Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού Ιούνιος 2021

Μπαίνοντας από σήμερα στον πρώτο μήνα της θερινής περιόδου, είναι αναμενόμενο να μας απασχολεί πως θα εξελιχθεί φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια θα έλεγε κανείς ότι έχουν μειωθεί τα σοβαρά κύματα καύσωνα, ενώ ουσιαστικά η θερμική αστάθεια που γίνεται η αιτία να έχουμε συχνά καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια μην αφήνοντας τα περιθώρια στη θερμοκρασία να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Οι μακροπρόθεσμες λοιπόν αναλύσεις των αριθμητικών μοντέλων δείχνουν ότι ο Ιούνιος θα μας υποδεχθεί και φέτος περισσότερο με διαθέσεις Σεπτεμβρίου. Η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη είναι τέτοια που δεν αφήνει τα περιθώρια για να μας επισκεφθούν τόσο εύκολα οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, με τη θερμοκρασία να διατηρείται τουλάχιστον στο πρώτο δεκαήμερό του ακόμα και κάτω από τα κλιματολογικά δεδομένα σύμφωνα με την εποχή, ενώ όσον αφορά το θέμα των βροχοπτώσεων που είχαν εκλείψει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά την εαρινή περίοδο, φαίνεται να είναι αρκετές στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, με την Βόρεια Ελλάδα να έχει ενδεχομένως αρκετά φαινόμενα που θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Όμως στο τέλος του κατά πάσα πιθανότητα θα μας αποχαιρετήσει με θερμοκρασίες που θα είναι σε επίπεδα καύσωνα.


Έτσι με βάση τα δεδομένα των αριθμητικών μοντέλων που αφορούν την Ευρώπη (ECMWF,GFS), ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού θα έχει κατά πάσα πιθανότητα τα εξής χαρακτηριστικά :

01 Ιουνίου έως 10 Ιουνίου 


Τα δεδομένα δείχνουν ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θερμοκρασιακά θα κινηθει σε επίπεδα κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή, με τα 30αρια να είναι περιορισμένα στα πολύ νότια τμήματα της χώρας σε καθαρά τοπικό επίπεδο. Στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας οι θερμοκρασίες θα κινηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο. Γύρω στις 4 με 5 του μήνα η θερμική αστάθεια θα κυριαρχήσει σε αρκετές περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας, με αποτέλεσμα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας να εκδηλωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που σε τοπικό επίπεδο θα έχουν έντονα χαρακτηριστικά. Στην υπόλοιπη χώρα η καιρός θα είναι κατά κανόνα ηλιόλουστος.


Στο διαστημα 6 έως 10 Ιουνίου οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες θα συνεχίσουν να επιμένουν στα βορειότερα τμήματα της χώρας, ενώ υπάρχει μια πιθανότητα τοπικές βροχές να εκδηλώνονται μέχρι και σε τμήματα της κεντρικής Ελλάδας, αλλά θα είναι ήπιου χαρακτήρα και μικρής διάρκειας (μορφή μπόρας). Όσον αφορά τη θερμοκρασία θα κινηθεί μέσα στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και μόνο στα νοτιότερα τμήματα της χώρας θα υπάρξει μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές.  

10 Ιουνίου έως 20 Ιουνίου


Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου οι ενδείξεις δείχνουν ότι η θερμική αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά και έτσι οι βροχές θα εντοπίζονται στα πολύ ορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι κατά κανόνα ηλιόλουστος με τη θερμοκρασία να αρχίσει να κινείται προς τα πάνω από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, όπου δεν αποκλείεται σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα να έχουμε μέγιστες οριακά πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Ωστόσο, Μακεδονία και Θράκη καθώς και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα έχουν θερμοκρασίες που θα είναι λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο με βάση την εποχή. Με απλά λόγια το δεύτερο δεκαήμερο ενδέχεται να "κόψει" τη χώρα στα δύο όσον αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες.


20 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου


Στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα ο καιρός πραγματικά καθίσταται εν δυνάμει επικίνδυνος όχι μόνο λόγω φαινομένων αλλά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, το διάστημα επειδή είναι πολύ μεγάλο και η επαλήθευση - απόκλιση στην πρόγνωση αγγίζει το 40 με 60%, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και να μην συμβεί τίποτα από αυτά που θα αναφερθούν σε όλη τους την έκταση. Ο Ιούνιος λοιπόν φαίνεται να μας αποχαιρετά με τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, ο οποίος όμως ενδεχομένως να συνδυαστεί με έντονη θερμική αστάθεια σε μεγάλο μέρος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας (ενδεχομένως ακόμα και στην Αττική), καθώς και στα νησιά του Ιονίου. Αυτό συνεπάγεται κατακόρυφες αναπτύξεις νεφών στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας λόγω των υψηλών ποσοστών υγρασίας που θα υφίστανται παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που θα ευνοήσει σημαντικά στον σχηματισμό θερμικών καταιγίδων οι οποίες συχνά συνοδεύονται από χαλάζι, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και μεγάλη ραγδαιότητα υετού. Επομένως, οι τελευταίες ημέρες του Ιουνίου - αν συμβούν τα παραπάνω - θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και έντονη δυσφορία στα νοτιότερα τμήματα που θα επικρατήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς θα συνδυαστούν με υψηλά ποσοστά υγρασίας.

Εν κατακλείδι, ο Ιούνιος μέχρι και τις 20 του μήνα δεν θα καταγράψει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, οι βροχές θα δηλώνουν αρκετά συχνά την παρουσία τους σε πολλές περιοχές της χώρας και ο καιρός συνολικά θα είναι ήπιος θερμοκρασιακά μέχρι και τις 25 του μήνα. Παρά ταύτα θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πρόγνωση του καιρού πέρα των 15 ημερών έχει ποσοστό απόκλισης που αγγίζει ακόμα και το 60%. Επομένως, οι όποιες αλλαγές τυχόν υπάρξουν είναι μέσα στα πλαίσια των μακροπρόθεσμων προγνώσεων. Θα υπάρξει σαφώς νέα εκτίμηση του καιρού στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Καλό μήνα με υγεία!

Ανάλυση - Εκτίμηση : Φραγκούλη Μαρία


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News