Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η προστασία της ποιότητας του νερού στις λίμνες έχει όφελος σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα


Σε μια λίμνη που ανθίζει ένα επικίνδυνο είδος φυκιών το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων, μπορεί να οδηγήσει είτε σε ζημιές στην αλιεία, είτε σε μειωμένες πωλήσεις ακινήτων, είτε ακόμα και να αυξήσουν την πιθανότητα να γεννηθούν ελλιποβαρή μωρά από γυναίκες που εκτίθενται σε αυτού του είδους τα μολυσμένα ύδατα. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι το νερό να διατηρείται καθαρό. Οι περισσότεροι που επιλέγουν να αγοράσουν ένα ακίνητο κοντά σε λίμνες, επιθυμούν τα νερά αυτών να είναι καθαρά, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για διάφορες δραστηριότητες όπως είναι το ψάρεμα ή το κολύμπι ή ακόμα και για αναψυχή. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το κόστος συντήρησης και διατήρησης της καθαρότητας και της ποιότητας των νερών μίας λίμνης υπερέβαινε τα οφέλη. 

Τώρα όμως μια νέα έρευνα, με επικεφαλής τον διευθυντή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα  Τζον Α. Ντάουνινγκ, δείχνει ότι η διατήρηση της καθαρότητας των λιμνών μπορεί να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή, εξοικονομώντας στην παγκόσμια οικονομία τρισεκατομμύρια δολάρια. Χρησιμοποιώντας μάλιστα μια παλαιότερη μελέτη ως παράδειγμα για τη λίμνη Erie, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η αξία για την προστασία και την αποτροπή της άνθισης αυτών των επιβλαβών φυκιών σε αυτή τη λίμνη είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την αξία σε χρήματα μιας λίμνης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

"Τα νερά αυτά είναι από τους πιο σημαντικούς πόρους της Γης", δήλωσε ο Ντάουνινγκ, ο οποίος είναι επίσης επιστήμονας στο Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα Duluth Large Lake. " Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν θεωρήσει λανθασμένα ότι το κόστος της συντήρησης της ποιότητας του νερού, είναι μεγαλύτερο από την αξία του ίδιου του νερού. Κι όμως η έρευνά μας δείχνει ότι έχει τεράστια οφέλη η προστασία της ποιότητας αυτών των υδάτων". Ένας λόγος που οι προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, ήταν γιατί οι επιστήμονες και οι οικονομολόγοι είχαν εξετάσει μόνο ένα στενό φάσμα των οφελών που είχε η καλή ποιότητα του νερού σε καθαρά τοπικό επίπεδο. Ο Ντάουνινγκ όμως μαζί με τους συνεργάτες του προσπάθησαν να υπολογίσουν τα πιθανά παγκόσμια οφέλη που θα είχε η διατήρηση της ποιότητας του νερού των λιμνών.


Ένας άλλος λόγος είναι αυτό που αποκαλούν οι επιστήμονες ευτροφισμό : Ο ευτροφισμός προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων. Τα θρεπτικά αυτά στοιχεία μπορεί να είναι νιτρικά και φωσφορικά ιόντα από λιπάσματα και απορρυπαντικά, κάλιο και οργανικά απόβλητα. Αυτά, όταν αποικοδομηθούν, παράγουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι η βασική τροφή για το φυτοπλαγκτόν και τα υδρόβια φυτά, που είναι καταναλωτές μεγάλων ποσοτήτων οξυγόνου, μειώνοντας έτσι και τη βιοποικιλότητα στο νερό. Η έλλειψη οξυγόνου, οδηγεί σε αναερόβιες συνθήκες μέσα στο νερό, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τοξικών ουσιών όπως είναι το μεθάνιο, το υδρογόνο, η αμμωνία, το υδρόθειο και η φωσφίνη.

Το μεθάνιο λοιπόν επειδή είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου που θεωρείται ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, έχει την ικανότητα να παγιδεύει την θερμότητα, συμβάλλοντας περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα. Επομένως, λιγότερο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα συνεπάγεται επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παρά ταύτα οι συγγραφείς της μελέτης προσπάθησαν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα : Αξίζει το κόστος για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού στις λίμνες;

"Υπολογίσαμε τις ζημιές σε παγκόσμια κλίμακα από τις εκπομπές μεθανίου λόγω των ευτροφικών λιμνών και υπολογίσαμε τις ζημιές που θα αποφεύγονταν αν αποτρέψουμε την αύξηση των εκπομπών μεθανίου από το 2015 έως το 2050", δήλωσε ο Ντάουνινγκ. "Εάν μπορούσαμε να συγκρατήσουμε τις εκπομπές μεθανίου στα τρέχοντα επίπεδα παρά την αναμενόμενη αύξηση 20-100% έως το 2050, η αξία της αποφυγής των ζημιών που θα προκύψει, θα μπορούσε να είναι έως και 24 τρισεκατομμύρια δολάρια". Μάλιστα, οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι το κόστος της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής λόγω του ευτροφισμού των λιμνών από το 2015 έως το 2050 ανέρχεται στα 81 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανάλυση των συγγραφέων δείχνει ότι η προστασία και διατήρηση της ποιότητας των υδάτων στις λίμνες έχει οικονομικά οφέλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σημαντικές εκπομπές τοξικών αερίων που προέρχονται από τις λίμνες, υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη αξία στην ποιότητα του νερού στις λίμνες και τις δεξαμενές, αποτρέποντας με κάθε τρόπο την περαιτέρω υποβάθμισή τους.

"Δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν όλες οι εκπομπές τοξικών αερίων από λίμνες και δεξαμενές, αλλά με συντονισμένη προσπάθεια μπορεί να είναι δυνατόν να αποφευχθούν οι αυξημένες εκπομπές αυτών ή ακόμη και να αντιστραφούν", δήλωσε ο Ντάουνινγκ.

Πηγή : University of Minnesota - Science Daily

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News