Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου συρρικνώνουν την στρατόσφαιρα


Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι ανεξέλεγκτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τους ανθρώπους συρρικνώνουν το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας που είναι η στρατόσφαιρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει συρρικνωθεί κατά 400 μέτρα από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, ενώ αν δεν μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση κατά ένα περίπου χιλιόμετρο μέχρι το 2080. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να επηρεαστούν οι δορυφόροι, τα συστήματα πλοήγησης GPS, ακόμα και οι ραδιοεπικοινωνίες, αποδεικνύοντας την τεράστια επίδραση που έχει ο ανθρωπογενής παράγοντας στον πλανήτη. Μάλιστα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν τον περασμένο Απρίλιο ότι η κλιματική αλλαγή έχει μετατοπίσει ακόμα και τον άξονα της Γης, καθώς η συνεχής τήξη των πάγων προκαλεί επανακατανομή του βάρους σε όλο τον πλανήτη.

Η στρατόσφαιρα πρόκειται για το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας που εκτείνεται από περίπου 20 έως 60 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, ενώ κάτω από εκείνη είναι η τροπόσφαιρα στην οποία ζουν οι άνθρωποι. Από εδώ λοιπόν είναι που ξεκινάει το διοξείδιο του άνθρακα να θερμαίνεται και να απελευθερώνεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ωθώντας προς τα επάνω το χαμηλότερο όριο της στρατόσφαιρας, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα στην πραγματικότητα ψύχει τον αέρα, προκαλώντας συστολή. Η συνεχής λοιπόν συρρίκνωση της στρατόσφαιρας είναι μια ηχηρή ένδειξη ότι η κλιματική αλλαγή ασκεί μια ισχυρή επιρροή στον πλανήτη εξαιτίας του ανθρώπου, σύμφωνα με τον Χουάν Ανιέλ, του Πανεπιστημίου Βίγκο της Ισπανίας, που είναι παράλληλα και μέλος αυτής της ερευνητικής ομάδας. "Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να μολύνουμε την ατμόσφαιρα έως και 60 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη", δήλωσε ο ερευνητής.


Οι επιστήμονες γνώριζαν εξ' αρχής ότι η τροπόσφαιρα επεκτεινόταν σε ύψος λόγω της αύξησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα είχαν υποθέσει ότι η στρατόσφαιρα συρρικνωνόταν. Ωστόσο, η νέα έρευνα απέδειξε ότι κάτι που το θεωρούσαν εικασία, είναι στην πραγματικότητα η αλήθεια, καθώς μέσα από τα δεδομένα που δόθηκαν από τις αναλύσεις των δορυφόρων, διαπιστώθηκε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συστολή του αερίου στρώματος από την δεκαετία του 1980. Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος τις τελευταίες δεκαετίες ήταν μια αιτία της συρρίκνωσης της στρατόσφαιρας, καθώς λιγότερο στρατοσφαιρικό όζον συνεπάγεται λιγότερη θέρμανση της στρατόσφαιρας. Μετά όμως από τη συνθήκη του Μόντρεαλ το 1989, το στρατοσφαιρικό όζον άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει. Επομένως, το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι τελικά πίσω από την συρρίκνωση της στρατόσφαιρας κρύβεται το διοξείδιο του άνθρακα.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Research Letters, κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα μέσα από τις δορυφορικές παρατηρήσεις που ελήφθησαν από την δεκαετία του 1980, καθώς κι από τα διάφορα κλιματικά μοντέλα, τα οποία περιελάμβαναν τις περίπλοκες χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα. "Μπορεί να επηρεαστούν οι τροχιές των δορυφόρων, η διάδοση των ραδιοκυμάτων, οι τροχιακοί χρόνοι ζωής των δορυφόρων, ακόμα και η συνολική λειτουργία του Παγκόσμιου Σύστηματος Στιγματοθέτησης (GPS), όπως κι άλλων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης", αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Πολ Γουίλιαμς του Πανεπιστημίου Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, παρατήρησε πως η μελέτη εντόπισε για πρώτη φορά στοιχεία συρρίκνωσης της στρατόσφαιρας και ταυτόχρονα απέδειξε στην ουσία ότι την ευθύνη την έχουν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κι όχι το στρατοσφαιρικό όζον όπως πιστευόταν. Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αποκαλούν το συγκεκριμένο στρώμα της ατμόσφαιρας ως "αγνοιόσφαιρα", καθώς έχει μελετηθεί ελάχιστα. " Η νέα έρευνα θα ενισχύσει τη μελέτη και την παρατήρηση του μακρινού αυτού, αλλά εξόχως σημαντικού μέρους της ατμόσφαιρας", σημειώνει ο καθηγητής.

Πηγή : theguardian.com

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News