Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση - πρόγνωση Αύγουστος 2021 : Πάνω από τα κλιματικά δεδομένα θερμοκρασιακά ο μήνας των μελτεμιών


Ένας Αύγουστος που μας υποδέχτηκε με τις πιο θερμές διαθέσεις, λόγω του ισχυρού καύσωνα που ξεκίνησε από τα τέλη του προηγούμενου μήνα και όπως φαίνεται θα διατηρηθεί έως και το τέλος της πρώτης εβδομάδας του μήνα. Είναι όμως το μόνο θερμό επεισόδιο αυτού του μήνα;

Οι αναλύσεις των αριθμητικών μοντέλων μας δείχνουν ότι η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ευνοεί τις θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική ώστε να επισκέπτονται τη χώρα μας μέχρι ενδεχομένως και τις 18 με 19 Αυγούστου, με τις θερμοκρασίες να κινούνται εντός των φυσιολογικών επιπέδων για την εποχή, αλλά και με κάποια μικρότερης δυναμικής και διάρκειας κύματα ζέστης που σε τοπικό επίπεδο θα αγγίζουν τα επίπεδα του καύσωνα. Με πιο απλά λόγια τα δεδομένα δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα καταστεί πιο θερμός κι από τον Ιούλιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που η επικράτηση των μελτεμιών δεν άφηναν τα περιθώρια να έχουμε συχνά επεισόδια καύσωνα στη χώρα μας.

Το ισχυρό κύμα καύσωνα που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται λοιπόν να τοποθετηθεί μέσα στα χειρότερα κύματα ζέστης που έχουν πλήξει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο εξαιτίας των θερμοκρασιών αλλά και εξαιτίας της διάρκειας που συνολικά θα αγγίξει τις 11 ημέρες. Παρά λοιπόν την πρόσκαιρη υποχώρηση των θερμοκρασιών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο υδράργυρος εκ νέου από την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να ανεβαίνει πάνω από τους 40 βαθμούς στις ευάλωτες περιοχές, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η διάρκειά του δεν θα ξεπεράσει τις 3 με 4 ημέρες. Έτσι με βάση τις αναλύσεις που έγιναν στους δείκτες παγκόσμιας κυκλοφορίας, ο Αύγουστος θα έχει κατά πάσα πιθανότητα τα εξής χαρακτηριστικά : 

Πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου :


Το ισχυρό κύμα καύσωνα αναμένεται μέχρι και την Πέμπτη να ανεβάσει τον υδράργυρο στα επίπεδα των 46 με 47 βαθμών κελσίου, με σταδιακή υποχώρηση των θερμοκρασιών από το Σάββατο και μετά. Ωστόσο, η υποχώρηση φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία να είναι πρόσκαιρη και από την επόμενη Τρίτη να κινούνται πάλι προς την νοτιοανατολική Ευρώπη και κατ' επέκταση προς τη χώρα μας θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική που θα ανεβάσουν πάλι τον υδράργυρο στο επίπεδο των 40 με 42 βαθμών κελσίου στις ευάλωτες περιοχές, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν τα νησιά του Αιγαίου λόγω των ανέμων που θα επικρατήσουν. Ευτυχώς δεν φαίνεται να διατηρείται αυτό το κύμα ζέστης πάνω από τρεις μέρες. Δεδομένου όμως ότι λόγω του υφιστάμενου καύσωνα η ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα θερμή, η υποχώρηση των θερμοκρασιών δεν θα μπορέσει να θεωρηθεί ανάσα δροσιάς, καθώς ο υδράργυρος δύσκολα θα κατέβει κάτω από τους 36 βαθμούς κελσίου. Όσον αφορά τις βροχές, δεν διαφαίνεται κάτι αξιόλογο πέρα από κάποιες διάσπαρτες βροχές τοπικού χαρακτήρα στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Δεύτερο δεκαήμερο Αυγούστου : 


Σε αυτό το διάστημα θα έχουμε διακυμάνσεις στη θερμοκρασία που θα κινούνται εντός φυσιολογικών επιπέδων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όχι όμως σε βαθμό ώστε να μην γίνεται αισθητή η ζέστη σε κάποιες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας. Τα μακροπρόθεσμα επιμένουν για ένα τρίτο κύμα καύσωνα μέτριας δυναμικής που μπορεί να διατηρηθεί μέχρι τις 18 με 19 Αυγούστου, με την ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο να είναι σε πιο ευνοϊκή θέση λόγω των ανέμων, ενώ στο θέμα των βροχών δεν αναμένεται σύμφωνα και με τα τωρινά στοιχεία να έχουμε κάτι αξιόλογο στη χώρα μας. Ωστόσο, μετά τις 7 ημέρες θεωρείται τάση του καιρού και σε καμία περίπτωση πρόγνωση. Επομένως, η διαφοροποίηση των δεδομένων είναι αναμενόμενη όταν μιλάμε για εκτίμηση καιρού μετά από 15 ημέρες.


Τρίτο δεκαήμερο Αυγούστου :


Στο τελευταίο του δεκαήμερο τα πράγματα είναι συγκεχυμένα καθώς υπάρχουν δύο σενάρια :

Πρώτο σενάριο : Υποψία 4ου κύματος καύσωνα μέτριας δυναμικής με ουσιαστική πτώση της θερμοκρασίας ίσως και κάτω από τα κλιματικά για την εποχή, χωρίς παρουσία φαινομένων.

Δεύτερο σενάριο : Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τις 20 του μήνα και μετά με προοπτική να έχουμε πιο γενικευμένα φαινόμενα στο σύνολο της χώρας που κατά τόπους θα είναι ισχυρά. 

Στο τρίτο λοιπόν δεκαήμερο αναγκαζόμαστε να μιλάμε για σενάρια κι ούτε καν για εκτίμηση γιατί θα βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς θα πλησιάζουμε στον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. 

Εν κατακλείδι ο Αύγουστος θα καταλήξει να είναι πολύ πιο πάνω από τα κλιματικά δεδομένα, με ξηρές συνθήκες, λίγες βροχές κατά κανόνα μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο, με εναλλαγές θερμοκρασιακά που κατά βάσει θα κινούνται μεταξύ των 35 και 40 βαθμών και με μόνη ελπίδα το τελευταίο δεκαήμερο να αντιστραφεί όλο αυτό προκειμένου να υποδεχθούμε τον Σεπτέμβριο με φυσιολογικές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν όμως έντονο χαρακτήρα, καθώς η θερμοκρασία της επιφάνειας των θαλασσών θα είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για την εποχή.Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.


Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο Instagram


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News