Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Νέα μελέτη έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τους κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη εξαιτίας της θέρμανσης των ωκεανών


Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο Παρακολούθησης Κοραλλιογενών Υφάλων το οποίο υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Δεδομένων του ΟΗΕ, από το 2009 έως το 2018 έχει εξαφανιστεί το 14% των κοραλλιών παγκοσμίως, που αντιστοιχεί σε μια έκταση περίπου 11.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία είναι σε μέγεθος 2,5 φορές μεγαλύτερη από το Εθνικό Πάρκο του Grand Canyon.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η αιτία πίσω από αυτή τη καταστροφή των κοραλλιών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, με τα δεδομένα της έκθεσης να προέρχονται μέσα από 73 χώρες και 12.000 ιστότοπους των τελευταίων 40 ετών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο συνδέεται με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, καθώς οι απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας έχουν συντελέσει σε αυτό το γεγονός και οι οποίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιζήμιες για την επιβίωση των κοραλλιογενών υφάλων.


Οι επιστήμονες εξέτασαν 10 περιοχές κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνοντας ότι ο κύριος παράγοντας της καταστροφής τους είναι η λεγόμενη λεύκανση των κοραλλιών. Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν οι άλγες που παρέχουν τροφή και το χρώμα των φυκιών, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τα θερμότερα ύδατα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκολλώνται από τους ιστούς τους, κάνοντάς τα να ασπρίσουν. Ένα τέτοιο σοβαρό γεγονός συνέβη το 1998, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το 8% τη κοραλλιών σε όλο τον κόσμο.


Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η νότια και ανατολική Ασία, η Αυστραλία, ο Ειρηνικός Ωκεανός, ο δυτικός Ινδικός Ωκεανός, όπως και ο Κόλπος του Ομάν.

Επιπλέον, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τους κοραλλιογενείς υφάλους είναι η υπεραλίευση, η κακή ποιότητα του νερού, καθώς και η μη βιώσιμη ανάπτυξη των ακτών.

"Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και ανησυχητικές τάσεις ότι όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τόσο και η απώλεια των κοραλλιών θα συνεχιστεί και στο μέλλον", δήλωσε ο Paul Hardisty, που είναι διευθύνων σύμβουλος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών, την οποία δήλωση δημοσίευσαν και τα Ηνωμένα Έθνη.


Σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), ο παγκόσμιος ωκεανός, είχε θερμανθεί τον περασμένο αιώνα γρηγορότερα απ' ότι πριν από 11.000 χρόνια που είχε φτάσει στο τέλος της η τελευταία εποχή των παγετώνων.

Αν και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι καλύπτουν λιγότερο από το 1% του βυθού των ωκεανών, η έκθεση αναφέρει ότι υποστηρίζουν πάνω από το 25% της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των χελωνών, των ψαριών και των αστακών που τροφοδοτούν τις παγκόσμιες βιομηχανίες αλιείας και είναι υπεύθυνοι για 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού


Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 2019, είχαμε μια ανάκτηση των κοραλλιογενών υφάλων της τάξεως του 2%, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να είναι ανθεκτικοί, παρά το γεγονός ότι πολλοί παράγοντες τους έχουν κάνει εξαιρετικά ευάλωτους, ενώ η έρευνα αναφέρει πως αν περιοριστεί το θερμικό στρες που βιώνουν, ενδεχομένως μέσα σε μία περίπου δεκαετία να φτάσουν στα ίδια ή και σε καλύτερα επίπεδα απ' ότι ήταν το 1998.

Πάντως, πλέον γίνονται προσπάθειες προκειμένου να σωθούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, με ένα έργο που έχει ξεκινήσει στις ακτές της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα που βρίσκονται στην Καραϊβική, με την ονομασία Ocean - Shot, το οποίο χρησιμοποιεί ένα είδος τεχνολογίας που μιμείται το σχέδιο και το σχήμα των φυσικών κοραλλιογενών υφάλων, δίνοντας την ευκαιρία για να δημιουργηθούν νέα κοράλλια, αλλά και να γίνει ένας νέος αποικισμός από διάφορα είδη θαλάσσιας ζωής.

Με πληροφορίες από το Reuters

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο InstagramΠρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.