Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Χρήστος Ζερεφός: Να μάθουμε να ζούμε με την κλιματική αλλαγή

 Τα ακραία φαινόμενα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα και ένταση σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμοναH κλιματική αλλαγή, με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών να συγκλονίζουν την Ελλάδα, αποτελεί πλέον πεδίο ευρέως προβληματισμού και ανησυχίας.

Ποια θα είναι όμως η συνέχεια; Πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολίτες; Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει απάντηση ο διακεκριμένος επιστήμονας Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή με την οποία πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε, όπως λέει.


«Οι ακραίες συνθήκες και τα ακραία φαινόμενα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα και ένταση» υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, αναλύοντας τα σχετικά μοντέλα. Κλείνοντας, επισημαίνει ότι «καλό θα είναι να μάθουμε σιγά-σιγά να ζούμε, προστατεύοντας την οικογένειά μας και την περιουσία μας από τα ακραία φαινόμενα».

Συνέντευξη στην ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή πραγματικότητα με την οποία πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε, η κλιματική αλλαγή;

Αυτά που βιώνουμε είναι πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, όπως μάθαμε να ζούμε μαζί με τους σεισμούς.

«Καμπανάκι» για το μέλλον ο εφιαλτικός καύσωνας διαρκείας και η πύρινη λαίλαπα των τελευταίων ημερών;

Ο εφιαλτικός καύσωνας μεγάλης διάρκειας (περισσότερες από 9 μέρες) που ζούμε, είναι ο μακροβιότερος καύσωνας και από τους πιο επικίνδυνους, ίσως ο πιο επικίνδυνος που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα, με εξαίρεση εκείνον του 2007. Είναι χαρακτηριστικό ότι καύσωνες πριν από το 1980 δεν είχαμε, με την έννοια αυτή που ξέρουμε σήμερα. Οι πιο ισχυροί καύσωνες ήταν το 1987, το 2007 και το 2021. Τα μοντέλα για την κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι δυστυχώς οι ακραίες συνθήκες και τα ακραία φαινόμενα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα και ένταση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους καύσωνες αλλά και για τις πλημμύρες, καθώς και για τις περιόδους λειψυδρίας.

Ανθρώπινος «δάκτυλος» ευθύνεται για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται;

Δεν έχω γνώμη αν υπήρξε ανθρώπινος δάκτυλος αλλά ευτυχώς και μετά από επανειλημμένες δημοσιεύσεις και δικές μου και άλλων, το πλημμέλημα του εξ αμελείας εμπρησμού έχει ήδη από εβδομάδος μετατραπεί σε κακούργημα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που λειτούργησαν συσσωρευτικά και συνετέλεσαν στην διαμόρφωση των κλιματικών δεδομένων που βιώνουμε σήμερα;

Μέσα στους παράγοντες συμπεριλαμβάνεται η γενικότερη κλιματική αλλαγή και η παρατεταμένη ξηρασία, η οποία σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, διαμόρφωσαν τα κλιματικά δεδομένα του τελευταίου καύσωνα με τις συνέπειές του. Η ξηρασία δεν αφορά μόνον στη χαμηλή σχετική υγρασία του αέρα αλλά και του εδάφους. Στη Βαρυμπόμπη αλλά και στην Ολυμπία η σχετική υγρασία είχε μειωθεί σε λιγότερο από 15%, δηλαδή πλησιάζει στα επίπεδα ερημοποίησης.

Πως αναμένεται να διαμορφωθούν οι θερμοκρασίες για το υπόλοιπο του καλοκαιριού; Τι να περιμένουμε στη Μαγνησία ειδικότερα;

Η Μαγνησία είναι και αυτή ευάλωτη όπως όλη η Ελλάδα. Τα καλοκαίρια αναμένεται ότι θα έχουμε συχνότερη εμφάνιση καυσώνων, από έναν κάθε 10 χρόνια που έχουμε σήμερα και φυσικά αναμένεται ότι θα έχουμε και συχνότερες πλημμύρες και βεβαίως συνέχιση και επιδείνωση του φαινομένου της ξηρασίας. Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα.

Οι ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού μας προϊδεάζουν, άραγε, για ενδεχόμενο χειμώνα με πολικές θερμοκρασίες

Όχι, δεν έχει αποδειχθεί για την Ελλάδα κάτι τέτοιο.

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση, σε επίπεδο κλιματικής αλλαγής και τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;

Η κατάσταση θα είναι αναστρέψιμη όσο εξακολουθούμε να διακρίνουμε ακραία φαινόμενα. Η κατάσταση θα πάψει να είναι αναστρέψιμη αν, ω μη γένοιτο, το ακραίο γίνει σύνηθες, οπότε θα έχουμε μπει πλέον σε μόνιμη κατάσταση, την οποία αν δεν πάρουμε μέτρα και διεθνώς και στη χώρα μας, μπορεί να τη βιώσουμε μετά το 2050.


Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο ως επιστήμονα και τι συμβουλεύετε τους Βολιώτες, τους κατοίκους της Μαγνησίας, γενικότερα; Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον;


Καλό θα είναι να μάθουμε σιγά-σιγά να ζούμε, προστατεύοντας την οικογένειά μας και την περιουσία μας από τα ακραία φαινόμενα. Οταν ένα ρυάκι γίνει χείμαρρος, δεν πάμε να το διασχίσουμε. Όταν υπάρχει καύσωνας αναβάλουμε τις δουλειές για επόμενη μέρα μετά τον καύσωνα. Γενικά, γινόμαστε φειδωλοί στην κατανάλωση ύδατος, στον όγκο και βάρος των σκουπιδιών και προσπαθούμε να καταναλώσουμε όσο λιγότερα από τα φυσικά αποθέματα της περιοχής μας, όπως για παράδειγμα το ύδωρ. Γενικά χρειάζεται μια καλύτερη γνώση και παιδεία στα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει και οι δάσκαλοι και το Πανεπιστήμιο και οι δημοτικές αρχές να συμβάλουν σε αυτό.


www.taxydromos.gr


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News