Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Τυφώνας Surigae : Ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 5 του 2021 απειλεί τις Φιλιππίνες από την Κυριακή


Ένας εξαιρετικά βίαιος τροπικός κυκλώνας αναπτύσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από την θάλασσα των Φιλιππίνων, με τις ταχύτητες των ανέμων να φτάνουν ήδη τα 205 με 210 χιλιόμετρα την ωρα, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που παρακολουθούν το φαινόμενο από τον Φιλιππινέζικο Μετεωρολογικό Σταθμό PAGASA, αναμένεται να εξελιχθεί μέσα στις επόμενες 24ωρες σε έναν ισχυρό τυφώνα κατηγορίας 5, πριν στραφεί προς τις βόρειες Φιλιππίνες την Κυριακή και κυρίως την Δευτέρα. Ο τροπικός κυκλώνας με το όνομα Surigae, θεωρείται ο πρώτος τυφώνας του Ειρηνικού Ωκεανού για το 2021, με την ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του να έχει ήδη πέσει κάτω από τα 940mbar και με τις αναλύσεις να δείχνουν ότι ενδεχομένως να εξελιχθεί σε έναν υπερτυφώνα, απειλώντας άμεσα ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και των ανέμων.


Αν και οι Φιλιππίνες αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τον μεγαλύτερο αριθμό τροπικών συστημάτων απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, δεν σημαίνει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε φορά με επιτυχία την μανία της φύσης. Άλλωστε ο τυφώνας κατηγορίας 5 με το όνομα Γκόνι, που είχε πλήξει τις Φιλιππίνες τον περασμένο χρόνο, θεωρήθηκε ενα πραγματικό τέρας από τους μετεωρολόγους, αφού οι ταχύτητες των ανέμων άγγιξαν τα 314,8 χιλιόμετρα την ώρα, μπαίνοντας στη λίστα των ισχυρότερων τυφώνων που έχουν δημιουργηθεί ποτέ στον πλανήτη. Ο λόγος λοιπόν για τον οποίο ο συγκεκριμένος τροπικός κυκλώνας θα φτάσει σε κατηγορία 5 τις επόμενες ώρες, είναι οι πολύ ευνοϊκές ωκεάνιες και περιβαλλοντικές συνθήκες που υπάρχουν στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτι που θα βοηθήσει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την έντασή του. Η διάτμηση του ανέμου είναι επίσης πολλή χαμηλή, οπότε βλέπουμε ουσιαστικά σχεδόν ιδανικές συνθήκες για τη ταχεία εντατικοποίηση του συστήματος, έως ότου ο τυφώνας Surigae ενισχυθεί στο μέγιστο, δηλαδή στην κατηγορία Κατηγορίας 5.


Ο τυφώνας Surigae παραμένει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σύστημα για τις Φιλιππίνες στα τέλη του Σαββατοκύριακου έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς πλησιάζει τα βόρεια μέρη της χώρας. Επομένως, οι βορειοανατολικές Φιλιππίνες θα έρθουν αντιμέτωπες με τεράστια ποσότητα βροχόπτωσης και βίαιους ανέμους, που μπορούν άμεσα να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές. Τώρα, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας πάνω από το δυτικό Ειρηνικό είναι ιδιαίτερα ζεστές τον τελευταίο καιρό, ενώ ακόμη πιο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες στα δυτικά προς την Ινδική Θάλασσα. Μάλιστα, οι θερμοκρασίες φτάνουν περίπου τους 29 έως 30°C (84-86°F), ενώ στον Κόλπο της Ταϊλάνδης και στη Θάλασσα Ανταμάν η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας έχει ξεπεράσει τους 31°C (87°F). Αυτές είναι σίγουρα ισχυρές ωκεάνιες συνθήκες για την ταχεία εντατικοποίηση οποιουδήποτε τροπικού κυκλώνα. Αυτός είναι επίσης ο κύριος λόγος για τον οποίο η Surigae κυριολεκτικά μετατράπηκε σε έναν ισχυρό τυφώνα Κατηγορίας 4 αυτήν την Παρασκευή, ενώ σήμερα θα καταλήξει σε κατηγορίας 5 πριν χτυπήσει τις βόρειες Φιλιππίνες.


Επιπλέον, τα νερά των Φιλιππίνων παραμένουν αρκετά υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, δηλαδή περίπου 1°C πάνω από το κανονικό. Η έντονη ανωμαλία που επικρατεί στη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας οδηγεί συχνά στην εκρηκτική ανάπτυξη βίαιων καταιγίδων, ξεκινώντας από πολύ καλά οργανωμένους τροπικούς κυκλώνες. Ένας άλλος παράγοντας που έχει αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες τροπικής ανάπτυξης στον δυτικό Ειρηνικό είναι το λεγόμενο η ταλάντωση Madden - Julian ή κύμα MJO. Το συγκεκριμένο κύμα είναι η μεγαλύτερη και βασικότερη πηγή βραχυπρόθεσμης τροπικής μεταβλητότητας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το κύμα MJO αποτελείται από δύο φάσεις, επηρεάζοντας το παγκόσμιο κλίμα, όπου μία είναι η αυξημένη βροχόπτωση (υγρή φάση) και η άλλη είναι η μειωμένη βροχόπτωση (ξηρή φάση). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός καταιγίδων και πολλές βροχοπτώσεις από τη μία πλευρά και μικρός αριθμός καταιγίδων με ξηρότερες συνθήκες από την άλλη πλευρά. 


Παρατηρήστε λοιπόν από το γράφημα πόσο βαθιά είναι το κύμα MJO πάνω από τον δυτικό Ειρηνικό. Αναμφίβολα μπορούμε να δούμε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα της ανοδικής κίνησης, υποστηρίζοντας έντονη μεταφορά στην περιοχή όπου σχηματίστηκε ο τυφώνας Surigae. Ένας άλλος επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η θερμότητα στον ωκεανό. Το σύστημα OHC λαμβάνει δεδομένα από το βάθος της θάλασσας και το πόσο ζεστά είναι τα στρώματα νερού βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε μια μεγάλη περιοχή διαθέσιμης ωκεάνιας θερμικής ενέργειας με ένα πολύ ζεστό στρώμα νερού που τρέχει αρκετά βαθιά πάνω από τις Φιλιππίνες, με τον τυφώνα Surigae, να κινείται μέσα σε αυτή την περιοχή. Επομένως, είναι αναμενόμενο ο τροπικός κυκλώνας να αντλήσει μεγάλη ενέργεια τις επόμενες 12 με 24 ώρες, καταλήγοντας σε έναν τυφώνα κατηγορίας 5 με ανέμους που θα ξεπεράσουν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.


Στην περίπτωση λοιπόν που ο τυφώνας Surigae επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι Φιλιππίνες θα έρθουν αντιμέτωπες με σφοδρές βροχοπτώσεις που μπορεί να φτάσουν σε ποσότητα τα 500 με 800 χιλιοστά μέσα στις επόμενες ημέρες, με καταστροφικους ανέμους και τεράστια κύματα που θα πλήξουν τις παράκτιες περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται όλο αυτό να οδηγήσει σε σημαντική διάβρωση του εδάφους, προκαλώντας φονικές κατολισθήσεις. 

Πηγή : Severe Weather Europe

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News