Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Πορτογαλική καραβέλα : η «δολοφόνος μέδουσα» έφτασε και στην Ιταλία


Επιστημονικά ονομάζεται Physalia physalis, κοινώς γνωστή ως «δολοφόνος μέδουσα», ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν είναι τεχνικά μια μέδουσα. Η πορτογαλική καραβέλα, στην πραγματικότητα, είναι ένα σιφωνοφόρο με δηλητηριώδη και πολύ επικίνδυνα πλοκάμια. Ονομάζεται έτσι επειδή το σχήμα της μοιάζει με εκείνο των πορτογαλικών καραβέλων που είχαν ξετυλιγμένα πανιά. Επιπλέει χάρη σε μια σακούλα γεμάτη με αέριο και κινείται σύμφωνα με τα ρεύματα, καλύπτοντας έως και 30 χιλιόμετρα την ημέρα σε περίπτωση ευνοϊκού ανέμου. Είναι διαφανής με αποχρώσεις του μπλε ή ανοιχτό μπλε και μωβ και έχει ύψος περίπου 10-12 εκατοστά, μήκος μεταξύ 10 και 30 εκατοστών, αλλά τα πλοκάμια της είναι κατά μέσο όρο περίπου 10 μέτρα και μπορούν ακόμη και να φτάσουν τα 50 μέτρα. Έχει ένα πολύ ισχυρό τσίμπημα που του επιτρέπει να συλλάβει το θήραμα (μικρά ψάρια και θαλάσσιους οργανισμούς, πλαγκτόν και καρκινοειδή) και να τα κατευθύνει στην πεπτική περιοχή. Παραλύει και σκοτώνει το θήραμά του με το δικό του δηλητήριο, το οποίο παραμένει στα πλοκάμια ακόμη και για αρκετές ημέρες μετά την απόσπαση ή το θάνατο του θηράματος..


Δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία για το δηλητήριο της πορτογαλικής καραβέλας, αν και μελετώνται οι ιδιότητες ενός μικρού ψαριού, το "Nomeus gronovii", το οποίο είναι το μόνο είδος ψαριού που έχει ανοσία στο δηλητήριο της καραβέλας. Επίσης οι χελώνες Caretta-caretta δεν φοβούνται την καραβέλα, καθώς τρέφονται με αυτές, όμως το δέρμα της χελώνας είναι πολύ παχύ για να διεισδύσει το δηλητήριο, σε αντίθεση με το ανθρώπινο δέρμα που είναι εξαιρετικά ευάλωτο.


Οι πορτογαλικές καραβέλες ζουν συνήθως στους ωκεανούς: όταν φτάνουν σε κατοικημένες περιοχές σαν ομάδες, προσφέρουν μαγευτικό τοπίο όπως συνέβη τον Ιούνιο του 2019 στις Αζόρες. Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας τις κάνει ακόμη και να λάμπουν, όπως τεκμηριώθηκε από τον Μάθιου Σμιθ στο Bass Point Cove μεταξύ του 2014 και του 2015. Ωστόσο, για τους ανθρώπους θεωρούνται επικίνδυνες. Στην Αυστραλία κάθε χρόνο αναφέρονται 10.000 τσιμπήματα σε ανθρώπους. Η επαφή με το δηλητήριο της πορτογαλικής καραβέλας προκαλεί βασανιστικό πόνο, με τις πληγές σταδιακά να εκφυλίζονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσουν υψηλό πυρετό και αναφυλακτικό σοκ, ακόμη και θάνατο σε σπάνιες περιπτώσεις. Μια άλλη χώρα επίσης που πλήττεται περισσότερο είναι η Βραζιλία. Αρκετές κλινικές δοκιμές από την Αυστραλία και τη Βραζιλία έχουν τεκμηριώσει πώς συνιστάται η συμπίεση των πληγών με ζεστό νερό σε θερμοκρασία 45°C για την ανακούφιση του πόνου.


Όμως, τώρα οι πορτογαλικές καραβέλες αυξάνονται γρήγορα στη Μεσόγειο. Ο δήμαρχος της Λαμπεντούσα έθεσε τον συναγερμό για τη δεύτερη παρατήρηση μιας πορτογαλικής καραβέλας στα νερά του νησιού στις 20 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, εξηγώντας ότι "πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, επειδή η πορτογαλική καραβέλα είναι πολύ επικίνδυνη και τα πλοκάμια της μπορούν να προκαλέσουν συνέπειες πολύ σοβαρες. Εάν το δείτε, μην το αγγίξετε για οποιονδήποτε λόγο". Πριν από λίγες μέρες, στις 25 Απριλίου, οι βιολόγοι της ερευνητικής εταιρείας Necton εντόπισαν μια άλλη πορτογαλική καραβέλα στην παραλία Capo Peloro, στην Μεσίνα. Οι ειδικοί τόνισαν ότι αυτός ο οργανισμός είναι "ιδιαίτερα επικίνδυνος, επομένως, εάν τον εντοπίσετε, μην τον αγγίξετε".

Στα νερά της Σικελίας η πορτογαλική καραβέλα υπάρχει ήδη, και έχουμε ήδη συλλέξει αυτές τις αναφορές από την φετινή άνοιξη, επομένως, είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που θα έχουμε περισσότερους λουόμενους στις θαλάσσιες περιοχές, σε εξωτερικούς χώρους και στην παραλία, να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη παρουσία αυτού του τόσο επικίνδυνου είδους μέδουσας.

Πηγή : Meteoweb.eu

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News