Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Άσκηση NASA : Δεν θα μπορούσε να αποτραπεί μια σύγκρουση αστεροειδούς με την Γη


Σε μια προσομοίωση σύγκρουσης αστεροειδούς με τη Γη που πραγματοποίησε η NASA, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τον αστεροειδή από το να χτυπήσει τη Γη. 

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από αμερικανικές και ευρωπαϊκές διαστημικές υπηρεσίες παρακολούθησαν μια εβδομαδιαία άσκηση υπό την ηγεσία της NASA στην οποία αντιμετώπισαν ένα υποθετικό σενάριο: Ένας αστεροειδής 35 εκατομμύρια μίλια μακριά πλησιάζει τον πλανήτη Γη και μπορεί να τον χτυπήσει μέσα σε έξι μήνες. Κάθε μέρα, οι συμμετέχοντες μάθαιναν περισσότερα για το μέγεθος, την πορεία και την πιθανότητα πρόσκρουσης του αστεροειδούς. Τότε έπρεπε να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές γνώσεις τους για να δουν αν θα μπορούσε να γίνει κάτι για να σταματήσει τον αστεροειδή. 

Η ομάδα διαπίστωσε ότι καμία από τις υπάρχουσες τεχνολογίες της Γης δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τον αστεροειδή από την πρόσκρουση, δεδομένου του χρονικού πλαισίου της εξάμηνης προσομοίωσης. Σε αυτήν την εναλλακτική πραγματικότητα, ο αστεροειδής έπεσε στην Ανατολική Ευρώπη. Από όσο γνωρίζουμε, κανένας αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα των αστεροειδών με μέγεθος 460 πόδια ή μεγαλύτερο (αρκετά μεγάλο για να προκαλέσουν σημαντική καταστροφή) παραμένουν ανεξερεύνητα. 


Γι' αυτό η NASA και άλλες υπηρεσίες προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια τέτοια κατάσταση.

"Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν την πλανητική αμυντική κοινότητα να επικοινωνεί με τα μέλη της και με τις κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε όλοι συντονισμένοι σε περίπτωση που εντοπιστεί μια τέτοια πιθανή απειλή στο μέλλον", ανέφερε σε ανακοίνωση ο Lindley Johnson, αξιωματικός της πλανητικής άμυνας της NASA.

Ο εικονικός αστεροειδής στην προσομοίωση ονομάστηκε 2021PDC. Στο σενάριο της NASA, πρωτοεμφανίστηκε στις 19 Απριλίου και μετά από μια εβδομάδα οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν ότι είχε πιθανότητα 5% να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 20 Οκτωβρίου. Στη 2η ημέρα της άσκησης, οι νέοι υπολογισμοί τροχιάς έδειξαν ότι το 2021PDC σχεδόν σίγουρα θα χτυπήσει είτε την Ευρώπη είτε τη βόρεια Αφρική. Οι συμμετέχοντες στην προσομοίωση εξέτασαν διάφορες αποστολές στις οποίες το διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να προσπαθήσει να καταστρέψει τον αστεροειδή ή να τον βγάλει από το δρόμο του. Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέτοιες αποστολές δεν θα μπορούσαν να απογειωθούν σύντομα ώστε να αποτρέψουν την πρόσκρουση του αστεροειδούς. 


"Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με το υποθετικό σενάριο του 2021PDC στην πραγματική ζωή, δεν θα είμαστε σε θέση να στείλουμε κανένα διαστημικό σκάφος τόσο σύντομα, σύμφωνα με τις τρέχουσες δυνατότητες", ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Στην 3η ημέρα της άσκησης το μέλλον της Γης έμοιαζε ζοφερό. Η πορεία των επιπτώσεων του αστεροειδούς έδειξε ότι κατευθύνεται προς την Ανατολική Ευρώπη. Μέχρι την 4η ημέρα, μια εβδομάδα πριν την πρόσκρουση του αστεροειδούς, υπήρχε πιθανότητα 99% να πέσει ο αστεροειδής κοντά στα σύνορα της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Αυστρίας. Η έκρηξη θα εξέπεμπε τόση ενέργεια όσο μια μεγάλη πυρηνική βόμβα. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει, θα ήταν να εκκενωθούν οι περιοχές που επρόκειτο να πληγούν.

Η NASA έχει διερευνήσει τις επιλογές που θα είχαν οι επιστήμονες εάν βρουν έναν επικίνδυνο αστεροειδή σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έκρηξη μιας συσκευής κοντά στον αστεροειδή, όπως πρότειναν οι συμμετέχοντες στην άσκηση, ή πυροδότηση με λέιζερ για να ζεσταθεί και να εξατμιστεί ο αστεροειδής, ώστε να αλλάξει τη διαδρομή του.

Μια άλλη επιλογή είναι η αποστολή ενός διαστημικού σκάφους για να χτυπήσει τον επερχόμενο αστεροειδή και να τον εκτοπίσει από την τροχιά του. Την επιλογή αυτή θα δοκιμάσει η NASA στον αστεροειδή Dimorphos που φαίνεται ότι θα πέσει το φθινόπωρο του 2022. Η NASA ελπίζει ότι η σύγκρουση του σκάφους με τον αστεροειδή θα αλλάξει την τροχιά του. Παρόλο που αυτός ο αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, η αποστολή θα μπορούσε να αποδείξει ότι η ανακατεύθυνση ενός αστεροειδούς είναι δυνατή αν υπάρχει αρκετός χρόνος αντίδρασης.

Πηγή : skai.gr / business insider


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News