Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Τα πραγματικά δεδομένα και τα σενάρια για τον λύκο στον Διόνυσο

Οι φονικές επιθέσεις που έγιναν σε δύο αδέσποτα σκυλιά στον Διόνυσο έχουν σκορπίσει ανησυχία στους κατοίκους του Διονύσου και των γύρω περιοχών και έχει κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία που αναμένει το επόμενο χτύπημα τον άγνωστο θηρευτή.

Ακούγονται και γράφονται πολλά, ενώ ο μύθος γύρω από το λύκο έχει πυροδοτήσει υπερβολές και φανταστικά σενάρια αλλά και το φόβο των πολιτών που επίσης ανησυχεί τις αρχές. Ποια είναι η αλήθεια; Τι πραγματικά συμβαίνει; Πόσο πιθανή είναι η περίπτωση να επιτεθεί σε άνθρωπο αν και εφόσον διαπιστωθεί πως πράγματι πρόκειται για λύκο;

Ο μύθος του αγριογούρουνου

Ας πάμε να εξετάσουμε τα χειροπιαστά δεδομένα που έχουμε: Με διαφορά λίγων ημερών δέχτηκαν επίθεση δύο βραχύσωμοι αδέσποτοι σκύλοι που βρίσκονταν σε περιφραγμένο οικόπεδο της φιλοζωικής. Η άνοδος του χιονιού η περίφραξη σχεδόν εξαφανίστηκε οπότε ο "κυνηγός" τους είχε ακόμα πιο εύκολη πρόσβαση. Και τα δύο άτυχα σκυλιά είχαν βάρος από 20 έως 25 κιλά, έφεραν τσιπάκι του Δήμου Διονύσου και δέχτηκαν φονικά και δυνατά δαγκώματα στην κοιλιακή χώρα γεγονός που αποκλείει οποιαδήποτε μάχη με αγριογούρουνο ή οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό εκτός από λύκο ή υβριδικό λύκο, δηλαδή, διασταύρωση λύκου με σκύλο. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να πρόκειται για άγριο αλλά καθαρόαιμο σκύλο.

Είναι υβριδικός λύκος

Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν άριστα την περιοχή του Διονύσου αλλά και τα ορεινά περάσματα της Πάρνηθας και της Πεντέλης είναι ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος ο οποίος μάλιστα έχει σπουδές ως Τεχνικός Δασικής Προστασίας, είναι σύμβουλος του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας και συντοντιστής του Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Διονύσου.

Ο Γιώργος Χριστόπουλος από την πρώτη στιγμή μας ξεκαθαρίζει την θέση του τονίζοντας πως δεν πρόκειται για καθαρόαιμο λύκο αλλά για υβριδικό λύκο, δηλαδή, λύκο που έχει διασταυρωθεί με σκύλο και η συμπεριφορά του ποικίλει ανάλογα με το πιο από τα δύο κυριαρχεί στο DNA του. Για αυτό άλλωστε είναι και πιο φιλικός στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

"Δεν είναι καθαρόαιμος λύκος"

«Δεν έχω την άποψη πως πρόκειται για καθαρόαιμο λύκο. Οι λύκοι αποφεύγουν τον άνθρωπο. Δεν θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο πλησιάζοντας κατοικημένες περιοχές. Δεν πλησιάζουν τον άνθρωπο. Δεν θα θηρέψουν ποτέ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Αποφεύγουν τους θορύβους και την ανθρώπινη δραστηριότητα γενικά. Επίσης ο λύκος μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις κινείται μόνος του. Για να φύγει ένας ενήλικας δυνατός λύκος από την αγέλη του θα το κάνει μόνο για να δημιουργήσει την δική του αγέλη με ένα επίσης μοναχικό θηλυκό. Ολα αυτά δε νομίζω πως συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση», λέει αρχικά ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.

Ο λύκος στις Αφίδνες

Αποκάλυψε επίσης και ένα άγνωστο περιστατικό πριν από δύο χρόνια στον παράδρομο της Εθνικής οδού στις Αφίδνες όταν βρέθηκε σκοτωμένος ένας λύκος από την αγέλη της Πάρνηθας: «Βρέθηκε σκοτωμένος ένας λύκος. Εκτιμήθηκε πως πρόκειται για λύκο σκάουτερ που χαρτογραφεί την περιοχή δράσης της αγέλης. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία οι αγέλες στέλνουν ένα μέλος τους για να κάνει έλεγχο στην περιοχή. Συνήθως πρόκειται για μέλος που δεν είναι ψηλά στην ιεραρχία της αγέλης. Ενας τέτοιος λύκος πριν δύο χρόνια βρέθηκε σκοτωμένος στον παράδρομο της Εθνικής Οδού προς το μέρος του Διονύσου που σημαίνει πως πέρασε από πέρασμα κάτω από τον δρόμο».

Πιο περίπλοκη η κατάσταση αν είναι υβρίδιο

Οπως τονίζει το γεγονός πως δεν πρόκειται για λύκο αλλά για υβρίδιο λύκου κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση και εξηγεί: «Το υβρίδιο λύκου ακριβώς επειδή στο DNA του έχει στοιχεία σκύλου έχει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, νιώθει λιγότερη απειλή από τον άνθρωπο και για αυτό έχει φτάσει μέχρι τον Διόνυσο. Σε κάθε περίπτωση εάν απειληθεί ή εάν πεινάσει γίνεται επικίνδυνος. Ολα αυτά όμως είναι ακόμα θεωρητικά. Εάν δεν ταυτοποιήσουμε το ζώο που κατασπάραξε τα δύο σκυλιά δε μπορούμε να πούμε τίποτα».

Τα λάθη που έγιναν από τους πολίτες

Σύμφωνα με τον σύμβουλου του Δήμου Διονύσου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας έγιναν λάθη στα δύο καταγεγραμένα επεισόδια: «Δυστυχώς έσπευσαν στο σημείο πολλοί πολίτες για να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί και χάθηκαν τα όποια ίχνη υπήρχαν πάνω στο χιόνι. Εάν είχαμε τα ίχνη θα μπορούσαμε να βγάλουμε πιο πολλά συμπεράσματα για το είδος του θηρευτή. Για την ώρα μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε».

Ο πανικός είναι χειρότερος

Σχετικά με τις οδηγίες που έχει να κάνει προς του πολίτες είπε: «Πρώτα απ΄όλα δεν χρειάζεται πανικός, ούτε ακραίες αντιδράσεις. Η παραφιλολογία, ο φόβος, η άγνοια και η διασπορά ειδήσεων που δεν έχουν διασταυρωθεί δημιουργεί χειρότερα προβλήματα. Επειδή έχουμε ακούσει διάφορα αυτές τις ημέρες καλό είναι να μένουμε ψύχραιμοι. Προσοχή χρειάζεται. Η περιοχή ελέγχεται. Υπάρχουν και εθελοντές που κάνουν περιπολίες. Ακόμα κι αν υπάρξει επεισόδιο θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι αρχές και να μην πλησιάσει κανείς για να μην χάσουμε τα ίχνη».

Βοήθεια για μελέτη σε λύκους, αγριογούρουνα και ελάφια

«Προσωπικά θα ήθελα να υπάρξει εμπλοκή ειδικών κρατικών υπηρεσιών όπως είναι τα πανεπιστήμια. Ξέρω πως το Α.Π.Θ. και το Γεωπονικό μπορούν να βοηθήσουν. Πρέπει να γίνει μία γενικότερη μελέτη για την άγρια ζωή στα βουνά της Αττικής, τόσο για τους λύκους, όσο και για την αύξηση των πληθυσμών σε αγριογούρουνα και ελάφια που ήδη έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στη χλωρίδα της Πάρνηθας».

Πηγή : ethnos.gr

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News