Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Meteo24news : Μακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού Ιούλιος 2021


Αν και ο Ιούνιος αρχικά ξεκίνησε με θερμοκρασίες έως και κάτω από τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής για τη χώρα, από τις 23 του μήνα και μετά οι θερμοκρασίες ανέβηκαν εντυπωσιακά, φτάνοντας σε επίπεδα καύσωνα εξαιτίας ενός συστήματος υψηλών πιέσεων από την Βόρεια Αφρική που κατέληξε να εδραιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη λεκάνη της Μεσογείου, μεταφέροντας ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες από την Αλγερία και παράλληλα υψηλές ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Και ενώ σήμερα ο Ιούνιος μας αποχαιρετά με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς κελσίου, ο Ιούλιος φαίνεται τουλάχιστον στις πρώτες μέρες να μας υποδέχεται με υψηλές θερμοκρασίες που ενδεχομένως αύριο σε τοπικό επίπεδο να αγγίξουν και τους 44 με 45 βαθμούς.Η αλήθεια είναι ότι η εμμονή του υποτροπικού αεροχειμμάρου είναι μια από τις αιτίες που οι υψηλές πιέσεις δεν υποχωρούν στην λεκάνη της Μεσογείου, ενώ παράλληλα η ψυχρή λίμνη που έχει παραμείνει στάσιμη στα κεντρικά, βόρεια και δυτικά τμήματα της Ευρώπης δεν αφήνει το περιθώριο ώστε να απομακρυνθούν οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κι από την περιοχή μας, όπως και στο σύνολο της Ανατολικής Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, τα αριθμητικά μοντέλα δείχνουν μια διαφορετική διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας το καθένα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βγει ένα αξιόπιστο πόρισμα για το πώς εξελιχθεί ο δεύτερος μήνας της καλοκαιρινής περιόδου. 


Ωστόσο, αναλύοντας μία από τις πλέον ουσιαστικές ισοβαρικές επιφάνειες που είναι των 850hPa ( έκτο Πασκάλ), η οποία χρησιμοποιείται προκειμένου να κάνουμε μια εκτίμηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στο έδαφος με βάση το συγκεκριμένο γεωδυναμικό ύψος, υπολογίζοντας ταυτόχρονα την κατάσταση της ατμόσφαιρας από θέμα υγρασίας, νεφοκάλυψης και ηλιοφάνειας, μπορούμε να βγάλουμε ένα κατά προσέγγιση πόρισμα στο πώς θα εξελιχθεί ο καιρός σε βάθος χρόνου, επισημαίνοντας πάντα ότι η μακροπρόθεσμη πρόγνωση έχει ένα ποσοστό επαλήθευσης - απόκλισης της τάξεως του 40-60%.

Με βάση λοιπόν την ανάλυση των αριθμητικών μοντέλων (ECMWF,GFS), ο Ιούλιος κατά πάσα πιθανότητα στη χώρα μας θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά : 

1η Ιουλίου έως 10 Ιουλίου


Αρχικά τις πρώτες 4 ημέρες του Ιουλίου, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που θα είναι αρκετά πάνω από τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής. Μάλιστα, έως τις δύο Ιουλίου, ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές θα ξεπερνάει τους 40 βαθμούς, ενώ παράλληλα οι υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα δημιουργούν έντονο αίσθημα δυσφορίας κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Σταδιακά από το Σάββατο, οι θερμές αέριες μάζες θα απομακρυνθούν, με αποτέλεσμα να έχουμε σε πολλές περιοχές της χώρας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας ( κυρίως στα κεντρικά και βόρεια), ενώ στα νότια θα διατηρηθούν ως ένα βαθμό, αλλά όχι όπως στα επίπεδα των πρώτων ημερών. Τα προγνωστικά τώρα στο διάστημα 6 έως 10 Ιουλίου, δείχνουν ότι θα επικρατήσει μια γενικευμένη αστάθεια, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα έως πολύ έντονα, ενώ και οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά κυρίως στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο πυρκαγιών. Παρά ταύτα, ακόμα και το σενάριο να διατηρηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα καύσωνα μέχρι τις 10 Ιουλίου είναι υπαρκτό.11 Ιουλίου έως 20 Ιουλίου : 


Σε αυτό το διάστημα, αν και σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος θα διατηρείται εντός των φυσιολογικών επιπέδων για την εποχή με μια επίμονη των βροχών κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας, στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία φαίνεται να ξεκινάει μια ανοδική πορεία, με τα προγνωστικά να δείχνουν για ένα νέο πιθανό ισχυρό κύμα καύσωνα με ενδεχόμενη διάρκεια, που θα ξεκινήσει με σταδιακή άνοδο των μέγιστων θερμοκρασιών από τις 15 Ιουλίου και θα εξελιχθεί σε καύσωνα μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, το κύμα καύσωνα φαίνεται κυρίως να επηρεάζει τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας κι όχι τόσο τα βόρεια και ανατολικά, δεδομένου ότι τα καθιερωμένα μελτέμια που ξεκινούν από τα μέσα Ιουλίου δεν θα αφήσουν το περιθώριο οι θερμοκρασίες να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα ακόμα και στην πρωτεύουσα της χώρας. Όμως επειδή το διάστημα είναι αρκετά μεγάλο, αν παρατηρηθεί κάποια σημαντική αλλαγή, θα υπάρξει νέα εκτίμηση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

21 Ιουλίου έως 31 Ιουλίου : 

Το έντονο κύμα ζέστης (όχι απαραίτητα σε επίπεδα καύσωνα) που δείχνουν τα αριθμητικά μοντέλα δεν φαίνεται να μας εγκαταλείπει πριν από τις 24 του μήνα, ενώ κάποιες αναλύσεις δείχνουν να διατηρούνται οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα, με μόνη εξαίρεση τα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου η θερμοκρασία θα είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Όσον αφορά την ατμοσφαιρική αστάθεια φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά προς το τέλος του Ιουλίου και να εντοπίζεται μόνο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη χωρίς να έχουν βαθμό μεγάλης επικινδυνότητας από θέμα έντασης και δυναμικής.


Εν κατακλείδι, ο Ιούλιος φαίνεται να "κόβει" κατά κάποιο τρόπο τη χώρα στα δύο, με την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών ακόμα και σε επίπεδα καύσωνα να εντοπίζεται σε περιοχές της δυτικής, κεντρικής και νότιας Ελλάδας, ενώ βόρεια και ανατολικά θα επικρατεί ένα πιο "δροσερό" μοτίβο καιρού, χωρίς να απομακρύνεται το ενδεχόμενο το πιθανό νέο κύμα καύσωνα να πάρει μια πιο γενικευμένη μορφή μετά τα μέσα του μήνα. Θα πρέπει φυσικά να επισημανθεί ότι τα αριθμητικά μοντέλα είναι ευάλωτα σε λάθη στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση, επομένως οι οποιεσδήποτε αλλαγές υπάρξουν είναι μέσα στο πρόγραμμα. Από κει και πέρα εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές μέσα στο διάστημα αυτό, θα υπάρξει φυσικά νέα εκτίμηση - πρόγνωση του καιρού στη χώρα μας.


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News