Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ιταλοί μετεωρολόγοι : Ένας Σεπτέμβριος με θερμοκρασίες πιθανόν πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή αλλά και με ακραία φαινόμενα


Το κλίμα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή,το καλοκαίρι παραμένει πολύ θερμό αν και πλησιάζει τυπικά προς το τέλος του,, οι βροχές είναι λιγοστές κι όταν αυτές εκδηλώνονται αυξάνεται ο κίνδυνος καταστροφών λόγω της διάρκειας και της δυναμικής  που έχουν, επιβεβαιώνοντας αυτό που λένε οι επιστήμονες ότι "δεν υπάρχουν πλέον οι 4 εποχές του χρόνου όπως τις ξέραμε".


Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως η κλιματική αλλαγή είναι πλέον εμφανής σε όλο τον πλανήτη και είναι αναμενόμενο να έχει γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα μεταξύ των ανθρώπων αλλά και των επιστημόνων το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε το καλοκαίρι που βιώνουμε είναι μια απόδειξη αυτού, καθώς θεωρείται μια εποχή που αντικατοπτρίζει την τάση του καιρού τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι αρχικά ξεκινάει με ήπιες θερμοκρασίες, ενώ στην πορεία καταλήγει ιδιαίτερα θερμό, με τα επεισόδια του καύσωνα να γίνονται κανόνας μέχρι ακόμα και το τέλος του. Η αιτία πίσω από αυτό είναι η εδραίωση των υψηλών πιέσεων που προέρχονται από τη βόρεια Αφρική μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου, με αποτέλεσμα, οι χώρες που βρίσκονται την νοτιοδυτική, νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη να επηρεαστούν από κύματα καύσωνα που όμως είχαν μεγάλη διάρκεια και δυναμική, εκτοξεύοντας τον υδράργυρο ακόμα και στους 48,8°C στις Συρακούσες.

Τα τελευταία δεδομένα μιλούν ότι ενδεχομένως η ζέστη να διατηρηθεί ακόμα και μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν "παράταση του καλοκαιριού". Όμως αυτό παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακραία αλλαγή του καιρού, μόλις κινηθεί ένα ψυχρότερο μέτωπο από τη βόρεια Ευρώπη προς τα νοτιότερα διαμερίσματα της Ευρώπης, το οποίο ταυτόχρονα θα συναντήσει τα ιδιαίτερα θερμά της Μεσογείου. Εάν λοιπόν ο Σεπτέμβριος διατηρηθεί θερμός όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των θαλασσών θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για την εποχή, με αποτέλεσμα να έχουμε μια εκρηκτική έναρξη βίαιων καταιγίδων και ιδιαίτερα ισχυρών βροχοπτώσεων στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τι πρέπει να περιμένουμε λοιπόν μέσα στον Σεπτέμβριο; Μια παράταση των υψηλών θερμοκρασιών ή την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων που σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν ακραία χαρακτηριστικά;


Η απάντηση είναι και τα δύο μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό λοιπόν μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα και την δημιουργία ενός μεσογειακού κυκλώνα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, μόλις σχηματιστεί ένα ισχυρό και καλά οργανωμένο βαρομετρικό σύστημα στα θερμά ύδατα της Μεσογείου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, ακόμα και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος από τους πολλούς κεραυνούς. Δυστυχώς, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις θάλασσες όταν συγκρουστούν με μία ψυχρή μάζα αέρα, παράσχουν την απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου ένα βαρομετρικό σύστημα να αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά με τις ριπές του ανέμου να ξεπεράσουν ακόμα και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα. Γι αυτό και οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή το φαινόμενο.


Εν ολίγοις λοιπόν το επόμενο διάστημα μπορεί να μην είναι ρόδινο και το πιθανότερο σενάριο είναι να μετανιώσουμε για την παρατεταμένη ζέστη που είχαμε ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν δούμε μεσογειακό κυκλώνα ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο. Παρά ταύτα, επειδή το διάστημα είναι μεγάλο και οι όποιες αλλαγές είναι αναμενόμενες, θα υπάρξει και νέο άρθρο όταν θα έχουμε πιο καινούργια στοιχεία στο πώς θα εξελιχθεί το φετινό φθινόπωρο στον ευρωπαϊκό νότο.

Πηγή : ilmeteo.it

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News