Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μυστηριώδεις δακτύλιοι έχουν προβληματίσει τους αστρονόμους - Τι εξήγηση δίνουν


Τα τελευταία χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει αρκετά γιγάντια κυκλικά αντικείμενα στο μακρινό σύμπαν. Αν και κανείς δεν έχει μια εξήγηση για αυτές τις μυστηριώδεις οντότητες, μια ομάδα βρήκε κάτι που πιθανόν να οδηγήσει πιο κοντά στην επίλυση αυτού το μυστηρίου.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε λίγο αφότου το Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), μια τράπεζα 36 κολοσσιαίων πιάτων στη Δυτική Αυστραλία που σαρώνει ραδιοσυχνότητες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, άρχισε να παράγει χάρτες του νυχτερινού ουρανού το 2019.

Οι επιστήμονες της ASKAP έψαχναν κυρίως για φωτεινές πηγές που θα μπορούσαν να δείξουν την παρουσία μαύρων τρυπών ή τεράστιων γαλαξιών, σύμφωνα με το Live Science. Η ομάδα εντόπισε αρχικά, 4 φωτεινούς κύκλους. Αλλά όταν προσπάθησαν να κοιτάξουν με τα τηλεσκόπια τα αντικείμενα σε άλλα μήκη κύματος, όπως το οπτικό φως που χρησιμοποιούν τα μάτια μας, εμφανίστηκαν κενά.

Οι αστρονόμοι μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι οι οντότητες (ORC) είναι αρκετά δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και ενδεχομένως τόσο μεγάλες όσο μερικά εκατομμύρια έτη φωτός σε διάμετρο. Κανείς δεν είχε δει κάτι τέτοιο στο παρελθόν και σε μια εφημερίδα που δημοσιεύθηκε πέρυσι, η ομάδα προσέφερε πιθανές εξηγήσεις σχετικά με το τι θα μπορούσαν να είναι, όπως δυσλειτουργίες απεικόνισης, αλλοιώσεις στον χωροχρόνο, γνωστές ως δαχτυλίδια Αϊνστάιν ή ένας νέος τύπος υπολειμμάτων από μια έκρηξη σουπερνόβα.

Έκτοτε, οι ερευνητές σάρωσαν τον ουρανό ξανά και βρήκαν ένα ακόμη ORC για να προσθέσουν στη συλλογή τους, μια οντότητα περίπου 3 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 27 Απριλίου στη βάση δεδομένων arXiv και έγιναν δεκτά για δημοσίευση στο Monthly Notices of the Royal Astronomical.

Τρεις πιθανές εξηγήσεις

Η ομάδα έχει καταλήξει πλέον σε τρεις πιθανές εξηγήσεις για το τι πραγματικά είναι αυτές οι οντότητες. Η πρώτη είναι ότι ίσως υπάρχουν επιπρόσθετοι γαλαξίες που σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα κοντά στο αντικείμενο και κάμπτουν φωτεινό υλικό σε μια δακτυλιοειδή δομή. 

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η κεντρική μαύρη τρύπα αυτών των γαλαξιών καταναλώνει αέριο και σκόνη, παράγοντας τεράστιες εκτοξεύσεις σωματιδίων και ενέργειας σε σχήμα κώνου. Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει συχνά τέτοια φαινόμενα στο σύμπαν.

«Η άλλη εξήγηση είναι πιο συναρπαστική», είπε μια ερευνήτρια. «Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι εντελώς νέο.»

Είναι πιθανό ότι ένα άγνωστο γεγονός με πολλή ενέργεια έλαβε χώρα στη μέση αυτών των γαλαξιών, δημιουργώντας ένα κύμα έκρηξης που ταξίδεψε ως σφαίρα και είχε ως αποτέλεσμα μια δομή δακτυλίου.  Ένας αστρονόμος στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας που δεν είχε σχέση με το έργο, είπε ότι οι ORC είναι η εκδήλωση ενός γνωστού φαινομένου και ότι είναι φωτεινά τζετ που πυροβολούν από έναν γαλαξία που σπάνια φαίνεται.

Η πιθανότητα ένα ORC να είναι ένα αόρατο γαλαξιακό σύμπλεγμα δεν είναι ελκυστική γι 'αυτόν, επειδή «είναι δύσκολο να κρυφτεί ένα σύμπλεγμα», είπε. Τα αντικείμενα είναι πολύ μακριά, αλλά δεν είναι τόσο μακριά, οπότε τουλάχιστον μερικοί επιπλέον γαλαξίες πρέπει να είναι εμφανείς, πρόσθεσε.

Νέα δεδομένα θα προκύψουν στους επόμενους έξι μήνες περίπου, ελπίζοντας να προσθέσουν περισσότερα ORC στον κατάλογό τους, δήλωσε η ερευνήτρια του πρότζεκτ.

Πηγή : Skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News