Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ακραίο κύμα ψύχους για την εποχή θα επηρεάσει την Ευρώπη και τη Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες - Πυκνές χιονοπτώσεις σε μηδενικά υψόμετρα

Το ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τη δυτική Ευρώπη που σταδιακά θα επεκταθεί έως τα βόρεια τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου, θα αναγκάσει μία ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα με πολικά χαρακτηριστικά να κινηθεί προς την ανατολική Ευρώπη έως και την Μεσόγειο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Severe Weather Europe. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν για πολλές μέρες αρχικά στη δυτική Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Μολδαβία και την Ρουμανία, ενώ στην πορεία θα φτάσουν έως την κεντρική και νότια Ευρώπη, επηρεάζοντας συνολικά και όλη τη βαλκανική χερσόνησο. Μάλιστα στην Ουκρανία και τη δυτική Ρωσία ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει στους -15 έως -20 βαθμούς κελσίου.

Όλο αυτό φαίνεται να διατηρείται μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, ενώ η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ευνοεί στον σχηματισμό βαρομετρικών συστημάτων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση αξιόλογων χιονοπτώσεων, οι οποίες φαίνεται να είναι πιο πυκνές στα νοτιότερα τμήματα των Βαλκανίων, καθώς και στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την Ρουμανία. Η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτό δεν είναι άλλη από την πολική δίνη, όπου παρακάτω θα εξηγήσουμε πως λειτουργεί, πως διαμορφώνεται και πως επηρεάζει τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Τι είναι η πολική δίνη;

Στη Γη, υπάρχουν στην ατμόσφαιρα έξι διαφορετικά στρώματα, που το καθένα από αυτά ασκεί τη δική του επιρροή στον πλανήτη. Ωστόσο, τα σημαντικότερα που διαμορφώνουν και συμβάλλουν στην εξέλιξη του καιρού είναι τα δύο χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας που είναι γνωστά ως τροπόσφαιρα και στρατόσφαιρα. Το χαμηλότερο στρώμα είναι αυτό της τροπόσφαιρας μέσα στο οποίο εκδηλώνονται όλα τα φυσικά φαινόμενα που βλέπουμε καθημερινά στον ουρανό. Ξεκινάει από την επιφάνεια της θάλασσας και επεκτείνεται έως και 12 χιλιόμετρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Έχει βάθος που κυμαίνεται από τα 8 έως τα 20 χιλιόμετρα και το πάχος του εξαρτάται ανάλογα με το μέρος που ζείτε. Συνήθως, το στρώμα της τροπόσφαιρας είναι βαθύτερο κάνω από τον Ισημερινό και παχύτερο πάνω από τον Βόρειο και Νότιο Πόλο.

Το επόμενο σημαντικό στρώμα της ατμόσφαιρας είναι η στρατόσφαιρα. Έχει βάθος περίπου 10 έως 50 χιλιόμετρα και επικρατούν ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες. Όμως, σε αυτό το στρώμα υπάρχει το όζον που παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της ζωής του πλανήτης μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Παρά ταύτα, το σημαντικότερο τμήμα αυτού του στρώματος στη διαμόρφωση του καιρού είναι η λεγόμενη πολική δίνη ή Polar Vortex. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τεράστιο μεγάλης κλίμακας κυκλώνα, μέσα στον οποίο επικρατούν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Η πολική δίνη ή πιο σωστά ο πολικός στρόβιλος εντοπίζεται τόσο Βόρειο όσο και στο Νότιο Πόλο και περιστρέφεται περίπου 20-50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Η πολική δίνη είναι ισχυρότερη κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες του έτους και στα δύο ημισφαίρια, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στις χειμερινές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, αφού εκτείνεται από το μέσο επίπεδο της τροπόσφαιρας μέχρι τα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας.

Σχηματισμός πολικής δίνης

Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, οι πολικές περιοχές σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο λαμβάνουν όλο και λιγότερο φως όσο πλησιάζουμε προς τη χειμερινή περίοδο, εξαιτίας και της κλίσης του άξονα της Γης, με αποτέλεσμα ο Βόρειος Πόλος να αρχίζει σταδιακά να ψύχεται. Παράλληλα, ενώ οι πολικές περιοχές γίνονται όλο και πιο ψυχρές, στα νοτιότερα τμήματα του Ισημερινού, οι συνθήκες παραμένουν ακόμα αρκετά ζεστές, γιατί εξακολουθούν να λαμβάνουν περισσότερο φως και ενέργεια από τον Ήλιο σε σύγκριση με τις πολικές περιοχές, γεγονός που προκαλεί μία τεράστια θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ αυτών των δύο περιοχών.

Αυτό λοιπόν σταδιακά οδηγεί στην ανάπτυξη ενός τεράστιου κυκλώνα χαμηλών πιέσεων μεγάλης κλίμακας πάνω από τον Βόρειο Πόλο, στο επίπεδο της στρατόσφαιρας. Γι αυτό και ονομάζεται Polar Vortex (πολικός στρόβιλος). Έτσι η πολική δίνη, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το Βόρειο Πόλο, ασκεί μεγάλη επιρροή στον καιρό του Βορείου Ημισφαιρίου κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν συμβεί ταυτόχρονα ένα δεύτερο φαινόμενο που ονομάζεται Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση, το οποίο αποδυναμώνει τον πολικό στρόβιλο λόγω της ραγδαίας μεταβολής της θερμοκρασίας στα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας (αγγίζει έως και τους 45°C), αναγκάζοντας τις ψυχρές αέριες μάζες να κινηθούν στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου. Το ίδιο συμβαίνει όταν επικρατεί χειμώνας και στο Νότιο Ημισφαίριο. Γι αυτό το λόγο λοιπόν κάθε χειμώνα δίνεται μεγάλη σημασία στην πολική δίνη. Γιατί όλα εξαρτώνται από αυτό το φαινόμενο προκειμένου να έχουμε χειμερινές συνθήκες τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ημισφαίριο κάθε χρόνο.

Αφού αναλύσαμε τι είναι η πολική δίνη και πως διαμορφώνεται, πάμε να δούμε τι αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες στο σύνολο της Ευρώπης. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων ωμέγα εμποδισμού που θα επεκταθεί έως την βόρεια Ευρώπη, θα αναγκάσει μία ψυχρή μάζα αέρα από την Σιβηρία να εδραιωθεί για πολλές μέρες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στην οποία φαίνεται η θερμοκρασία στην ισοβαρική στάθμη των 850hPa (1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) να πέφτει κάτω από τους -15 βαθμούς κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καταγραφούν θερμοκρασίες εδάφους έως και 15 βαθμούς χαμηλότερες σε σχέση με τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής σε ολόκληρη την βαλκανική χερσόνησο, την Μολδαβία, την Ουκρανία την ανατολική Σλοβακία και την νότια Πολωνία, κάτι το οποίο θεωρείται ακραίο για τα μέσα Μαρτίου.

Ειδικότερα, από την Τετάρτη μέχρι και το επόμενο Σαββατοκύριακο οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επεκταθούν στην ανατολική και νότια Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, με τον υδράργυρο να πέφτει σε πολλές περιοχές κάτω από τους -10 βαθμούς κελσίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα το Σάββατο και την Κυριακή πολλές περιοχές να καταγράψουν θερμοκρασίες που θα αποτελούν ρεκόρ για τον Μάρτιο, ενώ παραδόξως πολλές περιοχές της βόρειας Ευρώπης θα δουν τον υδράργυρο να καταγράφει θερμοκρασίες που θα είναι έως και 15 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, αφού το σύστημα υψηλών πιέσεων θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εδραιωμένο.

Από το δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας, τα προγνωστικά δείχνουν να αναπτύσσεται μια χειμερινή καταιγίδα με ιδιαίτερα ισχυρές και πυκνές χιονοπτώσεις στα νοτιότερα τμήματα της βαλκανικής χερσονήσου και ειδικότερα στη Σερβία, την Βοσνία, τα Σκόπια, την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Παράλληλα, οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας, γεγονός που θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά, τα νοτιότερα τμήματα των Βαλκανίων αναμένεται να δουν ποσότητες χιονιού που να πλησιάσουν και τα 50 εκατοστά έως και τις 14 Μαρτίου, με την Ελλάδα και τη νότια Ιταλία να καταγράψουν θερμοκρασίες ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής. Αν και βρισκόμαστε λοιπόν στον πρώτο μήνα της εαρινής περιόδου, ο χειμώνας επιστρέφει με άγριες διαθέσεις, ντύνοντας στα λευκά μέχρι τα μέσα Μαρτίου όλη την ανατολική και την νοτιοανατολική Ευρώπη.

 


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.