Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Όταν η Ελλάδα άγγιξε τους 48 βαθμούς κελσίου - Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας;


Αν και η χώρα μας είναι συνηθισμένη στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μερικές φορές αυτό που δημιουργεί το αίσθημα δυσφορίας στους κατοίκους των μεγαλουπόλεων δεν είναι μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και η διάρκεια αυτών. Καύσωνας λοιπόν στην Ελλάδα θεωρείται σύμφωνα με την μετεωρολογία όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη δεν πέφτει κάτω από τους 26°C και διαρκεί τουλάχιστον 3 ημέρες. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταγράψει την υψηλότερη θερμοκρασία σε όλη την Ευρώπη, όταν στις 10 Ιουλίου του 1977 ο υδράργυρος στην Ελευσίνα και το Τατόι άγγιξε τους 48°C υπό σκιάν (στον ήλιο η θερμοκρασία ήταν στους 60°C). 

Τον προηγούμενο αιώνα η χώρα κατέγραψε δύο φονικούς καύσωνες, με τον φονικότερο να είναι του 1987. Ο πρώτος φονικός καύσωνας συνέβη τον Αύγουστο του 1958 όπου στα Τρίκαλα η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 47,2°C και στη Λάρισα τους 45°C. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να χάσει μέσα σε μόλις 6 ημέρες 600 ανθρώπους. Παρά ταύτα ο καύσωνας του 1987 παραμένει μέχρι στιγμής ο φονικότερος στην ιστορία της χώρας, δεδομένου ότι χάθηκαν 4000 άνθρωποι, αν και οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν ξεπέρασαν τους 44 με 45°C. Αυτό που ουσιαστικά κατέστη θανατηφόρο στην προκειμένη περίπτωση ήταν η διάρκεια του καύσωνα (8 ημέρες), η άγνοια του κόσμου για την επικινδυνότητα του φαινομένου, αλλά και η απουσία κλιματιστικών.

Κι όμως ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας (21 ημέρες) ήταν του 2007. Παρότι ο Ιούνιος είχε ξεκινήσει εκείνη τη χρονιά με μια παρατεταμένη αστάθεια, από τις 23 Ιουνίου και μετά η θερμοκρασία κυριολεκτικά εκτοξεύθηκε στα ύψη. Μάλιστα, ανήκει μέσα στους 10 χειρότερους καύσωνες που έχουν πλήξει την Ευρώπη από το 1950. Συγκεκριμένα, από τις 23 Ιουνίου έως τις 28 Ιουνίου το θερμόμετρο άγγιξε στην Φιλαδέλφεια τους 47,5°C και στο Άργος τους 46,4°C. Βέβαια, αυτές οι θερμοκρασίες δεν διατηρήθηκαν όλο το καλοκαίρι, όμως η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τον Αύγουστο, δημιουργώντας ένα αίσθημα ότι η χώρα βιώνει έναν διαρκή καύσωνα. Τον Ιούλιο του 2007 η θερμοκρασία στο Άργος έφτασε τους 46°C, ενώ στις Σέρρες άγγιξε τους 44,6°C και στη Θεσσαλονίκη τους 44°C, θερμοκρασία που αποτελεί ρεκόρ για την Βόρεια Ελλάδα. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς η χώρα πλήττεται από ένα νέο κύμα καύσωνα με επίκεντρο την Πελοπόννησο, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν σε Πύργο, Άργος και Κόνιτσα τους 42,0°C.


Δυστυχώς ο καύσωνας του 2007 κατέστη φονικός όχι εξαιτίας των θερμοκρασιών, αλλά εξαιτίας των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε Πελοπόννησο και Εύβοια τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνήσει πολλά θύματα, αλλά και χιλιάδες στρέμματα δάσους, αφού μεγάλο μέρος και της Πάρνηθας καταστράφηκε από την πυρκαγιά που συνέβη τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς. Όταν λοιπόν τα δεδομένα των αριθμητικών μοντέλων προμηνύουν ένα επερχόμενο ισχυρό κύμα καύσωνα, για τους μετεωρολόγους (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) είναι κόκκινος συναγερμός ακόμα κι αν την τελευταία στιγμή δεν επαληθευτεί, γιατί είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα της φύσης. Αν και στη σημερινή εποχή τα κλιματιστικά έχουν σώσει πολύ κόσμο από ένα κύμα καύσωνα, υπάρχουν αρκετοί πολίτες ανάμεσά μας που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, ενώ οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι μέσα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο απ' όλους εμάς τους νέους και υγιείς να καταλήξουν όταν οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν μεγάλη διάρκεια. Γι αυτό και γίνεται συνεχώς αναφορά. 

Προς το παρόν λοιπόν υπάρχει διχογνωμία στα αριθμητικά μοντέλα για το πιθανό κύμα καύσωνα που φαίνεται να ξεκινάει από τις 23 Ιουνίου με προοπτική να έχει μεγάλη διάρκεια. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένα πιο ξεκάθαρο πόρισμα για την εξέλιξη του καιρού. Μέχρι τότε, αυτό που θα μας απασχολήσει αυτή την εβδομάδα είναι η παρατεταμένη αστάθεια που δεν θα υποχωρήσει πριν από την Κυριακή...

Επιμέλεια άρθρου : Φραγκούλη Μαρία


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News