Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Όλο και πιο πιθανό να σχηματιστούν ισχυροί μεσογειακοί κυκλώνες το φθινόπωρο του 2021


Απέχοντας λιγότερο από 15 ημέρες από τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, οι αναλύσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν τα καιρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο να αποκτήσουν ακραία χαρακτηριστικά έως και ασυνήθιστα για τα δεδομένα της Ευρώπης, ειδικά στο δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του μήνα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό αριθμητικό μοντέλο ECMWF, όπου με βάση τις στατιστικές αρχίζει να μας αποχαιρετά οριστικά το καλοκαίρι.

Μέχρι στιγμής το καλοκαίρι του 2021 έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα θερμό όσον αφορά το θέμα των θερμοκρασιών, καθώς πολλές πόλεις της Ευρώπης είδαν τον υδράργυρο να εκτοξεύεται πάνω από τους 47 βαθμούς κελσίου, ενώ στις Συρακούσες της Σικελίας η θερμοκρασία άγγιξε τους 48,8 βαθμούς κελσίου, επιδεινώνοντας την ήδη έντονη ξηρασία αλλά και τις πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει τεράστιες δασικές εκτάσεις ειδικά στον ευρωπαϊκό νότο. Μάλιστα, ο Ιούλιος θεωρήθηκε ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Αυτή η παρατεταμένη ζέστη εκτός ότι επηρεάζει την καθημερινότητα και την υγεία των ανθρώπων, παράλληλα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας. Απόδειξη ότι σε πολλές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου κι όχι μόνο οι θερμοκρασίες είναι κοντά στους 28 με 30 βαθμούς κελσίου, που σημαίνει ότι είναι από 4 έως 5 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή σύμφωνα με τα κλιματολογικά δεδομένα, όπως βλέπουμε και στο συνημμένο χάρτη. Όλο αυτό μεταφράζεται ως μια τεράστια ενέργεια που μπορεί να αποτελέσει το "καύσιμο" για την ανάπτυξη ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων και την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.


Μάλιστα, αυτές οι συνθήκες που επικρατούν συνολικά στα ανώτερα και κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας όπως και στην επιφάνεια της θάλασσας θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός μεσογειακού κυκλώνα (Medicane), ειδικά στις νότιες περιοχές της Ευρώπης σε περίπτωση που ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων με ψυχρά χαρακτηριστικά συγκρουστεί με τα θερμά ύδατα της Μεσογείου. Αν και η διάρκεια ζωής των μεσογειακών κυκλώνων είναι μικρότερη από αυτή των τυφώνων που δημιουργούνται στους μεγάλους ωκεανούς της Γης, δεν παύει να περιέχουν μεγάλο όγκο νερού, δυνητικά ισχυρές καταιγίδες και ανέμους που ξεπερνούν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Ωστόσο, και η κεντρική αλλά και η βόρεια Ευρώπη φέτος φαίνεται να μπαίνουν σε έναν κλοιό ισχυρών βροχών, ικανών να προκαλέσουν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Γενικότερα αυτή η εποχή που πλησιάζει είναι μια επικίνδυνη περίοδος από θέμα φαινομένων, λόγω των αντιθέσεων που δημιουργούνται από τη σύγκρουση των ψυχρών αέριων μαζών από την Βόρεια Ευρώπη με τις θερμές αέριες μάζες στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης. Άλλωστε το πρόσφατο παρελθόν αλλά και το παρόν μας έχει αποδείξει ότι πολλές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμύρες, κατολισθήσεις, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, σφοδρές χαλαζοπτώσεις, ακόμα και θύματα. Γι αυτό το λόγο οι θερμοκρασίες των θαλασσών παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορούν να παράσχουν την απαιτούμενη ενέργεια για τον σχηματισμό ιδιαίτερα βίαιων καταιγίδων που δεν μπορούν να προβλεφθούν έγκαιρα, παρά μόνο λίγα 24ωρα πριν από το ξέσπασμά τους.

Όσον αφορά το σύνολο της Ευρώπης, δεν αποκλείεται να έχουμε ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα στις βρετανικές νήσους όπως και στη βορειοδυτική Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ μέχρι στιγμής τα δεδομένα για την νότια και ανατολική Ευρώπη δείχνουν για θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο λόγω της επιμονής των ιδιαίτερα υψηλών πιέσεων στη λεκάνη της Μεσογείου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης βίαιων καταιγίδων αλλά ακόμα και για την πιθανότητα σχηματισμού ενός μεσογειακού κυκλώνα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Πηγή : meteogiornale.it / il meteo.it

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News