Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ο τεράστιος κινεζικός πύραυλος Long March σε ανεξέλεγκτη πτώση προς τη Γη : αποτελεί συναγερμό για κατοικημένες περιοχές


Ένα αντικείμενο μήκους περίπου 30 μέτρων, πλάτους 4,8 μέτρων και βάρους 21 τόνων βρίσκεται σε μια ανεξέλεγκτη τροχιά γύρω από τον πλανήτη, με αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες ημέρες να πέσει στη Γη. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του κινεζικού πυραύλου αναμένεται να μην επιβιώσει κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μεγάλα κομμάτια μπορούν τελικά να καταλήξουν στην επιφάνεια του πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη αποτελείται από ωκεανούς και θεωρούν πιο πιθανό να καταλήξουν εκεί τα κομμάτια του, δεν αποκλείουν οι επιστήμονες το ενδεχόμενο να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

"Είναι πάντα δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος της μάζας που επιβιώνει και ο αριθμός των θραυσμάτων, χωρίς να γνωρίζουμε τον σχεδιασμό του αντικειμένου, αλλά ένας λογικός γενικός κανόνας λέει περίπου το 20-40% της αρχικής ξηρής μάζας θα επιβιώσει", εξηγεί Holger Krag, επικεφαλής του Γραφείου Προγράμματος Διαστημικής Ασφάλειας για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Η πορεία του κινεζικού πυραύλου γύρω από τη Γη μπορεί να καταλήξει προς τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και το Πεκίνο ή πιο νότια όπως είναι η Χιλή και το Ουέλλινγκτον ή η Νέα Ζηλανδία. Θα μπορούσε να πέσει πίσω στη Γη σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της ζώνης.


Είναι αδύνατο να προβλεφθεί πού και πότε θα προσγειωθεί με ακρίβεια. Η αποσύνθεση του πυραύλου θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την πυκνότητα του αντικειμένου, καθώς μεταξύ των μεταβλητών που περιλαμβάνονται, υπάρχουν επίσης ατμοσφαιρικές παραλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζονται από την ηλιακή δραστηριότητα και άλλους παράγοντες. Η υψηλή ταχύτητα με την οποία κινείται το αντικείμενο (7 χλμ/δευτερόλεπτο), το κάνει να ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τη Γη περίπου κάθε 90 λεπτά και ως εκ τούτου ακόμη και μια αλλαγή λίγων λεπτών στο χρόνο επανεισόδου θα παράγει ένα νέο σημείο επανεισόδου σε χιλιάδες χιλιόμετρα απόσταση.

Τα νέα της ανεξέλεγκτης πορείας του επιβεβαιώθηκαν από την NASA και συγκεκριμένα από τον Luciano Anselmo, του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τεχνολογιών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (Isti-Cnr) της Πίζας. "Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει με αυτήν την έκδοση του πυραύλου. Το πρώτο - σημειώνει - ήταν το 2020, όταν τα θραύσματα είχαν πέσει σε ορισμένα χωριά της Δυτικής Αφρικής ", αλλά τότε τα νέα είχαν περάσει σχεδόν απαρατήρητα λόγω της πανδημίας Covid-19.


" Μετά την εκτόξευση, ο πύραυλος δεν δείχνει πλέον σημάδια ζωής. Δηλαδή συμπεριφέρεται σαν «παθητικό όχημα» και η μόνη επιρροή που επιφέρει αλλαγές είναι η σύσταση της ατμόσφαιρας, η οποία τον αναγκάζει να πέσει πίσω στη Γη", εξηγεί ο Anselmo. "Η επιβεβαίωση της υποψίας πρόσκρουσης του αντικειμένου με την Γη είναι επίσης η τροχιά που διατηρεί, παρόμοια με αυτή που έκανε το 2020 ο προκάτοχός του και με του 2018 από το πρωτότυπο του παλαιού κινεζικού διαστημικού σταθμού. Επί του παρόντος, η πτώση θα μπορούσε να συμβεί στην περιοχή μεταξύ 41,5 μοίρες στο Βορρά και 41,5 μοίρες στο Νότο, και η οποία περιλαμβάνει επίσης την κεντρική και νότια Ιταλία. Πιθανόν να συγκρουστεί με τη Γη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με αβεβαιότητα μερικών ημερών ", καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή : Meteoweb.eu

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News