Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η Κλιματική Αλλαγή στην περιοχή του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού


Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας και η θέρμανση των ωκεανών σε μέρη του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από τρεις φορές του παγκόσμιου μέσου όρου, με τους θαλάσσιους καύσωνες να προκαλούν λεύκανση στους άλλοτε ζωντανούς κοραλλιογενείς υφάλους και να απειλούν ζωτικά οικοσυστήματα.

Στην ξηρά, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες προκαλούν θανάτους, καταστροφές και εκτοπισμό κατοίκων στις αναπτυσσόμενες Πολιτείες της Νοτιοανατολικής Ασίας και των Μικρών Νησιών του Ειρηνικού (SIDS), ενώ η υπερβολική ζέστη και η παρατεταμένη περίοδος των πυρκαγιών αναμένεται να γίνουν χαρακτηριστικό του κλίματος της Αυστραλίας. Οι τροπικοί παγετώνες - οι τελευταίοι που έχουν απομείνει μεταξύ των Ιμαλαΐων και των Άνδεων - ενδέχεται να εξαφανιστούν εντός πέντε ετών, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).  

Η έκθεση του πρότζεκτ "Κατάσταση του Κλίματος στον Νοτιοδυτικό Ωκεανό 2020" και ένας συνοδευτικός ιστορικός χάρτης, παρουσιάστηκαν στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, COP26, στις 10 Νοεμβρίου. Η απειλή για πολλά Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη (SIDS) ήταν ένα από τα κύρια θέματα στο COP26, το οποίο περιγράφεται ως μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε μέγιστο 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή του Νοτιοδυτικού Ειρηνηκού Ωκεανού την περίοδο 1900-2020.

 

«Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει τους πραγματικούς και πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην κυκλοφορία των ωκεάνιων ρευμάτων, τη θερμοκρασία, την οξίνιση και την αποοξυγόνωση, καθώς και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη είναι όλο και πιο ευάλωτα σε αυτές τις αλλαγές, καθώς τα εισοδήματά τους συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τον τουρισμό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Καθ. Πέτρι Ταάλας.

«Σε χερσαίες περιοχές, οι σημαντικές και αυξανόμενες επιπτώσεις των ακραίων υδρομετεωρολογικών φαινομένων και των τροπικών κυκλώνων, καθώς και οι νέες πολυδιάστατες απειλές, δημιουργούν αυξανόμενες προκλήσεις για τις κοινότητες της περιοχής. Η πανδημία του COVID-19 έχει διαταράξει την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, επηρεάζοντας βασικούς μοχλούς ανάπτυξης και αποκαλύπτοντας κενά στις ικανότητες των χωρών για την αντιμετώπιση του συστημικού και διαδοχικού κινδύνου», δήλωσε ο καθηγητής Ταάλας.

Για την περιοχή του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού, το 2020 ήταν η δεύτερη ή η τρίτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, ανάλογα με τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη. Η ψυχρή φάση La Niña αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αλλά αυτό είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις θερμοκρασίες του 2021. Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας είναι ένας σημαντικός φυσικός δείκτης του κλιματικού συστήματος της Γης. Η ωκεάνια περιοχή της περιοχής του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού επηρεάζεται από φυσικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο/Λα Νίνια καθώς και από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Μεταξύ 1982-2020, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας των ωκεανών στη Θάλασσα της Τασμανίας και στα δυτικά της Θάλασσας του Τιμόρ αυξήθηκαν κατά τρεις φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο.    

 

Θέρμανση των Ωκεανών

 Οι ωκεανοί απορροφούν περισσότερο από το 90% της περίσσειας θερμότητας από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Από το 1993, ο παγκόσμιος ρυθμός θέρμανσης των ωκεανών έχει πιθανώς υπερδιπλασιαστεί και θα συνεχιστεί για όλο τον αιώνα. Σε μέρη της περιοχής του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού, η θέρμανση των ωκεανών έχει αυξηθεί περισσότερο από τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο ρυθμό. Το 2020, η περιοχή του Great Barrier Reef της Αυστραλίας υπέφερε από ισχυρό κύμα καύσωνα. Τον Φεβρουάριο, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή ήταν 1,2 °C πάνω από τον μέσο όρο του 1961-1990, καθιστώντας τον τον θερμότερο μήνα στην ιστορία. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν ολόκληρο τον ύφαλο και αναφέρθηκε εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών, το τρίτο γεγονός μαζικής λεύκανσης τα τελευταία πέντε χρόνια.  

 

Η μέση στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 3 χιλιοστά από την έναρξη καταγραφής των δορυφορικών δεδομένων το 1990  και έχει επιταχυνθεί ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης των ωκεανών και της τήξης των πάγων της ξηράς.

Μεταβολές στην μέση στάθμη της θάλασσας (χιλιοστά/έτος)

 

Στον Βόρειο Ινδικό Ωκεανό και στο δυτικό τμήμα του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, οι ρυθμοί ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι σημαντικά υψηλότεροι από την παγκόσμια μέση άνοδο, κυρίως λόγω των γεωγραφικών διακυμάνσεων στη θερμική επέκταση. Η στάθμη της θάλασσας εξαρτάται επίσης από φυσικά φαινόμενα όπως το ENSO. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία, τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα στα νησιά του Ειρηνικού. Αυξάνει επίσης την ευπάθεια σε τροπικούς κυκλώνες, καταιγίδες και παράκτιες πλημμύρες.  

 

Τροπικοί παγετώνες

Οι παγετώνες κοντά στο Puncak Jaya, στην Παπούα της Ινδονησίας (4.884 m) είναι οι τελευταίοι τροπικοί παγετώνες που έχουν απομείνει μεταξύ των Ιμαλαΐων και των Άνδεων, και υπάρχουν εδώ και περίπου 5.000 χρόνια. Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ολική απώλεια πάγου αναμένεται μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια – ειδικά εάν υπάρξει ισχυρό φαινόμενο θέρμανσης El Niño.

 

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες ήταν ιστορικά τα πιο καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. Οι Φιλιππίνες και οι αναπτυσσόμενες χώρες των Μικρών Νησιών έχουν υποφέρει πολύ από τους τακτικούς τυφώνες/τροπικούς κυκλώνες. Η ξηρασία είναι επίσης σημαντικός κίνδυνος. Τον Απρίλιο του 2020, ο τροπικός κυκλώνας Χάρολντ κατηγορίας 5, οδήγησε σε εκτεταμένες ανθρώπινες και οικονομικές ζημιές στα νησιά του Σολομώντα, το Βανουάτου, τα Φίτζι και την Τόνγκα. Οι Φιλιππίνες καταστράφηκαν από διαδοχικούς τροπικούς κυκλώνες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020. Ο τυφώνας Goni (Rolly) είχε μία από τις πιο έντονες επιπτώσεις από κάθε άλλο τροπικό κυκλώνα που έχει καταγραφεί όταν έφτασε στις Φιλιππίνες στις 30 Οκτωβρίου. Η άνευ προηγουμένου περίοδος πυρκαγιών 2019-2020 στην ανατολική Αυστραλία οδήγησε σε σοβαρή ρύπανση από καπνό. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια εκτάρια κάηκαν, 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότερα από 3.000 σπίτια καταστράφηκαν και εκατομμύρια ζώα πέθαναν. Τον Ιανουάριο, το Δυτικό Σίδνεϊ έφτασε τους 48,9 °C - η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί για οποιαδήποτε μεγάλη μητροπολιτική περιοχή της Αυστραλίας και η Καμπέρα έφτασε τους 44,0 °C - περισσότερο από ένα βαθμό πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ της πόλης. Οι χερσαίες περιοχές της Αυστραλίας έχουν θερμανθεί κατά περίπου 1,4°C από το 1910 – από τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

 

Επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων

 

Οι οικονομικές επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων σε εκατομμύρια δολλάρια.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να απειλούν τη βιωσιμότητα των χωρών του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού και πολλοί από αυτούς αναμένεται να γίνουν πιο ακραίοι ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. 

Μεταξύ 2000 και 2019, σημειώθηκαν περίπου 1.500 θάνατοι και σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν, κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων ετησίως κατά μέσο όρο στην περιοχή. Το 2020, υπήρξαν περίπου 500 θάνατοι, περίπου το ένα τρίτο του μακροπρόθεσμου ετήσιου μέσου όρου, αλλά περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν, κυρίως από τροπικούς κυκλώνες. 

Οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία αναφέρουν συνήθως μεγάλο αριθμό προσβεβλημένων ανθρώπων από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, τα νησιά του Ειρηνικού υποφέρουν δυσανάλογα όταν λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού. Στο Βανουάτου και τα Φίτζι, περισσότερο από το ένα πέμπτο του πληθυσμού τους επηρεάστηκε το 2020 από τροπικούς κυκλώνες. Η μέση ετήσια απώλεια (AAL) από ακραία καιρικά φαινόμενα στον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό εκτιμάται ότι είναι 28,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην Ινδονησία, 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις Φιλιππίνες, 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην Αυστραλία και 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στη Μαλαισία. Όταν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της οικονομίας, το εκτιμώμενο AAL φτάνει το 17,9% του ΑΕΠ για το Βανουάτου, το 14,6% του ΑΕΠ για την Τόνγκα και το 7,7% του ΑΕΠ για τις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας.

 

Προσαρμογή και Ανθεκτικότητα  

 

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης αποτελούν βασικό μέτρο προσαρμογής για τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων που σχετίζονται με το κλίμα. Περίπου τρεις στις τέσσερις χώρες του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού διαθέτουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων, που αντιστοιχεί περίπου σε 73.000 στα 100.000 άτομα. Οι δράσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον Κλιματικό Κίνδυνο και το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (CREWS) επιδιώκουν να το ενισχύσουν περαιτέρω.  

Η αντιμετώπιση των αυξανόμενων κλιματικών κινδύνων και των συναφών επιπτώσεων απαιτεί ανάπτυξη τοπικών, περιφερειακών και διακρατικών δράσεων, ανάπτυξη κλιματικών υπηρεσιών και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις μείωσης του κινδύνου των καταστροφών. Αυτά αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για την επίτευξη της ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καλύτερη αποκατάσταση από την πανδημία COVID-19. 


Με πληροφορίες από public.wmo.int


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News