Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ο κινεζικός πύραυλος δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση λέει τώρα ένας ειδικός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)


Μπορεί ο κινεζικός πύραυλος Long March 5B να αναστάτωσε ολόκληρο τον πλανήτη με την ανεξέλεγκτη επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, καταλήγοντας στον Ινδικό Ωκεανό, όμως στην πραγματικότητα κάθε χρόνο διαστημικά σκουπίδια επιστρέφουν στην επιφάνεια του πλανήτη, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Σε συνέντευξη που έδωσε ο Τιμ Φλόρερ, διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Διαστημικών Συντριμμιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ανέλυσε το πώς παρακολουθούνται αυτά τα αντικείμενα και ποιοί είναι οι κίνδυνοι που διατρέχουμε στην περίπτωση της ανεξέλεγκτης επανεισόδου αυτών των θραυσμάτων στην επιφάνεια του πλανήτη, για τους εν ενεργεία δορυφόρους, για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή για εμάς τους ανθρώπους.

Η αλήθεια είναι ότι τα διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, έχουν φτάσει εδώ και πολύ καιρό σε κρίσιμο σημείο. Μεταξύ αυτών των συντριμμιών συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι παλαιότερης τεχνολογίας, δορυφόροι που είναι εκτός λειτουργίας ή θραύσματα που δημιουργούνται μετά από την καταστροφή των δορυφόρων. Πρόσφατες μάλιστα μελέτες που έγιναν, αναφέρουν ότι ανιχνεύθηκαν από το έδαφος περίπου 22 χιλιάδες διαστημικά αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, κινούμενα με ταχύτητα που ξεπερνάει τα 28.000 χιλιόμετρα την ώρα. Δεδομένου λοιπόν ότι η ποσότητα αυτών των αντικειμένων αυξάνεται εκθετικά, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας των ΗΠΑ πρότεινε - μέσω μιας έκθεσης που του είχε αναθέσει η NASA - ένα σχέδιο "καθαρισμού", προτού τα θραύσματα θέσουν σε κίνδυνο άλλους δορυφόρους ή ακόμη και τον ίδιο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι δορυφόροι παραμένουν σε μια γεωστατική τροχιά γύρω από την Γη, με αποτέλεσμα να διατηρούνται σε υψόμετρο περίπου 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τον Ισημερινό, με περίπου πάνω από 200 νέες "αφίξεις" κάθε χρόνο. Ωστόσο, τα περισσότερα διαστημικά συντρίμμια παραμένουν σε χαμηλότερες τροχιές υψομετρικά, όπου υπάρχουν εξίσου πολλοί δορυφόροι επιστημονικής παρατήρησης. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το μέγεθος των διαστημικών αντικειμένων στα οποία αναφέρθηκε ο Τομ Φλόρερ είναι σχετικά μεγάλα. Στην πραγματικότητα αν αναλυθούν τα σωματίδια που είναι μεγαλύτερα από ένα χιλιοστόμετρο, θα διαπιστωθεί ότι είναι δεκάδες εκατομμύρια.


Κάθε χρόνο, η Γη βομβαρδίζεται με τόνους διαστημικών συντριμμιών που μπορεί να προέρχονται από πυραύλους ή από διαστημικά οχήματα συγκεκριμένου μεγέθους. Παρά το γεγονός ότι η συνολική μάζα ενός φυσικού διαστημικού αντικειμένου (π.χ μετεωρίτης) υπερβαίνει κατά πολύ τη μάζα ενός διαστημικού αντικειμένου, τα διαστημικά συντρίμμια αποτελούν συναγερμό για τις διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος, υπάρχουν μέθοδοι "καθαρισμού" οι οποίες μετριάζουν τον κίνδυνο ώστε να θεωρηθεί απειλή ένα διαστημικό αντικείμενο, όμως δεν έχει υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση ακόμα και μεγάλων αντικειμένων που δεν ελέγχονται συχνά.

Τι συνέβη στην περίπτωση του κινεζικού πυραύλου Long March 5B; Υπάρχει πιθανότητα να γίνει πιο συχνό φαινόμενο;

"Κατά την τελευταία δεκαετία, περίπου 100 δορυφόροι και πύραυλοι επανήλθαν στην γήινη ατμόσφαιρα, με συνολική ετήσια μάζα περίπου 150 τόνων. Βλέπουμε λοιπόν ότι αυξάνεται εκθετικά η επανείσοδος διαστημικών αντικειμένων στην γήινη ατμόσφαιρα, η οποία όμως είναι απόλυτα ελεγχόμενη, με το 40% όλων των περιπτώσεων να έχουν συμβεί το 2020", υπενθύμισε ο Φλόρερ. Ωστόσο, στην περίπτωση του κινεζικού πυραύλου ήταν ότι τέθηκε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται σαν ένα "παθητικό όχημα" το οποίο περιστρεφόταν ανεξέλεγκτα γύρω από την Γη, κάτι που είχε σαν συνέπεια να μην μπορεί να ελεγχθεί με τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε τεχνολογικά. Παρά ταύτα, υπήρχε συνεχής παρακολούθηση του διαστημικού αντικειμένου και θα είχαμε ένα περιθώριο κάποιων ωρών ώστε να ενημερώναμε τον κόσμο σε περίπτωση που τα θραύσματα κατέληγαν σε κατοικημένη περιοχή.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που διατρέχουμε;


"Σε γενικές γραμμές - όπως διαβεβαιώνει και ο ειδικός - τα μικρότερα αντικείμενα καίγονται ολοκληρωτικά κατά την είσοδό τους στην γήινη ατμόσφαιρα και δεν αποτελούν κίνδυνο. Ωστόσο, αντικείμενα που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και είναι κατασκευασμένα από υλικά που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες,όπως π.χ οι κινητήρες, θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης. " Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ο Φλόρερ, η επανείσοδος μεγαλύτερων αντικειμένων, όπως ήταν του κινεζικού πυραύλου είναι σπάνιο φαινόμενο και δεδομένου ότι το 70% του πλανήτη καλύπτεται από νερό, το πιθανότερο είναι τα θραύσματα είτε να καταλήξουν στους ωκεανούς, είτε σε εδάφη που δεν κατοικούνται. Επομένως, οι πιθανότητες να χτυπηθούμε από ένα διαστημικό αντικείμενο είναι σαφώς πολύ λιγότερες έως απειροελάχιστες, από το να χτυπήσουμε την ώρα που οδηγούμε ή όταν περπατάμε."

Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) σε περίπτωση που ένα διαστημικό αντικείμενο κινηθεί ανεξέλεγκτα;

Tim Flohrer : Space Debris Office ESA

"Στην ESA ασχολούμαστε κυρίως με την παρατήρηση των διαστημικών συντριμμιών, με τη σχετική επεξεργασία των δεδομένων που αναλύονται και τη μοντελοποίηση των κινδύνων σύμφωνα με το Διαστημικό Πρόγραμμα Ασφάλειας. Επιπλέον, στην ESA, αναπτύσσουμε μοντέλα που μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους που δημιουργούν τα διαστημικά συντρίμμια, ενώ σε διεθνές επίπεδο, η ESA παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στα κράτη που είναι μέλη της με τεχνικές και μη τεχνικές πτυχές που σχετίζονται με τον μετριασμό των διαστημικών συντριμμιών και την αξιολόγηση κινδύνου."

Πηγή : Meteoweb.eu

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία
Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News