουν οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στα φυτά τείνουν να είναι πιο περιορισμένες με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Philippe Ciais, που είναι αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Gif-suv-Yvette στη Γαλλία. " Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στις αυξημένες συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, όμως η ευεργετική του ιδιότητα περιορίζεται με την πάροδο του χρόνου."

"Ενώ η ανίχνευση του πρασίνου στον πλανήτη βασίζεται στα δορυφορικά δεδομένα, τα ουσιαστικά συμπεράσματα της έκτασης του πρασίνου την δείχνουν τα μοντέλα των υπολογιστών", δήλωσε ο ερευνητής Josep Canadell του Οργανισμού CSIRO που ασχολείται με τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα κι οποίος βρίσκεται στην Καμπέρα της Αυστραλίας. Μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε ότι η βελτίωση των μοντέλων προσομοίωσης που αναλύουν τα δεδομένα των οικοσυστημάτων του πλανήτη, αντιπροσωπεύουν την καλύτερη δυνατή λύση για να έχουμε την πιο σωστή εικόνα για το βαθμό ανάπτυξης του πρασίνου στη Γη.

Πηγή άρθρου : nasa.gov
http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate3004.html

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News