Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Severe Weather Europe : Ίσως το ισχυρότερο κύμα καύσωνα του 2021 - Στην Ελλάδα η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους +45°C


Ένα από τα πιο έντονα κύματα καύσωνα του 2021 φαίνεται ότι θα επηρεάσει από τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου την Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τους 40°C σε αρκετές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα να αγγίξει τους 45°C. Αυτό κατ' επέκταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών σε όλη τη Μεσόγειο, όπως και στη χερσόνησο των Βαλκανίων. 


Από τον Ιούλιο παρατηρήθηκε μια εμμονή των θερμών αέριων μαζών στα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, ενώ υπήρξε απουσία κυμάτων θερμότητας στα δυτικά της Γηραιάς Ηπείρου. Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Μεσόγειο, την Βαλκανική χερσόνησο και την Τουρκία, με τον υδράργυρο να κινείται πάνω από τους 40°C, ενώ παραδόξως ένα κύμα ζέστης εξαπλώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 30°C.


Ωστόσο, από αυτήν την εβδομάδα μέχρι και στις πρώτες μέρες του Αυγούστου, ένα εξαιρετικά ισχυρό κύμα καύσωνα θα πλήξει την νοτιοανατολική Ευρώπη, που ενδεχομένως να είναι το πιο έντονο της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρηθεί για παραπάνω από μια εβδομάδα στα νοτιότερα τμήματα της Ευρώπης. Παράλληλα, μια τεράστια μάζα σκόνης από την Σαχάρα κινείται προς την Κεντρική Ευρώπη. Οι χώρες που αναμένεται να δουν τον υδράργυρο να εκτοξεύεται σε υψηλά επίπεδα, ακόμα και στους +45°C θα είναι :

1. Τμήματα της Ιταλίας

2. Σερβια

3. Σκόπια

4. Αλβανία

5. Ρουμανία

6. Βουλγαρία

7. Ελλάδα

Ταυτόχρονα, η μάζα του αέρα αυτού του καύσωνα αναμένεται να είναι αρκετά ξηρή, γεγονός που θα αυξήσει ιδιαίτερα τον κίνδυνο ώστε να ξεσπάσουν μεγάλες πυρκαγιές στα νότια τμήματα της Ευρώπης, καθώς η ξηρασία θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Ήδη η Σαρδηνία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της.

Οι θάλασσες στην Ευρώπη θερμαίνονται επικίνδυνα


Τις τελευταίες εβδομάδες οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έχουν αυξηθεί ανησυχητικά ακόμα και σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης που δεν είναι συνηθισμένο. Μάλιστα, τα νερά στην περιοχή της Βαλτικής είναι έως και 6°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Επίσης, τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία είναι έως και 4°C πάνω από τα φυσιολογικά, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σημαντικά κύματα ζέστης στη Δυτική Ευρώπη ώστε να το δικαιολογεί.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι τα ύδατα της Μεσογείου που παραμένουν πολύ πάνω από το μέσο όρο σύμφωνα με την εποχή, καταγράφοντας έως και 3°C πάνω από τις μακροπρόθεσμες μέσες θερμοκρασίες για τα τέλη Ιουλίου. Οι ζέστες θάλασσες είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που εμπλουτίζει με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υγρασίας τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να προκληθεί ακόμα και ακραία θερμική αστάθεια με συνέπεια τη γένεση ισχυρών καταιγίδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το χαλάζι στην Πάρμα που κατέστρεψε έναν εντυπωσιακό αριθμό αυτοκινήτων κατά μήκος της εθνικής οδού Μιλάνο - Μπολόνια, όπως και οι εκτεταμένες πλημμύρες στη Νότια Γαλλία, την ιβηρική χερσόνησο, κατά μήκος των νοτίων Άλπεων, την Ιταλία και σε τμήματα των δυτικών Βαλκανίων. Καθώς λοιπόν θα μεταβούμε σε πιο ψυχρά μοτίβα καιρού τους επόμενους μήνες, το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν ισχυρά έως ακραία μετωπικά συστήματα είναι ιδιαίτερα υψηλό λόγω των θερμών θαλασσών.

Θερμικός Θόλος


Ο Θερμικός Θόλος θα μπορούσε πιο απλοϊκά να χαρακτηριστεί σαν ένα καπάκι κατσαρόλας που παγιδεύει τη μάζα του ζεστού αέρα σε μια περιοχή. Αυτό το φαινόμενο είναι υπαίτιο για τα παρατεταμένα κύματα ζέστης σε όλο τον κόσμο που μπορούν να καταλήξουν ακόμα και σε θανατηφόρα. Αυτό ουσιαστικά πρόκειται να συμβεί στα νοτιοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, προκαλώντας ένα παρατεταμένο κύμα ζέστης που θα διατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού νότου για αρκετές μέρες. Ένα τέτοιο λοιπόν φαινόμενο προκάλεσε έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα στον δυτικό Καναδά όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες το προηγούμενο διάστημα. Επομένως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι θερμοκρασίες να κινηθούν υψηλότερα από αυτά που δείχνουν τα αριθμητικά μοντέλα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να διατηρηθεί για τις επόμενες 14 ημέρες σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο GFS στη νότια Ιταλία, την Ελλάδα και γενικότερα στις Βαλκανικές χώρες, με την Αθήνα στις 2 Αυγούστου να φτάνει στην ισοβαρική επιφάνεια των 850hPa τους 27°C. Αυτό πρακτικά σημαίνει θερμοκρασίες εδάφους πάνω από 40°C.


Παρόλο που η κορύφωση του καύσωνα φαίνεται να είναι την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Ελλάδα ο καύσωνας θα διατηρηθεί και στις αρχές Αυγούστου. Δεν αποκλείεται τοπικά να αγγίξει την Κυριακή τους +45°C, ενώ και στις Βαλκανικές χώρες όπως και στην Τουρκία και την νότια Ρουμανία ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 42°C. Παρά ταύτα, η χειρότερη μέρα αναμένεται να είναι η Δευτέρα, όπου υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στις προαναφερθείσες χώρες και κυρίως στην Ελλάδα.

Πηγή : Severe Weather Europe

Μετάφραση : Φραγκούλη ΜαρίαΜην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.


Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε με στο Instagram

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News