Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Αρκτικός Ωκεανός : Καταγράφηκε η 7η υψηλότερη συγκέντρωση θαλάσσιου πάγου των τελευταίων 15 ετών


Στις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Severe Weather Europe, είχαμε μόλις την 12η ελάχιστη παγοκάλυψη των τελευταίων δεκαετιών στον Αρκτικό Ωκεανό, αφού στα δυτικά τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού, είχαμε επιβράδυνση της τήξεως των πάγων όπως για παράδειγμα στις περιοχές της Αλάσκας και του Καναδά, εξαιτίας των ψυχρών καιρικών συνθηκών και των θερμοκρασιών που επικράτησαν το 2021 και οι οποίες ήταν κάτω από φυσιολογικά για την εποχή. Θα εξετάσουμε λοιπόν ποιοι παράγοντες συνέβαλαν ώστε οι θερμοκρασίες να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά, γιατί το λιώσιμο των πάγων στην δυτική Αρκτική ήταν πιο περιορισμένο σε σχέση με το υπόλοιπο κομμάτι του ωκεανού και τι συμβαίνει με τον νέο πάγο που φαίνεται να είναι πλέον πιο εύθραυστος σε σχέση με το παρελθόν. 

Περίοδος τήξεως των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό το 2021

Στην πραγματικότητα, η Αρκτική είναι ένας ωκεανός όπου η ξηρά είναι περιορισμένης κλίμακας και έκτασης. Πρόκειται για τον μικρότερο και ρηχότερο από τους πέντε μεγάλους ωκεανούς του πλανήτη, όμως αυτό τον καθιστά να είναι κι ο πιο κρύος. Φανταστείτε ότι είναι μικρότερος σε επιφάνεια κι από την μεγαλύτερη χώρα του κόσμου που είναι η Ρωσία. Στην παρακάτω εικόνα (γράφημα) που προέρχεται μέσα από πρόσφατες μελέτες που έγιναν στον Αρκτικό Ωκεανό, βλέπουμε πως θα ήταν χωρίς την ύπαρξη νερού, διαπιστώνοντας ότι ο βυθός του έχει ένα περίπλοκο έδαφος, ενώ αν εστιάσουμε την προσοχή μας στις κύριες περιοχές του, θα δούμε ότι κάθε περιοχή έχει ξεχωριστές καιρικές συνθήκες λόγω και των ωκεάνιων ρευμάτων.


Οι πάγοι στην Αρκτική έχουν έναν δικό τους εποχικό κύκλο στη διάρκεια ενός έτους, όπου η τήξη τους ξεκινάει στα τέλη Μαρτίου και ολοκληρώνεται γύρω στον Σεπτέμβριο όπου και βλέπουμε συνήθως την ελάχιστη παγοκάλυψη κάθε χρόνο σύμφωνα με το σύστημα Arctic - ROOS. Επιπλέον, η παρακάτω εικόνα μας δείχνει τα δεδομένα των τελευταίων ετών, όπου βλέπουμε ότι η έκταση του πάγου στην Αρκτική το 2020 ήταν η δεύτερη χαμηλότερη των τελευταίων ετών, με το 2012 να κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ χαμηλότερης παγοκάλυψης από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις.


Ωστόσο, ο εποχικός κύκλος της τήξεως των πάγων στην Αρκτική εξαρτάται καθαρά από τις αλλαγές των θερμοκρασιών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του έτους. Είναι αναμενόμενο λοιπόν όταν αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα που έχει σαν συνέπεια η ενέργεια και επιρροή του Ήλιου να είναι πολύ πιο ισχυρή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις βόρειες περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου, να επιταχύνεται η διαδικασία της τήξεως των πάγων, όπως μας δείχνει και η παρακάτω εικόνα στην οποία ουσιαστικά βλέπουμε την κλίση του άξονα της Γης κατά τους θερινούς μήνες στο Βόρειο Ημισφαίριο που έχει σαν αποτέλεσμα οι ηλιακές ακτίνες να διατηρούνται σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό.

 

Τώρα, στο παρακάτω γράφημα που προέρχεται από τα δεδομένα του JAXA, βλέπουμε τη μέγιστη παγοκάλυψη των τελευταίων 17 ετών και πως γίνεται η σύγκριση με τη μέγιστη παγοκάλυψη του 2021. Βέβαια, παρατηρείται ότι το 2021 ήταν υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν υπήρχε μεγάλη απόκλιση από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της περιόδου 2010 - 2019. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη μειωμένη παγοκάλυψη που εντοπίζεται σε περιοχές της Σιβηρίας, στη Θάλασσα του Λάπτεφ, στη Θάλασσα Κάρα, όπως και στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ανεξάρτητα αν παρατηρείται αύξηση του πάγου στη Θάλασσα Μποφόρ και στη Θάλασσα Τσούκτσι στη δυτική Αρκτική. Έτσι κι αλλιώς, η συνολική έκταση πάγου στην Αρκτική το 2021, ήταν κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αφού η μέγιστη ήταν 4,724 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα χαμηλότερη από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Παρά ταύτα, αν και σημειώθηκε ταχεία τήξη των πάγων στις αρχές Αυγούστου, στην πορεία περιορίστηκε σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Τι συνέβαλε όμως σε αυτό;


Ο κύριος παράγοντας ήταν ένα ισχυρό σύστημα χαμηλών πιέσεων πάνω από τον δυτικό Αρκτικό Ωκεανό και ένα σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτός ο συνδυασμός των δύο συστημάτων συνέβαλε ώστε η δυτική Αρκτική να έχει ψυχρότερες συνθήκες, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τη τήξη των πάγων. Όμως, ταυτόχρονα και οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας βοήθησαν αρκετά, όπως και οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν στο έδαφος, αφού αυτό το ισχυρό σύστημα χαμηλών πιέσεων μετέφερε μία ψυχρή μάζα αέρα από τα βόρεια τμήματα του Καναδά στη δυτική Αρκτική, περιορίζοντας τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε ταχεία τήξη των πάγων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαμε χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της Αρκτικής, όπως επίσης και στην ανατολική Ευρώπη, ενώ θερμότερες από τις κανονικές είχαμε στις κεντρικές και βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες.Πώς επηρεάζει ο καιρός τους πάγους στην Αρκτική


Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε την συγκέντρωση του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό, διαπιστώνοντας ότι οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Αρκτικής, ενώ προς τα δυτικά το στρώμα του πάγου είναι λεπτότερο και πιο εύθραυστο τη δεδομένη στιγμή. Όμως οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό δεν είναι απλά μια έκταση νερού σε στερεά μορφή μίας περιοχής του πλανήτη, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. 


Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους που μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων είναι το πάχος των πάγων, καθώς αυτό μας αποκαλύπτει την αντοχή τους, ανάλογα με το που είναι το πάχος ισχυρότερο και που λεπτότερο, ώστε να έχουμε μια εικόνα σε ποια σημεία οι πάγοι είναι πιο ευάλωτοι στο λιώσιμο. Αν συγκρίνουμε δε την τωρινή κατάσταση των πάγων με αυτή που είχαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα διαπιστώσουμε ότι εκείνη την περίοδο οι κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Αρκτικής είχαν λιγότερες συγκεντρώσεις πάγου σε σχέση με τώρα, ενώ και στο δυτικό τμήμα του Αρκτικού Ωκεανού έχουμε πλέον αξιόλογη παγοκάλυψη, αν και αρχικά φαινόταν ιδιαίτερα εύθραυστος ο πάγος στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς είχε αρχίσει μεγάλο τμήμα των πάγων να λιώνει.

Ποιος όμως είναι παράγοντας που διατήρησε τους πάγους αυτή τη χρονιά;


Η απάντηση βρίσκεται φυσικά στις καιρικές συνθήκες. Σε πρώτη φάση, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα ισχυρά συστήματα χαμηλών πιέσεων που διατηρήθηκαν πάνω από τη δυτική Αρκτική, ενώ αν κοιτάξουμε και τα δεδομένα στις αρχές του Οκτωβρίου θα παρατηρήσουμε ότι ένα ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων αναπτύσσεται πάνω από τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον ανατολικό Καναδά. Παράλληλα, η ψυχρή μάζα αέρα θα διατηρηθεί όπως και τα συστήματα χαμηλών πιέσεων πάνω από τη δυτική Αρκτική, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να έχουμε γρήγορη ανάκτηση του θαλάσσιου πάγου, εξαιτίας και των θερμοκρασιών που θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, οι προβλέψεις δείχνουν να ωθείται μία ψυχρή μάζα αέρα προς την κεντρική Ασία, ενώ εξίσου αρκετά δροσερό φαίνεται να είναι το σκηνικό του καιρού και στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Τώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή στην κεντρική Αρκτική όπως και στη Θάλασσα Μποφόρ και Τσούκτσι, ενώ λόγω ενός συστήματος υψηλών πιέσεων πάνω από τον κεντρικό και βόρειο Καναδά, όπως και σε περιοχές της Σιβηρίας, οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Πάμε τώρα να δούμε ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα υπάρξουν στις συγκεντρώσεις του πάγου στην Αρκτική την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.


Η πρόβλεψη δείχνει στο παρακάτω γράφημα ότι θα έχουμε μια σταδιακή μείωση των συγκεντρώσεων του θαλάσσιου πάγου στη κεντρική Αρκτική (κόκκινα - κίτρινα χρώματα), όμως από την άλλη μεριά το σύστημα χαμηλών πιέσεων και η διατήρηση ενός ψυχρότερου αέρα στη δυτικά τμήματα της Αρκτικής θα συμβάλλουν σημαντικά ώστε να έχουμε ταχεία αύξηση του θαλάσσιου πάγου (μπλε - μωβ χρώματα). Δηλαδή, δεν θα έχουμε ουσιαστική μείωση του θαλάσσιου πάγου όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εναλλαγές στις συγκεντρώσεις ανά περιοχή, ανάλογα με το πάχος και την κίνηση των πάγων, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού θα έχει καλυφθεί από ένα συμπαγές στρώμα πάγου (δεύτερο γράφημα).Η εικόνα της έκτασης του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική


Οι προβλέψεις έδειχναν ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική από τις αρχές Αυγούστου θα ήταν ναι μεν κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αλλά πολύ πιο πάνω από τις χαμηλές τιμές - ρεκόρ που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, αν και η πρόβλεψη έδειχνε ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου θα έφτανε περίπου στα 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, τελικά καταγράφηκε έκταση 4,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιου πάγου, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο δυτικό τμήμα της Αρκτικής δεν άφησαν τα περιθώρια για να έχουμε ταχεία τήξη των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Βλέποντας λοιπόν τους παρακάτω χάρτες που παρέχονται από τον Zachary Labe, θα δούμε την έκταση του θαλάσσιου πάγου τη δεδομένη στιγμή κάνοντας παράλληλα μια σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.


Επί του παρόντος, σύμφωνα με τις αναλύσεις και τις δορυφορικές παρατηρήσεις, έχουμε την 7η υψηλότερη έκταση θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική των τελευταίων 15 ετών. Επιπλέον θεωρείται και υψηλότερη έκταση θαλάσσιου πάγου των τελευταίων 7 ετών, όταν την ίδια περίοδο η έκταση του θαλάσσιου πάγου το 2012 ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. 


Αν τώρα συγκρίνουμε την περίοδο 1980 - 2010, θα διαπιστώσουμε ότι ενώ στα μέσα Ιουλίου είχαμε μια εντυπωσιακή μείωση της έκτασης των πάγων που ήταν η δεύτερη χαμηλότερη από την περίοδο 1980 - 2010, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη δυτική Αρκτική, ο ρυθμός τήξεως επιβραδύνθηκε σημαντικά. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η Σιβηρία και συγκεκριμένα η Θάλασσα του Λάπτεφ, όπου είχαμε ρεκόρ ταχύτητας της τήξεως των πάγων, με αποτέλεσμα να είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 42 χρόνια που δεν υπάρχει  παγοκάλυψη.


Επιπλέον, μια ασυνήθιστη κατάσταση επικρατεί και στη θάλασσα της Γροιλανδίας, όπου αυτή τη στιγμή έχουμε τη χαμηλότερη παγοκάλυψη από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στην επιφάνεια των ωκεανών. 


Τώρα, στο παρακάτω γράφημα θα δούμε τις εναλλαγές στην έκταση του θαλάσσιου πάγου σε καθημερινή βάση, διαπιστώνοντας ότι από τον Απρίλιο είχε ξεκινήσει ήδη μια ταχεία τήξη των πάγων, αλλά ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι στο ενδιάμεσο διάστημα έχουμε παράλληλα αύξηση του θαλάσσιου πάγου λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, ειδικά από τα μέσα Ιουλίου όπου και επιβραδύνθηκε σημαντικά. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου είχαμε ουσιαστικά και το τέλος εποχής της τήξεως των πάγων, αφού τις τελευταίες 5 ημέρες έχουμε ταχεία ανάπτυξη των πάγων στις περισσότερες περιοχές της Αρκτικής, όπως και στην ανατολική Σιβηρία και τον Καναδά. 


Η ηλικία των πάγων στην Αρκτική


Καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα 2020- 2021, ο συνολικός όγκος του πάγου σε όλη την Αρκτική ήταν κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, όμως παρότι είχαμε μια ταχύτατη τήξη των πάγων τον Απρίλιο του 2021 που διήρκησε για περισσότερο από ένα μήνα, ο όγκος των θαλάσσιων πάγων ήταν αρκετά πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι στα τέλη του Σεπτεμβρίου. 


Κοιτάζοντας τώρα τον όγκο του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική τα τελευταία 40 χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι παρότι μειωνόταν αρκετά γρήγορα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε μια σταθερή επιβράδυνση σε αυτή τη διαδικασία, όπως και έναν περιορισμό στη μείωση του όγκου των πάγων ειδικά από τις αρχές του 2000. Όμως, στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε ότι προς την πλευρά της Σιβηρίας έχουμε εμφανή μείωση του πάχους στου θαλάσσιους πάγους, ειδικά τον Σεπτέμβριο που είναι και ο μήνας κορύφωσης της τήξεως των πάγων.


Έναν άλλον σημαντικό παράγοντα που ερευνούν οι επιστήμονες είναι η ηλικία των θαλάσσιων πάγων. Στην προκειμένη περίπτωση τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, αφού ειδικά από το 2000 και μετά έχει μειωθεί δραματικά η ηλικία των πάγων, με το 2021 να είναι η χρονιά όπου καταγράφηκε η χαμηλότερη ποσότητα πάγου μεγάλης ηλικίας. Μάλιστα, το παρακάτω γράφημα μας δείχνει την ηλικία των θαλάσσιων πάγων, αποδεικνύοντας ότι τα τελευταία χρόνια παλαιότεροι πάγοι αντικαταστάθηκαν από νεότερης ηλικίας πάγους που ταυτόχρονα είναι και πιο εύθραυστοι. Δείτε στο επόμενο γράφημα πόσοι θαλάσσιοι πάγοι ηλικίας πολλών ετών έχουν χαθεί τα τελευταία 35 χρόνια

2012 : Ρεκόρ χαμηλότερης έκτασης θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική 


Η χαμηλότερη έκταση θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική που αποτελεί ρεκόρ, καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, αφού είχαμε μόλις 3,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα παγοκάλυψη, ενώ η δεύτερη ήταν το 2020 με 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα παγοκάλυψη. Επομένως, του 2021, είναι από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.


Έτσι κι αλλιώς, από την δεκαετία του 1970, έχει ξεκινήσει η σταδιακή συρρίκνωση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική, αφού πριν είχε έκταση κατά μέσο όρο περίπου 8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αλλά μια τόσο ταχύτατη και δραματική κατάρευση των θαλάσσιων πάγων μέσα σε ένα χρόνο που συνέβη το 2012, παραμένει μέχρι σήμερα για τους επιστήμονες πραγματικά ασυνήθιστη έως ανεξήγητη.


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.