Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Φθινόπωρο 2021 : Πως θα επηρεάσει η ψυχρή φάση La Niña τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο


Το φθινόπωρο είναι εδώ κι αν αναλύσουμε τα δεδομένα, θα διαπιστώσουμε ξεκάθαρα τα σημάδια επιρροής της ψυχρής φάσης La Niña στον καιρό του Βορείου Ημισφαιρίου και ειδικότερα στη Βόρεια Αμερική όπου απ' ότι φαίνεται και τον φετινό χειμώνα θα επηρεαστεί από έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας αυτού του περίπλοκου ωκεάνιου φαινομένου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε το Severe Weather Europe.

Ουσιαστικά η φθινοπωρινή περίοδος διαρκεί τρείς μήνες και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο. Δεδομένου όμως ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Σεπτεμβρίου, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στο διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβάνοντας έτσι και τον πρώτο μήνα της χειμερινής περιόδου όπου έχουμε τη σταδιακή μετάβαση στο χειμώνα. Στην παρακάτω λοιπόν ανάλυση θα δούμε πόσο σημαντικός παράγοντας είναι τελικά για τον καιρό σε όλο τον πλανήτη η ψυχρή φάση La Niña.

Τι είναι όμως το φαινόμενο La Niña και πως μπορεί να επηρεάσει τη διάταξη της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και κατ' επέκταση τον καιρό;

Ο ωκεανός και η ατμόσφαιρα

Το φαινόμενο La Niña πρόκειται ουσιαστικά για την ψυχρή φάση του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού που προκαλείται από μια ισχυρή και μεγάλης κλίμακας ωκεάνια ταλάντωση που ονομάζεται ENSO. Αν όμως αυτόν τον όρο δεν τον έχετε ακούσει ποτέ και σας είναι εντελώς άγνωστος, στην παρακάτω παράγραφο θα δοθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν κατανοητός.

Για να γίνει λοιπόν πιο κατανοητό στον απλό αναγνώστη, το ENSO είναι η λεγόμενη "Νότια Ταλάντωση του Ελ Νίνιο" (El Niño Southern Oscillation). Πρόκειται ουσιαστικά για μια περιοχή του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, όπου παρατηρούνται εναλλαγές κάθε μερικά χρόνια, λόγω των διακυμάνσεων στις θερμοκρασίες της επιφάνειας των θαλασσών στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μετατόπιση κατά διαστήματα μεταξύ θερμών και ψυχρών φάσεων. Οι αληγείς άνεμοι (άνεμοι που περιβάλλουν τη Γη κοντά στον Ισημερινό) είναι ο παράγοντας ώστε να ξεκινήσει ή να σταματήσει μια φάση, καθώς επηρεάζουν τη ροή των ωκεάνιων ρευμάτων, αναμειγνύοντας παράλληλα τα θερμά ή ψυχρά ύδατα της επιφάνειας του ωκεανού.

Στην παρακάτω μάλιστα εικόνα που είναι από το Εθνικό Κέντρο Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας (NOAA), μπορούμε να δούμε μια τυπική κυκλοφορία της ροής των ανέμων κατά τη διάρκεια που επικρατεί η αρνητική φάση La Niña, διαπιστώνοντας ότι η ροή των ανέμων στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό δημιουργεί ξηρές και σταθερές συνθήκες, ενώ η ροή και η διεύθυνση των ανέμων στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό γίνονται η αιτία ώστε να εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Αυτή λοιπόν η αλληλεπίδραση που συμβαίνει μεταξύ της ωκεάνιας και ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με την ταυτόχρονη επιρροή του ENSO στις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού τόσο στις βροχοπτώσεις όσο και στην ατμοσφαιρική πίεση, επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνήθως, ανάλογα με τη φάση που επικρατεί (θερμή ή ψυχρή), παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, καθώς η κάθε φάση ENSO, έχει μια μοναδική επιρροή στον καιρό τόσο στις τροπικές περιοχές, όσο και παγκοσμίως έστω κι αν αυτό συμβαίνει με κάποια καθυστέρηση.

Η παρακάτω λοιπόν εικόνα δείχνει συνολικά όλες τις περιοχές ENSO, όπου η 3 και η 4 καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι ουσιαστικά οι περιοχές που αναλύονται προκειμένου να βγουν συμπεράσματα για την εξέλιξη του καιρού, καθώς κάθε φάση ENSO έχει διαφορετικό αντίκτυπο όχι μόνο στον καιρό των τροπικών περιοχών αλλά και σε όλο τον πλανήτη.

Η θερμή και η ψυχρή φάση λοιπόν αναπτύσσεται γύρω στα τέλη του καλοκαιριού έως τα τέλη του φθινοπώρου και μπορεί να έχει διάρκεια από λίγους μήνες έως σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και δύο χρόνια, με την ψυχρή φάση να ονομάζεται La Niña και τη θερμή φάση El Niño, οι οποίες καθορίζονται ανάλογα με τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας (θερμότερες/ψυχρότερες) στις περιοχές 3 και 4 που είδαμε στην παραπάνω εικόνα.

Στην παρακάτω εικόνα έχουμε την τελευταία ανάλυση όσον αφορά την ανωμαλία της θερμοκρασίας των ωκεανών σε όλο τον πλανήτη. Όπως διαπιστώνουμε, τα ύδατα στην επιφάνεια των θαλασσών είναι ψυχρότερα από τα κανονικά, ειδικά στις περιοχές ENSO η οποία άρχισε να εμφανίζεται από τον Ιούλιο, ενώ σύμφωνα με τις αναλύσεις, αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και τον χειμώνα του 2022. Επιπλέον, μπορούμε να δούμε ότι στο βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό τα νερά είναι θερμότερα, ενώ το ίδιο παρατηρείται και στα νερά του βορείου Ατλαντικού Ωκεανού.


Ας εστιάσουμε όμως τώρα στις περιοχές ENSO. Στην παρακάτω μεγεθυμένη εικόνα βλέπουμε συνολικά αυτές τις περιοχές. Η ψυχρή φάση La Niña, είναι το σημείο όπου παρατηρούνται οι ψυχρές ανωμαλίες των θερμοκρασιών (μπλέ χρώμα) που έχουν το σχήμα κύματος. Αυτο οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ισχυρούς ανατολικούς ανέμους που επικρατούν, οι οποίοι ωθούν τα νερά προς τα δυτικά, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα είδος στροβιλισμού στην επιφάνεια του ωκεανού, ενώ αν θέλετε να δείτε το μέγεθος της ψύξης στην επιφάνεια των ωκεανών, αρκεί να κοιτάξετε τις θερμοκρασίες που δείχνει η εικόνα. Είναι εμφανής η ψυχρή φάση La Niña. Τώρα, στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την ψυχρή φάση La Niña που είχαμε πέρυσι, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο και διατηρήθηκε μέχρι την άνοιξη. Δημιουργώντας ένα μοντέλο υψηλής ανάλυσης των θερμοκρασιών που επικρατούν στην επιφάνεια των ωκεανών στις περιοχές ENSO του Ειρηνικού Ωκεανού, βλέπουμε ότι η ψυχρή φάση La Niña έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο με τάση εντατικοποίησης του φαινομένου σε όλη την περιοχή, εξαιτίας των ισχυρών ανατολικών ανέμων.

Η ανάπτυξη της ψυχρής φάσης La Niña

Όπως βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες, η ψύξη στην επιφάνεια του ωκεανού είναι αξιοσημείωτη ήδη από τον Ιούλιο, ειδικά στις περιοχές 3 και 4. Κοιτάζοντας όμως τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν πέρυσι, η La Niña ήταν ισχυρότερη τον περασμένο Σεπτέμβριο σε σχέση με τον φετινό σε όλα τα ανατολικά τμήματα του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού εξαιτίας των ισχυρών ανατολικών ανέμων. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ευρωπαϊκού αριθμητικού μοντέλου ECMWF, γύρω στα τέλη του φθινοπώρου έως της αρχές του χειμώνα, η ψυχρή φάση παρουσιάζει ενίσχυση σε όλο τον Ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό. Δεν είναι βέβαια τόσο ισχυρή όσο ήταν πέρυσι, όμως θα έχει σημαντική επιρροή στον καιρό όπως θα δούμε στη συνέχεια του άρθρου στην πρόβλεψη του ECMWF. Παρά ταύτα, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην πρόβλεψη BOM της Αυστραλίας που σε αντίθεση με το ECMWF δεν υποτιμά καθόλου την επιρροή της ψυχρής φάσης La Niña, ενώ και τα αριθμητικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης της Βορείου Αμερικής που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας (NOAA), δείχνουν μια ξεκάθαρη ισχυρή επιρροή της ψυχρής φάσης La Niña καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα η οποία φαίνεται να τελειώνει την άνοιξη του 2022.

Ιστορική αναδρομή στο φαινόμενο La Niña

Αν υπολογίσουμε και την περσινή επιρροή της ψυχρής φάσης La Niña στην παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία, θα διαπιστώσουμε ότι υπήρξαν αρκετές εποχές όπου επικρατούσε το συγκεκριμένο ωκεάνιο φαινόμενο. Δηλαδή τα τελευταία 25 χρόνια είχαμε συνολικά 8 φορές την ψυχρή φάση La Niña.

Δημιουργήσαμε λοιπόν ειδικά γραφήματα προκειμένου να δούμε πιο απλοποιημένα τις φάσεις του ENSO  την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, αναλύοντας την ατμοσφαιρική πίεση ανάλογα με τη φάση ENSO που επικρατούσε, το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο για να γίνει μια σύγκριση και με τις προβλέψεις των αριθμητικών μοντέλων που υπάρχουν στη συνέχεια του άρθρου.


Όπως βλέπουμε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό έχουμε ένα σύστημα υψηλών πιέσεων που εκτείνεται έως την βορειοδυτική Ευρώπη και τη βόρεια Γροιλανδία. Πάνω από τον Καναδά έχουμε ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων που εκτείνεται έως τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και ένα σύστημα υψηλών πιέσεων που εκτείνεται από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες έως τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Παράλληλα έχουμε ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων που εκτείνεται από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη έως την Σκανδιναβία.
Πάμε τώρα στις θερμοκρασίες. Παρατηρούμε ότι επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τα κανονικά στην Αλάσκα και σε τμήματα του Καναδά, υψηλότερες θερμοκρασίες στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και ψυχρότερες στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα έχουμε ψυχρότερες συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Τελειώνοντας, πάμε στο θέμα των βροχοπτώσεων. Μπορούμε να δούμε ότι στις κεντρικές και νότιες Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε πιο ξηρές συνθήκες καιρού από τα κανονικά, ενώ στα βορειότερα τμήματα πιο βροχερό μοτίβο καιρού. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ξηρές συνθήκες, με τις περισσότερες βροχές να εντοπίζονται στα βορειότερα τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.


Γνωρίζοντας λοιπόν τι είναι το φαινόμενο La Niña, πάμε να δούμε αναλυτικά τις προβλέψεις όλων των αριθμητικών μοντέλων για την φετινή φθινοπωρινή περίοδο.

Προβλέψεις αριθμητικών μοντέλων παγκόσμιας ανάλυσης καιρού


Για την μακροπρόθεσμη εκτίμηση - πρόγνωση του καιρού για το φθινόπωρο, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τις προβλέψεις δύο εποχιακών αριθμητικών μοντέλων, του ευρωπαϊκού ECMWF και των Ηνωμένων Πολιτειών CFSv2. Τα γραφικά προέρχονται από το σύστημα Copernicus και το CPC/NCEP. Όλες οι παρακάτω προβλέψεις είναι ένας μέσος όρος του καιρού που θα επικρατήσει τους επόμενους τρεις μήνες (Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος). Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα ισχύσουν κατά γράμμα οι προβλέψεις όλο αυτό το διάστημα. Απλά δείχνει την τάση του καιρού και τα καιρικά φαινόμενα που θα συμβούν, με ένα ποσοστό απόκλισης - επαλήθευσης της τάξεως του 40 - 60%.

Ευρωπαϊκό Αριθμητικό Μοντέλο ECMWF


Το ECMWF θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα προγνωστικά μοντέλα καιρού. Βρίσκεται στην κορυφή των προγνώσεων όσον αφορά το θέμα της αξιοπιστίας. Ωστόσο, καμία μακροπρόθεσμη πρόγνωση δεν μπορεί να θεωρηθεί "αξιόπιστη". Εξετάζονται και αναλύονται απλά τα δεδομένα και η τάση του καιρού και πως θα εξελιχθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη.

- Πρόβλεψη μοτίβου ατμοσφαιρικής πίεσης


Το αριθμητικό μοντέλο δείχνει ένα τυπικό σύστημα υψηλών πιέσεων στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, χαρακτηριστικό του φαινομένου La Niña. Επιπλέον, βλέπουμε μια απουσία κάποιου συστήματος χαμηλών πιέσεων πάνω από τον Καναδά και μια υποψία ενός συστήματος χαμηλών πιέσεων πάνω από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, αυτό που θεωρείται αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον χάρτη βλέπουμε ένα ισχυρό σύστημα χαμηλών πιέσεων πάνω από την Σκανδιναβία, όπως και ένα ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων στη δυτική Ευρώπη.

- Πρόβλεψη μοτίβου θερμοκρασιών

Στην προκειμένη περίπτωση, το αριθμητικό μοντέλο δείχνει να έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες στη Σιβηρία όπως και στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, οι θερμοκρασίες στα βορειοανατολικά και κεντρικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, ενώ στο βόρειο και κεντρικό Καναδά οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα. Τέλος, κανονικές θερμοκρασίες φαίνεται ότι θα επικρατήσουν στον δυτικό Καναδά όπως και στην Αλάσκα, ενώ στον ανατολικό Καναδά θα είναι κατά μέσο όρο πάνω από τα κανονικά.

- Πρόβλεψη βροχοπτώσεων

Βόρεια Αμερική :

Στο κομμάτι αυτό, φαίνεται ότι θα επικρατήσουν ξηρές συνθήκες στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό και πιο υγρές στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ψυχρής φάσης La Niña. Αξιόλογες βροχές φαίνονται στα βορειοδυτικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες φαίνεται να επεκτείνονται και στο μεγαλύτερο μέρος του Καναδά. Στις νότιες και νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες θα επικρατήσουν ξηρότερες συνθήκες.

Ευρώπη : 

Η Βόρεια Ευρώπη φαίνεται ότι θα έχει αξιόλογα φαινόμενα εξαιτίας της επικράτησης ενός συστήματος χαμηλών πιέσεων, ενώ η δυτική Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ξηρές συνθήκες καιρού εξαιτίας ενός ισχυρού συστήματος υψηλών πιέσεων. Παρά το γεγονός ότι η συνθήκες στην τροπική περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού φαίνονται να είναι πιο ξηρές από το κανονικό, θα εξακολουθήσουν να σχηματίζονται ισχυρά τροπικά συστήματα, με ένα ισχυρό να είναι αρκετό ώστε να προκαλέσει σημαντικές καταστροφές.

Αμερικανικό Αριθμητικό Μοντέλο CFSv2


Χρησιμοποιώντας τώρα τα δεδομένα του αμερικανικού αριθμητικού μοντέλου CFSv2 της Βόρειας Αμερικής που αναλύει τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας (NOAA) στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα δούμε τις προβλέψεις του που ξεκινούν ουσιαστικά από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το αριθμητικό μοντέλο δείχνει κι αυτό να ενισχύεται η ψυχρή φάση La Niña από τα τέλη του φθινοπώρου έως τις αρχές του χειμώνα. Όμως σε σχέση με το ευρωπαϊκό, δείχνει ότι η επιρροή θα είναι πιο ισχυρή.

- Πρόβλεψη μοτίβου ατμοσφαιρικής πίεσης


Σε πρώτη φάση, το CFSv2 συμφωνεί με το ευρωπαϊκό ECMWF όσον αφορά της επικράτησης ενός συστήματος υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό όπως και στη Νότια Ευρώπη, ενώ υπάρχει η ένδειξη να επικρατήσει ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων πάνω από τον δυτικό Καναδά.
  
- Πρόβλεψη μοτίβου θερμοκρασιών


Στο θέμα των θερμοκρασιών διαφαίνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος των νοτίων τμημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες από τα κανονικά επίπεδα, φυσιολογικές έως ψυχρότερες στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο δυτικός Καναδάς και η Αλάσκα θα έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό λόγω της βόρειας - βορειοδυτικής ροής των αεροχειμμάρων. Επίσης θερμότερες συνθήκες φαίνεται να επικρατούν στη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό, το αμερικανικό δείχνει ότι και σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ευρώπης θα έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς δεν δείχνει να επικρατεί το σύστημα χαμηλών πιέσεων όπως το ευρωπαϊκό αριθμητικό μοντέλο.

- Πρόβλεψη βροχοπτώσεων


Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις για την Ευρώπη φαίνεται να έχουμε αξιόλογα φαινόμενα στην κεντρική, δυτική και βόρεια Ευρώπη, ενώ ξηρές συνθήκες στην νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Τώρα για τη Βόρεια Αμερική, θα επικρατήσουν πιο υγρές συνθήκες στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και στον δυτικό Καναδά, ενώ πιο ξηρές συνθήκες θα επικρατήσουν στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της εδραίωσης ενός συστήματος υψηλών πιέσεων. Τέλος, προβλέπει μια ισχυρότερη επιρροή του φαινομένου La Niña σε σχέση με το ευρωπαϊκό που το βλέπει να είναι μέτριας έντασης και δυναμικής.

Μια πρώτη ματιά για τον χειμώνα 2021 - 2021


Πέρα όμως από το φθινόπωρο και το φαινόμενο La Niña, δεν θα μπορούσαμε να μην ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον φετινό χειμώνα. Δεδομένου όμως ότι το διάστημα είναι πολύ μεγάλο, θα δούμε μόνο την τάση του καιρού σύμφωνα με τη ροή των αεροχειμμάρων και η πρόβλεψη θα βγει στα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου. 

Η παραπάνω εικόνα δείχνει τη ροή των αεροχειμμάρων κατά το διάστημα που επικρατεί η ψυχρή φάση La Niña, όπως και το επηρεάζει τον καιρό στη Βόρεια Αμερική. Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για ένα μεταβαλλόμενο ρεύμα που θα φέρει ψυχρότερες συνθήκες στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και θερμότερες συνθήκες στα νοτιότερα τμήματα της Βόρειας Αμερικής. Αυτό αν επαληθευτεί θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένες πιθανότητες για αξιόλογες χιονοπτώσεις στην Αλάσκα, τον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες.


Όσον αφορά το μοτίβο ατμοσφαιρικής πίεσης που διαφαίνεται τον φετινό χειμώνα, οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για ένα ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό που είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της ψυχρής φάσης La Niña. Επί του παρόντος πάντως έχουμε ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στον κεντρικό και ανατολικό Καναδά, το οποίο εκτείνεται μέχρι τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Αν διατηρηθεί η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ως έχει, τότε θα έχουμε ένα ακραίο χειμώνα στα βορειότερα τμήματα του Βορείου Ημισφαιρίου, αλλά ήπιες συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο Instagram
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News