Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μακροπρόθεσμη Μαϊου 2021 : Ξηρός και αρκετά θερμός θα είναι ο τρίτος μήνας της εαρινής περιόδου - Ανάλυση και εκτίμηση

Παρά το γεγονός ότι ο Απρίλιος είχε πολλές εναλλαγές στον καιρό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπου μάλιστα υπήρξαν και δύο σοβαρές ψυχρές εισβολές οι οποίες κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό τη βλάστηση αλλά και τις καλλιέργειες, ο Μάιος φαίνεται να παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, που ειδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να είναι αρκετά ξηρός, με απουσία αξιόλογων φαινομένων και με θερμοκρασίες που μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο πιθανόν να κινηθούν πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

 

Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν έναν Μάιο που θα φέρει πολλά 30αρια στις πρώτες 15 μέρες, τα οποία ενδεχομένως να διατηρηθούν ακόμα και μέχρι τις 20 με 22 Μαϊου. Ο υποτροπικός αεροχείμμαρος θα εδραιωθεί για τα καλά στην λεκάνη της Μεσογείου, μην αφήνοντας τα περιθώρια να επικρατήσει κάποιο ψυχρό μέτωπο που να επηρεάσει με αξιόλογα φαινόμενα τη χώρα, ενώ ακόμα και τα λεγόμενα μπουρίνια του Μαϊου που επηρεάζουν κυρίως τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, θα είναι σχετικά περιορισμένα. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω ο Μάιος πιθανόν να έχει τα εξής χαρακτηριστικά : 

Από τις 3 Μαϊου έως τις 9 Μαϊου

Αν και αρχικά θα υπάρξει μια σχετική πτώση της θερμοκρασίας στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, καθώς οι άνεμοι κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας θα στραφούν σε βόρειους - βορειοδυτικούς, στην υπόλοιπη χώρα οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν ήπιες από την Θεσσαλία και νοτιότερα, με αποτέλεσμα οι μέγιστες θερμοκρασίες να κινούνται γύρω στους 26 με 28 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο, ενδεχομένως στο διάστημα αυτό να υπάρξουν κάποιες μεμονωμένεςκαταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας λόγω ατμοσφαιρικής αστάθειας, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά που όμως δεν φαίνεται να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. 

Από τις 10 Μαϊου έως τις 16 Μαϊου

Σε αυτό το διάστημα, μέσα από τις αναλύσεις φαίνεται ότι οι υψηλές πιέσεις θα συνεχίσουν να απασχολούν τη χώρα, ενώ ο υποτροπικός αεροχείμμαρος θα ευνοήσει τις θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική να κινηθούν προς τη χώρα μας, ανεβάζοντας εκ νέου τον υδράργυρο ακόμα και κάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε αρκετές θερμικές καταιγίδες στο διάστημα αυτό, εξαιτίας της επικράτησης των νοτίων ανέμων που θα αυξήσουν τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, γεγονός που αν συνδυαστεί με τις υψηλές θερμοκρασίες, ενδεχομένως να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε οι καταιγίδες να αποκτήσουν έναν πιο έντονο χαρακτήρα. Παρά ταύτα, τα φαινόμενα αυτά δεν αφορούν τα νησιά του Αιγαίου, αλλά κυρίως τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Από τις 17 Μαϊου έως τις 23 Μαϊου

Το διάστημα είναι αρκετά μεγάλο ώστε τα στοιχεία να έχουν υψηλό ποσοστό επαλήθευσης, όμως οι αναλύσεις συνεχίζουν να επιμένουν για περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές, που ενδεχομένως να κινηθούν στα επίπεδα Ιουνίου, καθώς ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς κελσίου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε τη λεγόμενη ατμοσφαιρική αστάθεια που θα ευνοεί κυρίως τα βόρεια ηπειρωτικά, ώστε να εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Ωστόσο, για την υπόλοιπη χώρα, ο καιρός φαίνεται να είναι αρκετά ξηρός με απουσία φαινομένων.


Από τις 24 Μαϊου έως τις 31 Μαϊου


Εδώ τα δεδομένα παραμένουν ακόμα συγκεχυμένα, δεδομένου ότι τα αριθμητικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού, αδυνατούν να βγάλουν ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα για την εξέλιξη του καιρού όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης. Τα σενάρια λοιπόν είναι :

Πρώτο σενάριο : Επικράτηση των καλών καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών, λόγω της επιμονής του υποτροπικού αεροχειμμάρου και με απουσία φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. 

Δεύτερο σενάριο : Πλήρη ανατροπή του καιρού με την επικράτηση ενός ψυχρού μετώπου που θα αλλάξει τελείως το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας και με τις θερμοκρασίες να κινούνται ακόμα κάτω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή τα οποία πιθανόν να συνδυαστούν με ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα, ικανά να προκαλέσουν προβλήματα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, το διάστημα είναι μεγάλο, επομένως, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου θα γίνει επανεκτίμηση των δεδομένων.

Εν κατακλείδι, ο Μάιος στο σύνολό του φαίνεται να είναι ένας μήνας αρκετά ξηρός και σημαντικά θερμός με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα. Παρά ταύτα θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέρα των δεκαπέντε ημερών, μιλάμε για τάση του καιρού και σε καμία περίπτωση για πρόγνωση. Οι τάσεις αυτές αναλύονται συνεχώς, ενώ το ποσοστό επαλήθευσης είναι της τάξεως του 40 με 60%. Επομένως, αλλαγές ή σημαντικές διαφοροποιήσεις συμβαίνουν, γι αυτό το λόγο στις 15 Μαϊου θα γίνει νέα εκτίμηση και ανάλυση για το υπόλοιπο του μήνα.

Ανάλυση - Εκτίμηση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News