Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Τσουνάμι : Η τεράστια υδάτινη δύναμη των θαλασσών και των ωκεανών - Πόσα έχουν καταγραφεί στον Ελλαδικό χώρο;

Η Ελλάδα λοιπόν παρότι βρίσκεται γεωγραφικά σε μια κλειστή θάλασσα, όπως είναι η Μεσόγειος, έχει αντιμετωπίσει μεγάλα τσουνάμι κατά το παρελθόνΤα τσουνάμι, ή στη δική μας γλώσσα κύματα βαρύτητας, πρόκειται για μια μορφή κυμάτων των μεγάλων ωκεανών, των κλειστών θαλασσών ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και των λιμνών που σχηματίζονται ύστερα από μια μετατόπιση τεράστιων ποσοτήτων νερού, φτάνοντας σε ύψος ακόμα και των 40 μέτρων όταν πλησιάσουν στην ξηρά. Αυτά τα τείχη νερού που κάθε κυβικό μέτρο ζυγίζει έναν τόνο, μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές στις παράκτιες περιοχές και να αφαιρέσουν χιλιάδες ζωές ανθρώπων και ζώων αν δεν υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση.


Αυτά τα εντυπωσιακά κύματα προκαλούνται συνήθως από μεγάλους υποθαλάσσιους σεισμούς, από την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου, από μια υποθαλάσσια κατολίσθηση, ή από την πτώση ενός ουράνιου σώματος αξιοσημείωτου μεγέθους. Τα περισσότερα τσουνάμι (περίπου το 80%), εκδηλώνονται στο λεγόμενο "Δακτυλίδι της Φωτιάς" του Ειρηνικού Ωκεανού, που πρόκειται για μια ιδιαίτερα δραστήρια γεωλογικά περιοχή στην οποία συμβαίνει πάνω από το 80% των σεισμών ολόκληρου του πλανήτη.


Η ταχύτητα που φτάνουν καθώς ταξιδεύουν μέσα στην θάλασσα, αγγίζει τα 805 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή κινούνται τόσο γρήγορα όσο ένα μαχητικό αεροσκάφος. Με αυτόν τον ρυθμό μπορούν να διασχίσουν ολόκληρη την έκταση του μεγαλύτερου ωκεανού της Γης που είναι ο Ειρηνικός σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Αν και όταν πλησιάζουν στη στεριά, χάνουν την ταχύτητά τους έως και 20 φορές, συνεχίζουν να διατηρούν μια ταχύτητα της τάξεως των 150 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ προκαλείται απότομη μεταβολή στο ύψος τους ανάλογα με το βάθος της θάλασσας, καθώς συμπιέζονται όσο πλησιάζουν στην ξηρά.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο προειδοποίησης της φύσης που μας δείχνει ότι αναμένεται ένα τσουνάμι μέσα στα επόμενα λεπτά είναι η σημαντικού βαθμού υποχώρηση της θάλασσας στις ακτές. Πολλοί άνθρωποι έχουν χαθεί, καθώς τους εντυπωσιάζει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για την πρώτη και ουσιαστικότερη προειδοποίηση η οποία θα πρέπει να μας δώσει την αφορμή να απομακρυνθούμε άμεσα από τις παράκτιες περιοχές και να αναζητήσουμε υψηλότερα εδάφη, καθώς αυτός ο τεράστιος όγκος νερού δεν είναι σαν τα κύματα που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας περπατώντας δίπλα στη θάλασσα ή όταν βρισκόμαστε στις παραλίες, αλλά μια καταστροφική δύναμη που σαρώνει τα πάντα το πέρασμά της.

Η Ελλάδα λοιπόν παρότι βρίσκεται γεωγραφικά σε μια κλειστή θάλασσα, όπως είναι η Μεσόγειος, έχει αντιμετωπίσει μεγάλα τσουνάμι κατά το παρελθόν, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα ήταν της Κρήτης, της Σαντορίνης και της Αμοργού. Όμως, και μικρότερα τσουνάμι έχουν πλήξει πολλές περιοχές της χώρας, χωρίς να προκαλέσουν ευτυχώς την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Το γεγονός λοιπόν ότι είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και 6η πιο σεισμογενής χώρα του πλανήτη, σίγουρα και στο μέλλον θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της δημιουργίας ενός τσουνάμι, καθώς περικλείεται από έναν αξιόλογο αριθμό υποθαλάσσιων σεισμικών ρηγμάτων, ενώ το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης που βρίσκεται σε φάση πλήρους ηρεμίας, είναι αυτό που προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στον Μινωικό πολιτισμό, μετά από την έκρηξή του το 1600 με 1650 π.Χ. Ευτυχώς για εμάς, τέτοιας δυναμικής εκρήξεις συμβαίνουν κάθε 20 με 25 χιλιάδες χρόνια.


Πάμε λοιπόν να δούμε τα μεγαλύτερα τσουνάμι που χτύπησαν ποτέ την Ελλάδα :

1. Σαντορίνη 1600 - 1650 π.Χ. : Η μινωική οπως ονομάζεται έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψους 30 μέτρων (όσο ένα 12 όροφο κτίριο). Θεωρείται το μεγαλύτερο κύμα που χτύπησε ποτέ την Ελλάδα.

2. Δυτική Κρήτη 365 μ.Χ : Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα, με το μέγεθος να υπολογίζεται στα 8,7 με 9,0 ρίχτερ, προκάλεσε ένα τσουνάμι άνω των 20 μέτρων που έφτασε μέχρι την Αίγυπτο μέσα από αναφορές.

3. Αμοργός 1956 : Ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα στην Ευρώπη, μεγέθους 7,8 της κλίμακας ρίχτερ προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψους 25 μέτρων που έφτασε μέχρι την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

4. Νότιες ακτές της Πελοποννήσου 1866 : Ένας σεισμός πάνω από 6,5 ρίχτερ προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψους 8,6 μέτρων

5. Πελοπόννησος 1867 : Ο σεισμός των 7,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψους 6 μέτρων.

6. Κάρπαθος 1948 : Παρόμοιου μεγέθους σεισμός όπως της Πελοποννήσου το 1867 προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψος 7,3 μέτρων στο νησί της Καρπάθου.

7. Κορινθιακός κόλπος 1963 : Τεράστια υποθαλάσσια κατολίσθηση προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψους 6 μέτρων.

8. Σάμος 2020 : Ο σεισμός των 6,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο τον περασμένο Οκτώβριο, προκάλεσε ένα τσουνάμι ύψους 3 μέτρων.


Συνολικά 24 τσουνάμι έχουν πλήξει την Ελλάδα, από το 1650 π.Χ. μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Γεωφυσικών Δεδομένων. Επομένως, δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο, καθώς η θάλασσα είναι κλειστή, με αποτέλεσμα να μην αφήνει τα περιθώρια να αναπτύσονται τόσο εύκολα κύματα βαρύτητας όπως στους μεγάλους ωκεανούς. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα συμβεί ένα μεγάλο υποθαλάσσιο σεισμικό γεγονός, καλό θα είναι να μην παραμένουμε κοντά στις ακτές.

Πηγές πληροφοριών : National Geographic Society / Worlddata.info / National Geophysical Data Center / Wikipedia

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News