Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Κύμα έντονης ζέστης στην δυτική Ευρώπη σε επίπεδα καύσωνα - Τάση επέκτασης και στην νοτιοανατολική Ευρώπη


Κύμα καύσωνα που θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη ζέστη σύμφωνα με το Severe Weather Europe, αναμένεται να επηρεάσει την επόμενη εβδομάδα όλη τη δυτική Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς κελσίου, εξαιτίας ενός συστήματος υψηλών πιέσεων ωμέγα εμποδισμού πάνω από τη δυτική Ευρώπη που θα δημιουργήσει εκ νέου έναν ισχυρό θερμικό θόλο ανεβάζοντας τον υδράργυρο πολύ πιο πάνω από τα δεδομένα της εποχής και διατηρώντας τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη μια ψυχρή μάζα αέρα που θα κινηθεί από την Αρκτική και θα εξαπλωθεί σε όλη την Σκανδιναβία και τη Βαλτική, θα ρίξει τον υδράργυρο πολύ πιο κάτω από τα κλιματολογικά δεδομένα. Με λίγα λόγια, η Ευρώπη θα έχει κύμα έντονης ζέστης από την μία πλευρά και προχωρημένο φθινόπωρο με στοιχεία χειμώνα από την άλλη.


Το ισχυρό κύμα ζέστης που θα επηρεάσει την δυτική, τμήματα της κεντρικής και νότιας Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα αποκαλείται από τους μετεωρολόγους "ινδικό καλοκαίρι". Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν έτσι ένα κύμα ζέστης που επηρεάζει την Ευρώπη τους φθινοπωρινούς μήνες του χρόνου, ειδικά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς επικρατούν συνθήκες ζεστού και ξηρού καιρού  με απουσία φαινομένων και έντονης ηλιοφάνειας. Αν και το ινδικό καλοκαίρι είναι ένας γενικός όρος, σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν παραλλαγές στο συγκεκριμένο τύπο καλοκαιριού.


Για παράδειγμα στην Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία και τη Φιλανδία ένα κύμα έντονης ζέστης - καύσωνα μέσα στο φθινόπωρο ονομάζεται "Altweibersommer " (αλτ - βάιμπερζομερ), ενώ στις σλαβόφωνες χώρες όπως είναι η Τσεχία, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρωσία, η Σλοβενία, η Σερβία και η Κροατία ονομάζεται "babì léto". Σε κάποιες άλλες χώρες χρησιμοποιούν ονομαστικές εορτές, όπως είναι το καλοκαίρι της Τερέσα της Άβιλα σε Πορτογαλία και Ισπανία, το καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Μάλτα, το καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου σε Ελλάδα και Κύπρο κ.α.

Τι είναι ο θερμικός θόλος;


Ο θερμικός θόλος θα μπορούσε πιο απλοϊκά να χαρακτηριστεί σαν ένα καπάκι κατσαρόλας που παγιδεύει τη μάζα του ζεστού αέρα σε μια περιοχή. Αυτό το φαινόμενο είναι υπαίτιο για τα παρατεταμένα κύματα ζέστης σε όλο τον κόσμο που μπορούν να καταλήξουν ακόμα και σε θανατηφόρα. Ένα τέτοιο φαινόμενο προκάλεσε τον άνευ προηγουμένου καύσωνα στον δυτικό Καναδά όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανεξάρτητα όμως από την εποχή, ένα τέτοιο σύστημα ωμέγα εμποδισμού μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ένα σύστημα ισχυρών υψηλών ή χαμηλών πιέσεων εδραιωθεί για πολλές ημέρες πάνω από μια περιοχή, εγκλωβίζοντας τις θερμές ή τις ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και παραμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα εδραιωμένο, που σε σπάνιες περιπτώσεις διαρκεί ακόμα και για εβδομάδες.

Με πιο απλά λόγια, ο όρος θερμικός θόλος χρησιμοποιείται κυρίως όταν ένα σύστημα υψηλών πιέσεων καλύπτει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μίας Ηπείρου, διατηρώντας τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, με τις πιθανότητες να εκδηλωθούν βροχές να είναι ελάχιστες. Οι προβλέψεις λοιπόν δείχνουν ότι αυτό το κύμα ζέστης ενδεχομένως να παραμείνει έως και τα μέσα του Σεπτεμβρίου.


Το κύμα ζέστης αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα αρχικά στη νοτιοδυτική Ευρώπη και εν συνεχεία θα επεκταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στα βορειότερα και βορειανατολικά τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου. Από την άλλη πλευρά της Ευρώπης ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων θα προκαλέσει προχωρημένο φθινόπωρο στις σκανδιναβικές χώρες έως ενδεχομένως και την ανατολική Μεσόγειο αυτήν την εβδομάδα. Παρά ταύτα, οι προβλέψεις δείχνουν αυτό το κύμα ζέστης μέχρι τα μέσα του μήνα σταδιακά να επεκτείνεται σε όλη την Ισπανία, τη Μεσόγειο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας μέχρι και τη Ρωσία, εκτοπίζοντας τις ψυχρές αέριες μάζες που θα επικρατούν αρχικά εκεί, αφού θα αντικατασταθούν από μια θερμότερη μάζα αέρα.

Σύμφωνα λοιπόν με το αριθμητικό μοντέλο GFS, την Τρίτη στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο μπορεί να έχουμε θερμοκρασίες έως και 9 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή φτάνοντας σε τοπικό επίπεδο ακόμα και τους 30 βαθμούς κελσίου, ενώ ανάλογο φαινόμενο μπορεί να δούμε σε όλη την βόρεια Ισπανία, τη Γαλλία όπως και στην Ιρλανδία. Μάλιστα, στην Γαλλία μπορεί να δούμε θερμοκρασίες έως και 12 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα, εκτοξεύοντας τον υδράργυρο ακόμα και στους 40 βαθμούς κελσίου στα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας, λόγω της επικράτησης νοτιοδυτικών ανέμων που θα λειτουργούν ως καταβάτες ξηροί άνεμοι από τα Πυρηναία Όρη, ενώ η Σκωτία και η Ιρλανδία μπορεί να δουν τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 26 βαθμούς κελσίου έως και την Τετάρτη.

Επέκταση του κύματος ζέστης προς την υπόλοιπη Ευρώπη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας


Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επεκταθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στην κεντρική έως την νοτιοανατολική Ευρώπη, επηρεάζοντας σταδιακά και τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου, όπως και όλη τη Μεσόγειο, ανατρέποντας το σκηνικό του προχωρημένου φθινοπώρου μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, με τον υδράργυρο να είναι έως και 8 βαθμούς κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή, ειδικότερα, στην Ιταλία, την Τσεχία, τις βαλκανικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά ακόμα και στην Πολωνία. Παρά το γεγονός ότι χρειάζονται κάποιες ημέρες για να υπάρξει ακριβής πρόβλεψη των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε ένα παρατεταμένο διάστημα ιδιαίτερα θερμών ημερών σε όλη την Ευρώπη.

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο InstagramΠρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News