Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Καύσωνας διαρκείας από αύριο με τις θερμοκρασίες να ξεπεράσουν πιθανόν στην πορεία ακόμα και τους 45°C στις αρχές Αυγούστου


Ένα ισχυρό αντικυκλωνικό σύστημα που προέρχεται από την Βόρεια Αφρική και θα ευνοήσει ώστε να κινηθούν ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες στη λεκάνη της Μεσογείου, θα γίνει η αιτία η χώρα μας να έρθει αντιμέτωπη με τις υψηλές θερμοκρασίες που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να μας εγκαταλείπουν πριν από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Η ύπαρξη ψυχρών αέριων μαζών σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες με ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, με μία τάση να κινηθούν στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη του Ατλαντικού, εξαναγκάζουν το σύστημα των υψηλών πιέσεων από την Βόρεια Αφρική να εδραιωθεί για αρκετό χρονικό διάστημα στον ευρωπαϊκό νότο, ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για την εποχή στην Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες. Το αποτέλεσμα είναι και η Ελλάδα να αντιμετωπίσει έναν καύσωνα διαρκείας που θα διατηρηθεί ενδεχομένως ακόμα και για 11 ημέρες, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κυρίως στις ευάλωτες περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική που ζει σχεδόν το 50% του πληθυσμού. Αν γυρίσουμε πίσω το χρόνο, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν ισχυρούς καύσωνες, με τους χειρότερους να ήταν το 1958 και το 1987 όπου και οι δύο κατέστησαν φονικοί. Στην προκειμένη περίπτωση εξαιτίας της ύπαρξης κλιματιστικών η πιθανότητα να γίνει φονικός ο συγκεκριμένος καύσωνας είναι σαφώς μικρότερη αλλά όχι απίθανη, καθώς το δίκτυο ηλεκτροδότησης κυριολεκτικά θα δοκιμαστεί από την υπερβολική χρήση των κλιματιστικών. Ο κίνδυνος λοιπόν συνεχών διακοπών ρεύματος από την υπερφόρτωση του δικτύου είναι υψηλός, γι αυτό και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν αν σε ένα ενδεχόμενο είναι πολύωρες οι διακοπές ρεύματος.

Τώρα, πάμε να δούμε πως θα επηρεάσει τη χώρα συνολικά :

Διάστημα 27 Ιουλίου έως 31 Ιουλίου


Αρχικά οι περιοχές που θα δουν σταδιακά τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς κελσίου είναι κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ ανατολικότερα λόγω της επικράτησης των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο, ο υδράργυρος δεν θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι θερμοκρασίες που αναμένονται κυρίως από την Τετάρτη στις προαναφερθείσες περιοχές θα είναι μεταξύ των 42 και 44 βαθμών κελσίου, με μια τάση να αγγίξουν ακόμα και τους 45°C στον δυτικό ηπειρωτικό κορμό της χώρας, με αποτέλεσμα το Αγρίνιο να σπάσει το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει από το 1958. Επιπλέον, ακόμα και τμήματα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας θα δουν τον υδράργυρο να ανεβαίνει πέρα των 42 βαθμών, με την Λάρισα να πλησιάζει τους 44°C όπως και τα Γιαννιτσά επίσης. Ωστόσο, η ανησυχία δεν εστιάζεται αποκλειστικά στις θερμοκρασίες αλλά στη διάρκεια αυτών. Ουσιαστικά μετά από τρεις ημέρες ένας καύσωνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς πλέον αδυνατεί να αποβάλλει την υπερβάλλουσα ενέργεια που εισβάλλει κυριολεκτικά στο σώμα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ακόμα και της θερμοπληξίας ιδιαίτερα σε όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους να είναι υψηλός, διότι υπερβαίνει κατά πολύ τη φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.


Αττική

Σε πρώτη φάση η Αττική δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις υψηλές θερμοκρασίες κι έτσι ο υδράργυρος δεν θα υπερβεί τους 38 με 39 βαθμούς κελσίου. Όμως σταδιακά από την Πέμπτη και η Αττική λόγω της υποχώρησης των ανέμων θα αντιμετωπίσει θερμοκρασίες που θα σπάσουν το φράγμα των 40°C σε πολλές περιοχές, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι από το τέλος της εβδομάδας θα αγγίξει τους 43°C με 44°C που θα διατηρηθεί πιθανόν έως και τις 6 Αυγούστου. Επομένως, δεδομένου ότι ζει το 50% του πληθυσμού της χώρας, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον τις ώρες που η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή, διότι η Αθήνα έχει το λεγόμενο μικροκλίμα που επιδεινώνει το αίσθημα δυσφορίας στους κατοίκους της κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Διάστημα 1η Αυγούστου έως 6 Αυγούστου


Εδώ η κατάσταση παραμένει υπό ανάλυση, όμως τα αριθμητικά μοντέλα επιμένουν για περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, με ένα μόνο εξ αυτών να επιμένει ότι θα επικρατήσουν θερμοκρασίες πέρα των 46°C. Στην ανάλυση του καιρού όσον αφορά τις θερμοκρασίες, η ισοβαρική επιφάνεια των 850hPa (έκτο Πασκάλ - υψόμετρο 1500 μέτρα), είναι αυτή που μας βοηθάει να δούμε τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στο έδαφος, αναλύοντας παράλληλα κι άλλους παράγοντες. Στον επερχόμενο καύσωνα υπάρχει μια διχογνωμία των μοντέλων, με το Ευρωπαϊκό να φτάνει τους 31°C σε αυτό γεωδυναμικό ύψος, ενώ το Αμερικανικό τους 34°C. Στην πρώτη περίπτωση σημαίνει θερμοκρασίες εδάφους στις ευάλωτες περιοχές που θα φτάσουν στους 46°C, ενώ στην δεύτερη περίπτωση στους 48°C. 

Με βάση τα παραπάνω, οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι γενικευμένες, με τα 40αρια να εμφανίζονται ακόμα και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ οι ευάλωτες περιοχές της χώρας θα δουν τον υδράργυρο να αγγίζει τους 45 βαθμούς κελσίου, με μια μικρή πιθανότητα αλλά υπαρκτή η θερμοκρασία να φτάνει στους 46 με 47 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο, ας παραμείνουμε στο γεγονός ότι η ύπαρξη ποσοτήτων Αφρικανικής σκόνης στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας δεν θα αφήσει το περιθώριο να ανέβει ο υδράργυρος σε τέτοια επίπεδα. Επομένως, από βορρά προς νότο θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ακόμα και τη νύχτα η θερμοκρασία θα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα σε κάποιες περιοχές, με τον υδράργυρο να μην πέφτει κάτω από τους 28 με 30 βαθμούς κελσίου. Η προστασία λοιπόν των ευπαθών ομάδων, των ανθρώπων που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και των αδέσποτων ζώων κρίνεται απαραίτητη.

Αττική

Η Αττική με βάση τα τελευταία δεδομένα θα έχει γενικευμένα 40αρια για μέρες, ενώ στις γνωστές περιοχές ο υδράργυρος θα κινηθεί ακόμα και πάνω από τους 42°C με 43°C. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το μικροκλίμα της πρωτεύουσας της χώρας δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η φαινομενική θερμοκρασία (δείκτης δυσφορίας) να κάνει τους κατοίκους να αισθάνονται ότι η ζέστη είναι εντονότερη από αυτή που δείχνουν τα θερμόμετρα. Επιπλέον, η συνεχής χρήση των κλιματιστικών θα αυξήσει τον κίνδυνο ακόμα και γενικευμένου black out, με αποτέλεσμα οι διακοπές ρεύματος να είναι συχνές. Επομένως, όχι στις άσκοπες μετακινήσεις όσον ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, συχνή κατανάλωση νερού απ' όλους, ελαφριά ρούχα κι αποφυγή έκθεσης στον ήλιο σε όσους δεν είναι απαραίτητο να βγουν ακόμα κι αν δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.  

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών

Το 2007 ο παρατεταμένος καύσωνας του Αυγούστου κατέστη φονικός όχι λόγω των θερμοκρασιών, αλλά εξαιτίας των πυρκαγιών που ξέσπασαν ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Η παρατεταμένη ξηρασία και η επιμονή των υψηλών θερμοκρασιών ευνόησαν ώστε να έχουμε πύρινα μέτωπα που πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επομένως, ακόμα και τώρα ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα υψηλός, γι αυτό το λόγο οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή σας να ενημερώνετε άμεσα την πυροσβεστική, ακόμα κι αν πρόκειται για μικρή εστία. 

Αδέσποτα ζώα

Σε καμία περίπτωση δεν ήταν επιλογή τους να βρεθούν στο δρόμο, αφού ένα ανθρώπινο χέρι έγινε η αιτία να βρεθούν εκτεθειμένα και μόνα τους. Ένα μπολάκι λοιπόν νερό έξω από την πόρτα όλων μας επιβάλλεται, καθώς δεν έχουν το προνόμιο να ανοίξουν μια βρύση σε περίπτωση που διψάσουν. Δεν κοστίζει τίποτα, αλλά αντιθέτως τους δίνουμε τη δυνατότητα να επιβιώσουν και να μην υποφέρουν ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν νερό.

Άστεγοι άνθρωποι

Ένα μπουκάλι νερό κοστίζει μόλις 50 λεπτά. Ωστόσο, η πολιτεία θα πρέπει να μεταφέρει όσους κοιμούνται στους δρόμους σε κλιματιζόμενους χώρους μέχρι να παρέλθει ο παρατεταμένος καύσωνας. Παρά ταύτα, αν δείτε έναν άνθρωπο στο δρόμο, ένα μπουκάλι νερό είναι αρκετό για να μπορέσει ο οργανισμός του να επιβιώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Θα υπάρχει φυσικά συνεχής ενημέρωση και ανάλυση των δεδομένων ευελπιστώντας ο καύσωνας να υποχωρήσει νωρίτερα του αναμενόμενου. 

Ανάλυση - Επιμέλεια άρθρου : Φραγκούλη Μαρία

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News