Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Αντόνιο Γκουτέρες στο COP26: «Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού»

 


Έκκληση για άμεση δράση προκειμένου να αναχαιτιστεί η κλιματική κρίση, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ειδικά στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, κατά την τοποθέτησή του σήμερα στη σύνοδο για το κλίμα COP26, που διεξάγεται στη Γλασκώβη.

Ο Γκουτέρες περιέγραψε σε δραματικό τόνο την κατάσταση παγκοσμίως απ' την κλιματική κρίση, επισημαίνοντας ότι έξι χρόνια μετά τη συμφωνία στο Παρίσι και το 6ο πιο ζεστό έτος με θερμοκρασίες ρεκόρ η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. «Είτε θα το σταματήσουμε, είτε θα μας σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο πλανήτης μας αλλάζει μπροστά στα μάτια μας — από τα βάθη των ωκεανών στις κορυφές των βουνών. Από το λιώσιμο των παγετώνων μέχρι τα αδυσώπητα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι διπλάσια από αυτή που ήταν πριν από 30 χρόνια. Οι ωκεανοί είναι πιο ζεστοί από ποτέ - και θερμαίνονται πιο γρήγορα. Μέρη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εκπέμπουν τώρα περισσότερο άνθρακα από ό,τι απορροφούν».

Ο Γκουτέρες επισήμανε ότι οι χώρες της G20 είναι υπεύθυνες για το 80% των εκπομπών και επομένως έχουν μεγαλύτερη ευθύνη. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι οι χώρες πρέπει να επιστρέφουν στην Cop με νέες δεσμεύσεις κάθε χρόνο, αντί κάθε πέντε χρόνια όπως μέχρι τώρα.

«Ας μην έχουμε αυταπάτες: εάν οι δεσμεύσεις αποτύχουν μέχρι το τέλος αυτού της συνόδου Cop, οι χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τα εθνικά τους σχέδια και πολιτικές για το κλίμα». «Όχι κάθε πέντε χρόνια. Κάθε χρόνο έως ότου διασφαλιστεί η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου. Μέχρι να τελειώσουν οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, έως ότου υπάρξει μια τιμή στον άνθρακα και μέχρι να καταργηθεί σταδιακά ο άνθρακας», πρόσθεσε και παρατήρησε ότι «ορισμένες χώρες έχουν αναλάβει αξιόπιστες δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα».

 

 

Μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρθηκε στο κίνημα ακτιβιστών υπέρ του περιβάλλοντος.  «Ο στρατός δράσης για το κλίμα - με επικεφαλής νέους ανθρώπους - είναι ασταμάτητος. Είναι μεγαλύτερος. Είναι πιο δυνατός. Και, σας διαβεβαιώνω, δεν σταματούν» .«Στέκομαι μαζί τους», είπε.

Ο Γκουτέρες μίλησε επίσης για τη σημασία επίτευξης του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη χρηματοδότηση για το κλίμα, που είχε τεθεί ως δέσμευση στο Παρίσι το 2015: «Η δέσμευση χρηματοδότησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών πρέπει να γίνει πραγματικότητα χρηματοδότησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα. Αυτό είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας».

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες του Καναδά και της Γερμανίας για να μας βοηθήσουν να φτάσουμε εκεί. Είναι ένα πρώτο βήμα — αλλά καθυστερεί τη μεγαλύτερη υποστήριξη για χρόνια, χωρίς σαφείς εγγυήσεις. Αλλά πέρα από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται πολύ μεγαλύτερους πόρους για την καταπολέμηση της Covid-19, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την επιδίωξη βιώσιμης ανάπτυξης», συμπλήρωσε.
«Η δράση για το κλίμα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών των ανθρώπων, ανά χώρα, ηλικία και φύλο.

Πρέπει να τους ακούσουμε, να ενεργήσουμε και να επιλέξουμε με σύνεση. Εκ μέρους αυτής και των μελλοντικών γενεών, σας προτρέπω: επιλέξτε τη φιλοδοξία, επιλέξτε την αλληλεγγύη, επιλέξτε να προστατέψετε το μέλλον μας και να σώσετε την ανθρωπότητα», είπε κλείνοντας.

Μπάιντεν: Καθοριστική αυτή η δεκαετία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η χώρα του θα τηρήσει την υπόσχεσή της να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 50-52% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 και είπε πως ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

«Αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε», είπε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως οι εντατικές προσπάθειες που είναι απαραίτητες προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αποτελούν μια «απίστευτη ευκαιρία» για την παγκόσμια οικονομία, είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Εν μέσω της αυξανόμενης καταστροφής, πιστεύω πως υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για όλους εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι είναι καθοριστική αυτή η δεκαετία.

Το μήνυμα του οικοδεσπότη Τζόνσον

Τις εργασίες της συνόδου άνοιξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι δεμένος σε μια «συσκευή καταστροφής». Ο Τζόνσον παρομοίασε τη θέση της Γης που ολοένα θερμαίνεται με αυτή του Τζέιμς Μποντ — δεμένου με μια βόμβα που θα καταστρέψει τον πλανήτη και προσπαθεί να βρει πώς να την εξουδετερώσει.

Είπε στους ηγέτες ότι «είμαστε περίπου στην ίδια θέση» - μόνο που τώρα η «μηχανή της ημέρας της καταστροφής» δεν είναι μυθοπλασία. Η απειλή είναι η κλιματική αλλαγή, που πυροδοτείται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, και επισήμανε ότι όλα ξεκίνησαν στη Γλασκώβη με την ατμομηχανή του Τζέιμς Βατ που τροφοδοτούνταν από άνθρακα.

Ο Τζόνσον είπε στη σύνοδο κορυφής ότι έχει λιγοστέψει ο χρόνος για  την ανθρωπότητα όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, και η ώρα για δράση είναι τώρα. Τόνισε ότι οι περισσότεροι από 130 παγκόσμιοι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν είχαν μέσο όρο ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ οι γενιές που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή δεν έχουν ακόμη γεννηθεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε τον τερματισμό των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μαζί με μια τεράστια εισροή μετρητών από τις πλούσιες χώρες στις φτωχές, για να τους βοηθήσει να στραφούν σε πιο πράσινες οικονομίες και να προσαρμοστούν στις επιδεινούμενες κλιματικές επιπτώσεις.

 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News