Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

"Κύμα καύσωνα" θα επηρεάσει τον Βόρειο Πόλο, καταγράφοντας θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο

 

Ένα ασυνήθιστα ισχυρό "κύμα καύσωνα" θα επηρεάσει τον Βόρειο Πόλο, καταγράφοντας θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, εξαιτίας ενός συστήματος υψηλών πιέσεων που θα μεταφέρει μια ιδιαίτερα θερμή μάζα αέρα πάνω από τις πολικές περιοχές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Severe Weather Europe.

Σε αυτό το γεγονός, ο παράγοντας που θα το προκαλέσει θα είναι το AMOC (Μεσημβρινή Ανατρεπτική Κυκλοφορία του Ατλαντικού Ωκεανού), που περιλαμβάνει το γνωστό Ρεύμα του Κόλπου το οποίο συμβάλλει σημαντικά στο παγκόσμιο κλίμα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεράστιο δίκτυο ρευμάτων που μοιάζουν σαν ένας γιγάντιος ιμάντας μεταφοράς, τα οποία διακλαδίζονται σε όλο τον Ατλαντικό Ωκεανό όπως οι φλέβες και οι αρτηρίες σε μας, γι αυτό κι ορισμένοι επιστήμονες το παρομοιάζουν σαν τον "παλμό" του ωκεανού. Τα ρεύματα αυτά μεταφέρουν ζεστό και αλμυρό νερό προς το βορρά από τις τροπικές περιοχές και κρύο νερό προς το νότο κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας.

Όλο αυτό θα προκαλέσει την αποδυνάμωση του πολικού στροβίλου, λόγω ενός νέου και ασυνήθιστου επεισοδίου Αιφνίδιας Στρατοσφαιρικής Θέρμανσης, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες να επηρεάσουν τη Βόρεια Αμερική, το μεγαλύτερο μέρος του Καναδά, κάποιες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τμήματα της Σιβηρίας. Ήδη μάλιστα στα δυτικά τμήματα των πολικών περιοχών παρατηρούνται θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές για τον μήνα που διανύουμε.

Ατμοσφαιρική πίεση : Η κινητήριος δύναμη στην εξέλιξη του καιρού

Όπως γνωρίζουμε, η ατμόσφαιρα βρίσκεται συνεχώς σε μια αέναη κίνηση, προσπαθώντας να επιτύχει την "τέλεια" ισορροπία. Ωστόσο, όταν υφίστανται μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές στο σύνολο του πλανήτη, αυτό επηρεάζει σημαντικά τη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ισχυρά συστήματα υψηλών πιέσεων σε όλο τον κόσμο. Παρά ταύτα, η ατμόσφαιρα προσπαθεί πάντα να εξισορροπήσει την κατάσταση.

Αν εξετάσουμε λοιπόν τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και ειδικότερα του ευρωπαϊκού αριθμητικού μοντέλου παγκόσμιας ανάλυσης καιρού ECMWF, θα παρατηρήσουμε ότι ήδη προς τις πολικές περιοχές έχουμε τη μεταφορά μίας θερμότερης μάζας αέρα, ενώ σε μεγάλο μέρος του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουμε το ακριβώς αντίθετο (ψυχρότερη μάζα αέρα). Η αιτία πίσω αυτό είναι ένα μεγάλο ρεύμα ανέμου που ξεκινάει από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό φτάνοντας μέχρι και τον Αρκτικό Ωκεανό, εξαιτίας της διαφοράς που υπάρχει στην πίεση μεταξύ των συστημάτων υψηλών και χαμηλών πιέσεων. Αυτό όμως προκαλεί τη μεταφορά μίας ασυνήθιστης θερμής μάζας αέρα προς τις πολικές περιοχές, γι αυτό κι παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες στο Βόρειο Πόλο και χαμηλότερες θερμοκρασίες στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου.

Αφού λοιπόν μάθαμε ποιός είναι ο παράγοντας που έχει προκαλέσει αυτές τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στις πολικές περιοχές, πάμε να δούμε πως θα επηρεάσει όλο αυτό τη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε πρώτη φάση παρατηρούμε ένα ιδιαίτερα βαθύ σύστημα χαμηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Καναδά και τη Νότια Γροιλανδία, με τη ροή των αεροχειμμάρων να το μετατοπίζει έως τον Δυτικό Καναδά και τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Παράλληλα, έχουμε μια μεγάλη περιοχή στην οποία καταγράφονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό. Μάλιστα, αν αναλύσουμε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο έδαφος, θα διαπιστώσουμε ότι είναι έως και 30 βαθμούς πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την εποχή που διανύουμε. Βέβαια, εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται φυσικά για καύσωνα όπως έχουμε κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όμως λαμβάνοντας υπόψιν τις θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτή την εποχή στην Αρκτική, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα "κύμα καύσωνα" υψηλότερων θερμοκρασιών σε σχέση με αυτές που θα έπρεπε να επικρατούν μέσα στον Μάρτιο.

Οι επιπτώσεις του "κύματος καύσωνα" στο Βόρειο Ημισφαίριο

Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα "για κάθε ενέργεια έχουμε μια ίση ή αντίθετη αντίδραση". Αν και ο Νεύτωνας δεν είχε βγάλει αυτόν τον νόμο για τον καιρό, τώρα έχουμε διαπιστώσει ότι ισχύει και σε αυτό, αφού η θέρμανση πάνω από την Αρκτική, θα προκαλέσει μια αντίθετη αντίδραση, με τις ψυχρές αέριες μάζες να μετατοπίζονται στα ενδότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου. Όμως εδώ θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας εξίσου στις συνέπειες που θα έχει όλο αυτό και στο θαλάσσιο πάγο, δεδομένου ότι η περίοδος της τήξεως των πάγων έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, το μέγιστο της έκτασης του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έφτασε στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ από τον Μάρτιο έχει ήδη παρατηρηθεί μια μείωση στην έκτασή τους. Τώρα όμως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα έχουμε, ο κίνδυνος να έχουμε ταχύτερη τήξη των πάγων ειδικά στα εξωτερικά άκρα τους είναι σαφώς πιο αυξημένος, αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να έχουμε -20 με -25 βαθμούς κελσίου, ενώ στην πραγματικότητα θα έχουμε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν ή ελαφρώς θετικές. Μόνη εξαίρεση ίσως να αποτελέσει ο θαλάσσιος πάγος που περιβάλλει όλη την ανατολική και νότια Γροιλανδία, καθώς είναι αρκετά συμπαγής και δεν θα επηρεαστεί εύκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες.

Το Ρεύμα του Κόλπου

Ο σημαντικότερος παράγοντας που θα προκαλέσει αυτό το "κύμα καύσωνα" στον Βόρειο Πόλο είναι το Ρεύμα του Κόλπου (AMOC), καθώς πολλά από τα κύματα θέρμανσης στην περιοχή της Αρκτικής προέρχονται από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού, όπου διαπιστώνουμε ότι κυμαίνονται μεταξύ των 10 και 12 βαθμών κελσίου. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα ζεστός, οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ήπιες για την εποχή που διανύουμε, ειδικά στη Σκανδιναβία και στη θάλασσα της Γροιλανδίας.

Όμως οι θερμοκρασίες των ωκεανών δεν συμβάλλουν αποκλειστικά στην άνοδο των θερμοκρασιών πάνω από την Αρκτική. Αντιθέτως, εξισορροπούν και διατηρούν τη θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να καταλήξουν στις πολικές περιοχές. Σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο το AMOC που είναι γνωστό ως Μεσημβρινή Ανατρεπτική Κυκλοφορία του Ατλαντικού Ωκεανού.

Αυτό το ενεργό σύστημα μεταφοράς νερού είναι ο βασικότερος παράγοντας, αφού τα θερμά ωκεάνια ρεύματα εκτείνονται από το Ρεύμα του Κόλπου έως και τον Βόρειο Πόλο. Όλο αυτό λοιπόν έχει ήδη προκαλέσει την απουσία θαλάσσιου πάγου στην περιοχή που συνδέεται με τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, αφού οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι θερμότερες απ' ότι θα έπρεπε σύμφωνα με την εποχή που διανύουμε, ενώ η συνεχής μεταφορά θερμότερων υδάτων δεν αφήνει τα περιθώρια για τη δημιουργία νέου συμπαγούς θαλάσσιου πάγου.

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News