Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Johann Georg Goldammer: Δεν ευθύνονται μόνο η ξηρασία και η κλιματική αλλαγή για τις δασικές πυρκαγιές


Ο Johann Georg Goldammer επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις της αστυφιλίας και της εγκατάλειψης της υπαίθρου στον κίνδυνο πυρκαγιών ενώ αναφέρεται και στην λανθασμένη αναδάσωση με εύφλεκτα είδη.


Ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ είναι καθηγητής στο τμήμα Δασικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Albert Ludwigs University of Freiburg. Εκεί στεγάζεται και το Παγκόσμιο Κέντρο Ελέγχου Πυρκαγιών και ο καθηγητής είναι μέλος σε ένα πλήθος επιτροπών και ομάδων παρακολούθησης των δασικών πυρκαγιών έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό, σχετικά με τις πυρκαγιές. 

Το 2018 του προτάθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών των φονικών πυρκαγιών στην Αττική και ο ίδιος αφού δέχτηκε, συνέταξε έπειτα από έρευνα, το σχετικό πόρισμα. 

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle (DW) αναφερόμενος στις παραμέτρους που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών στην περιοχή της Μεσογείου. 

Από την συνέντευξη στη DW:

DW: Κύριε καθηγητά, υπήρχαν πάντα σοβαρές δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσογείου. Γιατί η εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών αυξάνει τον κίνδυνο;

Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ: Στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Τουρκία η αστυφιλία συνεχίζεται ακάθεκτη. Η νέα γενιά μετακομίζει στις πόλεις για να βρει δουλειά και καλύτερη ποιότητα ζωής εκεί. Με τους νέους να απομακρύνονται, οι αγροτικές περιοχές γερνάνε. Τα χωριά και οι παλιοί οικισμοί σιγά-σιγά εξαφανίζονται. Αυτό σημαίνει ότι η παραδοσιακά πολύ εντατική χρήση της γης θα πάψει να υπάρχει εκεί. Στη γη που δεν καλλιεργείται, σταδιακά εμφανίζονται αγριόχορτα, θάμνοι, μεμονωμένα δέντρα και τέλος δάση, τα οποία παρέχουν στη φωτιά περισσότερη τροφή από τις εντατικά καλλιεργούμενες γεωργικές περιοχές ή βοσκότοπους. Εάν κάποιος θέλει να κάνει κάτι ενάντια στον κίνδυνο αύξησης των πυρκαγιών, θα πρέπει να εστίασει στη νότια Ευρώπη, στα μέτρα που αντισταθμίζουν την έξοδο από τις αγροτικές περιοχές.

 

DW: Oρισμένες χώρες έχουν προχωρήσει σε αναδασώσεις με στοχευμένο τρόπο ως αντιστάθμισμα στην εγκατάλειψη της γης από τους αγρότες. Είναι αυτός ένας σωστός τρόπος;

Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ: Αυτό εξαρτάται πολύ από το πώς γίνεται η αναδάσωση. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, τα ταχέως αναπτυσσόμενα είδη δέντρων καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις για παραγωγή χαρτοπολτού και ξύλου. Είναι πεύκα και ευκάλυπτος, τα οποία κινδυνεύουν ιδιαίτερα επειδή είναι πολύ εύφλεκτα, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς ελαιώνες ή τις βελανιδιές. Στην Τουρκία, αναδασωμένες περιοχές με πεύκο καίγονται αυτή τη στιγμή. Οι πυρκαγιές σε αυτά τα δάση είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθούν. Με ισχυρούς, ξηρούς ανέμους είναι μερικές φορές αδύνατο να σταματήσει μια φωτιά.

 

DW: Εκτός από αυτή τη μονοκαλλιέργεια αναδάσωσης, υπάρχει επίσης η επιθυμία σε πολλά μέρη να αφήσουμε τα δάση όσο το δυνατόν πιο ανέγγιχτα. Είναι τα «φυσικά» δάση πιο ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες και τη φωτιά;

Γιόχαν Γκέοργκ ΓκολντάμερΣε ένα ανέγγιχτο δάσος υπάρχει μεγάλη ποικιλία ιθαγενών φυτών και εντόμων αλλά και πολύ νεκρό ξύλο. Σε περίπτωση καύσωνα ή πυρκαγιών, ένα τέτοιο δάσος κινδυνεύει εξαιρετικά. Προκειμένου να καταστούν τα δάση λιγότερο ευαίσθητα στη φωτιά, θα πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η φωτιά να βρίσκει λιγότερη τροφή εκεί και επομένως να μπορεί να ελεγχθεί ευκολότερα. Αυτό είναι δυνατό πάνω απ όλα μέσω της εκτατικής γεωργίας και της ελεγχόμενης βοσκής στα δάση.

 

DW: Τα επεισόδια των ακραίων καιρικών φαινομένων βλέπουμε να εμφανίζονται όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά σε πολλές ακόμα περιοχές του πλανήτη. Τι πρέπει να κάνουμε για να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα;

Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ: Μόλις πρόσφατα είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία ενώ όλο και συχνότερα έχουμε ισχυρούς ανέμους, ξηρασίες και ανεμοστρόβιλους που δεν είχαμε παλιά. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στα δάση και εμείς θα πρέπει να αλλάξουμε τη χρήση αυτών των περιοχών, καλλιεργώντας τις δασικές εκτάσεις προκειμένου να βοηθήσουμε τα δάση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα δάση θα πρέπει να είναι αραιωμένα προκειμένου κάθε δέντρο να έχει περισσότερο διαθέσιμο χώρο για να αναπτύξει το ριζικό του σύστημα και περισσότερο νερό να καταναλώσει. Με αυτό τον τρόπο, τα δέντρα θα αντέχουν σε συνθήκες ισχυρών ανέμων και ξηρασίας.  


DW: Δεν είναι μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες που στερούνται την οικονομική δυνατότητα ή την κοινωνικοπολιτική βούληση για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ: Συμφωνώ. Όλοι περνάμε μια συλλογική διαδικασία εκμάθησης στο πώς να αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή. Όλος ο κόσμος αλλά ειδικά η νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, περνούν σε μία φάση αλλαγής. Στο μεγαλύτερο βαθμό ευθύνεται η αλλαγή της χρήσης γης. Αυτή είναι που οδηγεί σε αυτές τις επικίνδυνες και καταστροφικές πυρκαγιές.  

Είναι, ωστόσο, απίστευτα δύσκολο να βρούνε οι πολιτικοί του κόσμου, το μέσο για να προχωρήσουν οι μακροπρόθεσμες λύσεις που χρειαζόμαστε. Η αγορά νέας τεχνολογίας, όπως πυροσβεστικά οχήματα ή αεροσκάφη, είναι πολύ πιο εύκολη και ελκυστική για την πολιτική.


 Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News