Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση Νοέμβριος 2021 : Θερμός αρχικά αλλά με πολλές ανατροπές στην πορεία

Οδεύοντας προς τον τρίτο και τελευταίο μήνα της φθινοπωρινής περιόδου που είναι ο Νοέμβριος, οι ενδείξεις ουσιαστικά δείχνουν να έχει δύο πρόσωπα, αφού αρχικά θα επικρατήσουν υψηλότερες θερμοκρασίες από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, με τον υδράργυρο να αγγίζει τοπικά τους 25 με 27 βαθμούς κελσίου τουλάχιστον το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Παρατηρώντας όμως τη ψυχρή φάση La Niña που συμβάλλει σημαντικά στη διάταξη της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τα δεδομένα μας παραπέμπουν σε ένα μοτίβο καιρού πιο ψυχρό στην πορεία, δεδομένου ότι η ψυχρή φάση La Niña θα ενισχυθεί σημαντικά μέσα στο επόμενο διάστημα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις ψυχρές αέριες μάζες ακόμα και στο Βόρειο Ημισφαίριο να κινηθούν και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης. Παράλληλα, έχουμε μία αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση που συνέβη νωρίτερα του αναμενόμενου, με αποτέλεσμα ο πολικός στρόβιλος να αποδυναμωθεί σημαντικά κι ο χειμώνας να κάνει την εμφάνισή του στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης πριν μπούμε επίσημα στη χειμερινή περίοδο, με τις θερμοκρασίες να κινούνται ακόμα και κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ο καιρός στη χώρα μας αναμένεται να έχει τα εξής χαρακτηριστικά :

1η Νοεμβρίου έως 10 Νοεμβρίου :


Όπως αναφέραμε παραπάνω, στο πρώτο δεκαήμερο ο Νοέμβριος θα είναι σχετικά θερμός για την περίοδο που διανύουμε, με τις θερμοκρασίες να κινούνται πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι ενισχυμένοι άνεμοι δεν θα αφήσουν τα περιθώρια στον υδράργυρο να ανέβει εντυπωσιακά, ενώ μέχρι τις 3 του Νοεμβρίου δεν αποκλείεται να ευνοηθεί η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που θα εντοπίζεται κυρίως στα νοτιότερα τμήματα της Ελλάδας (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα).


Η πιθανότητα να έχουμε βροχές κατά τόπους ισχυρές είναι υπαρκτή, καθώς ένα βαρομετρικό σύστημα από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από τις 2 μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, με τα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας και με μια μικρή πιθανότητα να κινηθούν και προς την Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα έχουν εναλλαγές με μια ροή βορειοδυτική - νοτιοδυτική, ενώ από τις 5 του μήνα και μετά κυρίως στο Αιγαίο θα επικρατήσει ένα βόρειο ρεύμα αρκετά ενισχυμένο, διατηρώντας τη θερμοκρασία μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για την εποχή.

11 Νοεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου :


Σε αυτό το διάστημα δεν φαίνεται να έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή τουλάχιστον μέχρι τις 15 του μήνα, με τον υδράργυρο θα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ από θέμα φαινομένων, οι βροχές θα εντοπίζονται κυρίως στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, δεδομένου ότι θα έχουμε τον σχηματισμό διαδοχικών ατμοσφαιρικών διαταραχών στην κεντρική Μεσόγειο, από τις 15 και μετά του μήνα όλο αυτό θα αλλάξει, τόσο στο θέμα των θερμοκρασιών όσο και στο θέμα των βροχών, αφού η άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα θα επιτρέψει στις ψυχρότερες αέριες μάζες να κινηθούν από την βορειανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας.


Επομένως, από τις 15 έως τις 20 του μήνα, η Ελλάδα θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα στο επίκεντρο ενός καλά οργανωμένου βαρομετρικού συστήματος που θα περιέχει ισχυρά φαινόμενα, ενώ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν τα νοτιότερα τμήματά της. Παρά ταύτα, επειδή το διάστημα είναι κάπως μεγάλο, οι όποιες μικρές διαφοροποιήσεις και αλλαγές είναι αναμενόμενες. Γι αυτό και θα υπάρξει νέα ενημέρωση αν κριθεί απαραίτητο.

21 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου :

Εδώ πάμε καθαρά με το νόμο των πιθανοτήτων, αφού στατιστικά το ποσοστό επιτυχίας στην πρόγνωση του καιρού μετά από 15 ημέρες αγγίζει το 40-60%. Επομένως, πάμε καθαρά με τη τάση του καιρού, τη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και την πιθανή εξέλιξη που θα έχει ο καιρός μέχρι τα τέλη του μήνα. Αυτό που δείχνουν οι αναλύσεις μέχρι στιγμής, είναι μια επιμονή του σχηματισμού διαδοχικών βαρομετρικών συστημάτων στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας τις πιθανότητες να καταστεί ιδιαίτερα βροχερό αυτό το διάστημα και στη χώρα μας, ενώ και οι θερμοκρασίες φαίνονται πλέον να κινούνται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για την εποχή, με μια πιθανότητα στη βόρεια Ελλάδα να καταλήξουν οριακά χαμηλότερες με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα της περιόδου που διανύουμε. Γενικότερα, στο σύνολο της Ευρώπης θα παρατηρηθεί μια αρκετά ψυχρή περίοδος, που σε κάποιες περιπτώσεις θα θυμίζει χειμώνα, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε χιονοπτώσεις και στα βόρεια τμήματα της Ελλάδας στα τέλη του μήνα ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πάντως, η νότια Ελλάδα δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο πολύ θερμοκρασιακά, με αποτέλεσμα να έχουμε φυσιολογικές έως και λίγο υψηλότερες από την εποχή θερμοκρασίες. Από κει και πέρα, αν κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξει νέα εκτίμηση του καιρού στα μέσα του Νοεμβρίου.

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.