Η χειμερινή καταιγίδα "Ελπίς" που έπληξε την Ελλάδα και την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, έφτασε μέχρι τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στην Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο, με τα χιόνια να έχουν φτάσει μέχρι και τις ακτές των χωρών που είναι διάσημες για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφουν κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Μάλιστα, στη Συρία, 51 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού συσσωρεύτηκαν πάνω από 80 εκατοστά χιονιού σε υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων, με τα χιόνια να καλύπτουν σχεδόν τα πάντα, από αυτοκίνητα και σπίτια, μέχρι δρόμους και δέντρα.
Ωστόσο, οι πυκνές χιονοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, με πολλές οικογένειες να παραμείνουν σε θερμοκρασίες που ήταν αρκετά κάτω από το μηδέν. "Είμαστε εγκλωβισμένοι στα χιόνια εδώ και τέσσερις μέρες. Δεν έχουμε παπούτσια και τα περισσότερα παιδιά είναι άρρωστα, βρεγμένα από το νερό και ξυπόλυτα. Δεν έχουμε τίποτα", δήλωσε ο Αμπού Χουσάν, ο οποίος είναι ένας από τους πρόσφυγες που ζει μαζί με την οικογένειά του στους συγκεκριμένους καταυλισμούς.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι περίπου 227 καταυλισμοί στα βορειοδυτικά της χώρας έχουν επηρεαστεί από τις κακές καιρικές συνθήκες, από τις 18 Ιανουαρίου. "545 σκηνές έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και περίπου 9.125 υπέστησαν ζημιές από τις χιονοπτώσεις, τις πλημμύρες και τους ανέμους, χάνοντας πολλά προσωπικά τους αντικείμενα όσοι φιλοξενούνται προσωρινά σε αυτούς τους καταυλισμούς.