Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Αρκτική : Οι πάγοι αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο ρυθμό για την εποχή - Η έκταση πλησιάζει τα 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα

Την υψηλότερη έκταση θαλάσσιου πάγου των τελευταίων ετών καταγραφεί ο Αρκτικός Ωκεανός, ιδιαίτερα στο δυτικό του τμήμα σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Severe Weather Europe, αφού φέτος υπήρξε ένα αρκετά δροσερό καλοκαίρι και φθινόπωρο που δεν επέτρεψε να έχουμε ταχύτερη τήξη των πάγων παρά την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον κόλπο του Hudson δεν έχουμε σχεδόν καθόλου πάγο, ενώ σύμφωνα με τα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής, έχουμε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός μηνός, γεγονός που είναι αρκετά ανησυχητικό.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου του Bulder στο Κολοράντο των ΗΠΑ, η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική  μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ήταν 9,77 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, διαπιστώνοντας ότι είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στην Βερίγγειο Θάλασσα, δηλαδή ο πάγος που σχηματίστηκε κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Σιβηρίας, ήταν αρκετά νωρίτερα του αναμενόμενου σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.

Αυτό είχε ως συνέπεια τα μεγάλα πλοία που διέρχονται από τη Βόρεια Θάλασσα να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα, με αποτέλεσμα αρκετά να μην μπορούν να διασχίσουν τη θαλάσσια περιοχή και να περιμένουν τα παγοθραυστικά για να τα απελευθερώσουν. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και μήνες τα πλοία εκεί εγκλωβισμένα, μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν τα παγοθραυστικά.

Αν και αρχικά τα πλοία δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα τον πρώτο καιρό δεδομένου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε προκαλέσει έναν πιο θερμό καιρό τον Νοέμβριο στη Βόρεια Ρωσία, ο θαλάσσιος πάγος αναπτύχθηκε αρκετά γρήγορα (έως και 30 εκατοστά σε πάχος) στο μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας στην ανατολική Σιβηρία, αν και ήταν ήδη καλυμμένα με πάγο από τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από τα κλιματολογικά δεδομένα. Συνολικά 24 πλοία που ταξίδευαν εγκλωβίστηκαν στο θαλάσσιο πάγο και χρειάστηκε η συνδρομή παγοθραυστικών προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Σιβηρίας.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει στην Αρκτική φέτος και γιατί οι συγκεντρώσεις του θαλάσσιου πάγου είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο σε ορισμένα σημεία. Σε πρώτη φάση όμως ας δούμε πως ορίζεται σύμφωνα με την επιστήμη ο θαλάσσιος πάγος.

Τι είναι ο θαλάσσιος πάγος;

Πρόκειται ουσιαστικά για όλα τα είδη πάγου που σχηματίζονται κατά την ψύξη του θαλασσινού νερού και χουν συνήθως πάχος μικρότερο από μερικά μέτρα. Αν η συγκέντρωση υπερβαίνει το 70% θεωρείται παγετώνας, ενώ αν η συγκέντρωση του θαλάσσιου πάγου είναι χαμηλότερη από 15% τότε μιλάμε για ροές πάγου.

Η Αρκτική καλύπτεται κάθε χρόνο από θαλάσσιο πάγο, ο οποίος αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με την κορύφωση της μέγιστης έκτασης των πάγων να γίνεται τον Μάρτιο, ενώ τον Σεπτέμβριο καταγράφεται το ελάχιστο της έκτασης του θαλάσσιου πάγου. Προκειμένου όμως να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση του θαλάσσιου πάγου, κρίνεται απαραίτητο να γίνεται ο προσδιορισμός τόσο της έκτασης του θαλάσσιου πάγου όσο και του όγκου. Συνήθως υπολογίζεται το πάχος των πάγων το οποίο συνδέεται και με την ηλικία του πάγου.

Φέτος λοιπόν ο θαλάσσιος πάγος έφτασε στην ελάχιστη έκτασή του στις 16 Σεπτεμβρίου, όμως στην πραγματικότητα ήταν η 12η χαμηλότερη έκταση των τελευταίων δεκαετιών, δηλαδή το 2021 είχαμε μεγαλύτερη κάλυψη πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι φέτος ο καιρός παρέμεινε ψυχρότερος στον δυτικό Αρκτικό Ωκεανό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε την επιβράδυνση της τήξεως των πάγων στις περιοχές του Καναδά και της Αλάσκας.

Για την ακρίβεια, η ελάχιστη έκταση θαλάσσιου πάγου για το 2021 ήταν περίπου 4,724 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα χαμηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο παράγοντας που ήταν καθοριστικός για να συμβεί αυτό ήταν ότι η θερμοκρασία διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα τέλη του καλοκαιριού στη δυτική Αρκτική, μειώνοντας έτσι σημαντικά το λιώσιμο των πάγων. Πέρα όμως από την θερμοκρασία του αέρα, εξίσου χαμηλή διατηρήθηκε και η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας που ήταν χαμηλότερη και από το μέσο όρο. Όλο αυτό λοιπόν συνέβαλε για να ξεκινήσει νωρίτερα να αναπτύσσεται πάγος στην Αρκτική την φθινοπωρινή περίοδο.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε την σημαντικότητα που έχει αυτός ο τομέας του Αρκτικού Ωκεανού. Ειδικότερα, ο Βερίγγειος Πορθμός είναι μια από τις λίγες εξόδους μέσω της οποίας ο θαλάσσιος πάγος εξέρχεται από τον Αρκτικό Ωκεανό. Μάλιστα, στην παρακάτω εικόνα που παρέχεται από το Παρατηρητήριο Joshua Stevens & George Riggs της NASA, μπορούμε να δούμε ότι ο Βερίγγειος Πορθμός χωρίζει την Αλάσκα από την Ρωσία.

Μέσα λοιπόν από τα δεδομένα βλέπουμε ότι αν και ήταν χαμηλή η έκταση του θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι του 2021, η διαδικασία της ταχείας τήξεως σταμάτησε γύρω στις 10 Ιουλίου και παρότι είχαμε μια μείωση, διατηρήθηκε σταθερή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με μια μικρή περαιτέρω μείωση τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Για να κάνουμε μια σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε την έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική για κάθε έτος από το 1979 έως το 2021 (δορυφορική εικόνα, NSIDC, DMSP SSM/I-SSMIS), όπου το 2021 επισημαίνεται με μια κίτρινη γραμμή. Η παρούσα κατάσταση που έχουμε τώρα οφείλεται στο γεγονός ότι στη δυτική Αρκτική και συγκεκριμένα στη Βερίγγειο Θάλασσα, στη Θάλασσα Chukchi όπως και στη θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας ο πάγος έχει αυξηθεί σημαντικά, γι αυτό και η έκταση του σημερινού πάγου (κόκκινη γραμμή) συγκρίνεται με τον μέσο όρο 1981 - 2010.

Ωστόσο αρκετές περιοχές βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο, όπως η Θάλασσα της Γροιλανδίας, η Θάλασσα του Μπάρεντς και ο Κόλπος Χάντσον. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο θαλάσσιος πάγος είναι εξαιρετικά χαμηλός στον Κόλπο Χάντσον, αφού με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα, αρχίζει να αναπτύσσεται πάγος από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα συνήθως είναι ολοκληρωτικά καλυμμένος από πάγο. Μέχρι στιγμής λοιπόν είναι ασυνήθιστα χαμηλή η έκταση του πάγου, με μόνη εξαίρεση να αποτελεί το βόρειο τμήμα του κόλπου, το οποίο έχει καλυφθεί από πάγο. Μάλιστα, σύμφωνα με το NSIDC θεωρείται η δεύτερη χαμηλότερη έκταση πάγου στον Κόλπο Χάντσον των τελευταίων ετών.

Ποιες κλιματολογικές συνθήκες συνέβαλαν στην αύξηση του θαλάσσιου πάγου;

Για να γίνει πιο κατανοητό το γεγονός της αύξησης των πάγων στην Αρκτική, αρκεί να αναλύσουμε τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Οκτώβριο. Θα παρατηρήσουμε ότι γενικότερα ο Αρκτικός Ωκεανός αντιμετώπισε χαμηλές θερμοκρασίες, όπου στην ανατολική Σιβηρία και σε τμήματα της Αλάσκας ήταν ακόμα και κάτω από το μέσο όρο για την εποχή. Αντίθετα η δυτική Σιβηρία και το μεγαλύτερο τμήμα του δυτικού Καναδά είχαν υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ήδη από τον Οκτώβριο οι θερμοκρασίες που επικράτησαν στην Αρκτική οδήγησαν σε γρήγορη ανάκαμψη του θαλάσσιου πάγου και η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι σαφώς αρκετά καλύτερη από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Αυτό άλλωστε μπορούμε να το δούμε στην παρακάτω εικόνα, όπου σύμφωνα με την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) η σύγκριση της έκτασης και της συγκέντρωσης του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική στις 28 Οκτωβρίου του 2020 (αριστερά) και του 2021 (δεξιά) μας δείχνει ότι είναι σαφώς πολλή χαμηλότερη το 2020 απ' ότι το 2021.

Το ίδιο μοτίβο καιρού είχαμε σχεδόν όλο τον τον Νοέμβριο, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην ταχύτερη ανάπτυξη του πάγου, αφού ένα εκτεταμένο σύστημα χαμηλών πιέσεων πάνω από τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό που συνδυάστηκε με ένα σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τη Θάλασσα Μποφόρ, μετέφερε αρκετά ψυχρές συνθήκες στην Αρκτική.

 

Εν κατακλείδι, η σημερινή κατάσταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική είναι η καλύτερη των τελευταίων 8 ετών. Καθώς όμως η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έχει σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα τόσο στη βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη, θα παρακολουθούμε την εξέλιξη μέσα στους επόμενους μήνες εξαιτίας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Προς το παρόν πάντως ο πάγος συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό κι αν η τάση αυτή διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην εξέλιξη του καιρού την άνοιξη του 2022. 

Πηγη πληροφοριών και χαρτών : Severe Weather Europe

Επιμέλεια άρθρου : Φραγκούλη Μαρία

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.