Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Έκθεση NOAA: Το 2020 ήταν η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη


Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που γίνεται από το Εθνικό Κέντρο Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας (NOAA), διαπιστώθηκε ότι το 2020 ήταν η θερμότερη χρόνια που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης βρισκόταν υπό καθεστώς περιορισμών λόγω της πανδημίας, γεγονός που είχε επιβραδύνει και την οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο.. Επιπλέον, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τις συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του αζώτου να φτάνουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. 

Παράλληλα, και η στάθμη της θάλασσας ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για ένατη συνεχόμενη χρονιά, δεδομένου ότι ήταν περίπου 91,3 χιλιοστά υψηλότερη από τον μέσο όρο του 1993, όταν και ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, ενώ η μέση ετήσια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα ήταν στα 412,5ppm, που σημαίνει ότι είναι έως και 2,5ppm υψηλότερα από το 2019, αλλά και το υψηλότερο των τελευταίων 62 ετών, σύμφωνα με τα προηγούμενα αρχεία ανάλυσης του παγκόσμιου κλίματος, αλλά και από την ανάλυση των πυρήνων πάγου που χρονολογούνται πριν από περίπου 800.000 χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις αναλύσεις, η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο ανεβαίνει με έναν ρυθμό της τάξεως των 30 χιλιοστών ανά δεκαετία λόγω της θέρμανσης των ωκεανών και της ταχείας τήξεως των πάγων, ενώ η μέση ετήσια συγκέντρωση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη των μετρήσεων.

Ευρώπη : το πιο θερμό έτος που βίωσε η Γηραιά Ήπειρος

Οι θερμοκρασίες το 2020 ήταν από 0,54 έως 0,62°C πάνω από τον μέσο όρο σύμφωνα με το σύνολο των δεδομένων που ανέλυσε η NOAA σε σχέση με την περίοδο 1981 - 2010, με αποτέλεσμα να θεωρείται το τρίτο πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί από τα τέλη του 18ου αιώνα και το πιο θερμό έτος που καταγράφει ποτέ από την περίοδο 1981 - 2010, παρά το γεγονός ότι δεν επικρατούσε η θερμή φάση στον Ειρηνικό Ωκεανό που ονομάζεται El Nino, η οποία εμφανίζεται ανά πενταετία στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Έτσι τα τελευταία 7 χρόνια (2014 - 2020) θεωρούνται τα θερμότερα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στη μέση επιφάνεια του πλανήτη κατά 0,08°C, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πολλές λοιπόν χώρες της Ευρώπης κατέγραψαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για τα κλιματολογικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων ήταν :

- Λευκορωσία

- Βέλγιο

- Ρωσία

- Εσθονία

- Φιλανδία

- Γαλλία

- Λιθουανία

- Λουξεμβούργο

- Ολλανδία

- Νορβηγία

- Πολωνία

- Ισπανία

- Σουηδία

- Ελβετία

- Ουκρανία


Πολικές περιοχές της Γης

Κι αν θεωρείται ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ευρώπη θερμαίνεται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, το πιο ανησυχητικό είναι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν και στις πολικές περιοχές, αφού η μέση θερμοκρασία του 2020 ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 121 ετών. Μάλιστα, στις 6 Φεβρουαρίου του 2020 ο υδράργυρος στην Ανταρκτική έφτασε στους +18,3°C, που είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, όταν το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στους +17,2°C το 2015.

Ρεκόρ τυφώνων και κυκλώνων στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, το 2020 είχαμε 102 τροπικές καταιγίδες στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο, που είναι 85 φορές περισσότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1981 - 2010, ενώ τρεις τροπικοί κυκλώνες έφτασαν σε τυφώνα κατηγορίας 5. Επιπλέον, στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό καταγράφηκε ρεκόρ τροπικών καταιγίδων (30 συνολικά), εκ των οποίων οι επτά κατέληξαν σε τυφώνα κατηγορίας 3. Παράλληλα ο τυφώνας Goni στον δυτικό - βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό ήταν από τους ισχυρότερους τροπικούς κυκλώνες, αναγκάζοντας 1 εκατομμύριο ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους στις Φιλιππίνες, ενώ η τροπική καταιγίδα Γκάτι που σχηματίστηκε στην Αραβική Θάλασσα, έπληξε για πρώτη φορά στα χρονικά την Σομαλία, γεγονός που θεωρείται από τους επιστήμονες εξαιρετικά σπάνιο.

Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της NOAA και δημοσιεύτηκε από το Bulletin της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στην έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 530 επιστήμονες που προέρχονται από περισσότερες από 60 χώρες του πλανήτη, παρέχοντας την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση και ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο κλίμα, ενώ τα δεδομένα συλλέχθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς και όργανα που είναι τοποθετημένα στο έδαφος, στις θάλασσες και τους πάγους, καθώς κι από τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη.

Πηγή : Meteoweb.eu

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε μας στο InstagramΠρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.