Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ο τυφώνας Άιντα αναμένεται να φτάσει σε τυφώνα κατηγορίας 4 - Τι σημαίνει ο όρος "ταχεία εντατικοποίηση" μίας τροπικής καταιγίδας;

Φωτογραφία : bankingnews

Συνήθως μια τροπική καταιγίδα για να καταλήξει σε έναν τυφώνα χρειάζονται κάποιες ημέρες έως και μια εβδομάδα σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, αν οι συνθήκες είναι ιδανικές, μια τροπική καταιγίδα εξελίσσεται σε τυφώνα ακόμα και μέσα σε ώρες, λόγω της ταχείας εντατικοποίησης που προκύπτει όταν ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό σύστημα με τροπικά χαρακτηριστικά διασχίσει μία περιοχή όπου οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ιδιαίτερα υψηλές και παράλληλα έχουμε ασθενή κάθετη διάτμηση ανέμου.

Η τροπική καταιγίδα IDA που από το απόγευμα του Σαββάτου έχει φτάσει σε τυφώνα κατηγορίας 2 σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, αναμένεται να διασχίσει τα θερμά ύδατα στον Κόλπο του Μεξικού αντλώντας συνεχώς ενέργεια, με αποτέλεσμα, μέσα στις επόμενες 24 με 36 ώρες να εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικά και εν δυνάμει επικίνδυνο τυφώνα κατηγορίας 4, καταλήγοντας εν συνεχεία στις κεντρικές ακτές της Λουιζιάνα με ανέμους που να αγγίξουν ακόμα και τα 209 χιλιόμετρα την ώρα.

Άλλωστε ένα πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει το πώς μία τροπική καταιγίδα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό τυφώνα λόγω ραγδαίας εντατικοποίησης, ήταν ο τυφώνας Γκρέις που έπληξε τις ανατολικές ακτές του Μεξικού στις 21 Αυγούστου, φτάνοντας οι ταχύτητες των ανέμων τα 201 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ και η τροπική καταιγίδα Λάουρα τον Αύγουστο του 2020 αφού διέσχισε τον Κόλπο του Μεξικού, κατέληξε στις ακτές της Λουιζιάνα ως τυφώνας κατηγορίας 4. Όμως, ακόμα και το 2005 που ήταν η χρονιά όπου ξέσπασαν οι τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, συνέβη ακριβώς η ίδια ταχεία εντατικοποίηση στον Κόλπο του Μεξικού και στα δύο κυκλωνικά συστήματα.

Χρειάζονται οι ιδανικές ατμοσφαιρικές συνθήκες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του CNN Μάικλ Γκάι, πρέπει να υπάρχουν κάποια βασικά ατμοσφαιρικά στοιχεία προκειμένου να συμβεί ταχεία εντατικοποίηση στα συστήματα του Ατλαντικού Ωκεανού στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Σε πρώτη φάση, τα νερά των ωκεανών θα πρέπει να είναι θερμά - πάνω από 30°C - με τη θερμότητα να εκτείνεται και κάτω από την επιφάνεια των θαλασσών και η διάτμηση του ανέμου να είναι χαμηλή ούτως ώστε να μην επηρεαστεί η δυναμική των καταιγίδων. Παράλληλα και το μέτωπο των καταιγίδων θα πρέπει να έχει τις ιδανικές συνθήκες, ώστε να μετατρέπει το "καύσιμο" που είναι τα θερμά ύδατα σε ενέργεια, για να εξελιχθεί μια τροπική καταιγίδα σε τυφώνα.

Η ταχεία εντατικοποίηση μιας τροπικής καταιγίδας είναι σπάνια

Επειδή όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να βρίσκονται στο ιδανικό επίπεδο συνολικά, η ταχεία εντατικοποίηση ενός συστήματος είναι σπάνιο φαινόμενο. Μάλιστα, κάθε χρόνο μόνο δύο τροπικές καταιγίδες στον Ατλαντικό Ωκεανό υφίστανται ταχεία εντατικοποίηση καταλήγοντας σε τυφώνες τέρατα, ενώ μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο 70% των τροπικών καταιγίδων του Ατλαντικού Ωκεανού που εξελίχθηκαν σε μεγάλους τυφώνες ήταν αιτία η ταχεία εντατικοποίηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο τυφώνας Πατρίτσια το 2015 που ήταν ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς οι άνεμοι αυξήθηκαν στα 200 χιλιόμετρα την ώρα μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Φωτογραφία : sputnik.news

Αυτές οι τροπικές καταιγίδες είναι πιο επικίνδυνες

Με βάση τη στατιστική, οι τροπικές καταιγίδες που υφίστανται ραγδαία εντατικοποίηση είναι πολύ πιο επικίνδυνες, καθώς καταλήγουν σε μεγάλους τυφώνες. Όμως τα αριθμητικά μοντέλα πρόβλεψης καιρού αποτυγχάνουν σε αυτή τη φάση και συνήθως δεν μπορούν έγκαιρα να προβλέψουν την ταχεία εντατικοποίηση ενός κυκλωνικού συστήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερος χρόνος προειδοποίησης για τα φαινόμενα που θα ακολουθήσουν. Ένα παράδειγμα ήταν ο τυφώνας Χάρβεϊ το 2017, όπου τα αριθμητικά μοντέλα δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την ταχεία εντατικοποίηση του συστήματος πριν χτυπήσει τις ακτές του Τέξας ως τυφώνας κατηγορίας 4.

Η ταχεία εντατικοποίηση των τροπικών καταιγίδων είναι πλέον πιο συχνή

Για να υπάρξει ταχεία εντατικοποίηση μιας τροπικής καταιγίδας θα πρέπει τα θερμότερα νερά να εκτείνονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε αρκετά μέτρα βάθος, προκειμένου ένα τροπικό σύστημα να βρει το "καύσιμο" που χρειάζεται για να ενισχυθεί και να εξελιχθεί σε τυφώνα, σύμφωνα με τον Τζιμ Κόσιν που είναι επιστήμονας ατμοσφαιρικής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφορικής της NOAA. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή θεωρούν οι επιστήμονες ότι έχει γίνει η αιτία οι τροπικές καταιγίδες να εντατικοποιούνται ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν όπως δείχνουν και κάποιες μελέτες, αλλά τα δεδομένα είναι προς το παρόν ελλειπή για να βγούν αξιόπιστα συμπεράσματα κατά πόσο η κλιματική αλλαγή φταίει γι αυτό.

"Είχαμε συνηθίσει να παρατηρούμε καταιγίδες σπανιότερα στο παρελθόν και με δορυφόρους που είχαν χαμηλή ποιότητα ανάλυσης. Ενώ τώρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μπορούμε να εντοπίσουμε γρηγορότερα την ταχεία εντατικοποίηση, προειδοποιώντας πιο γρήγορα μια περιοχή που πρόκειται να επηρεαστεί από έναν τεράστιο τυφώνα", δήλωσε ο Φιλ Κλότζμπαχ που είναι ερευνητής και επιστήμονας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Πηγή : edition.cnn.com

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.