Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει στο θέμα των αρνητικών θερμοκρασιών η αρκτική μάζα αέρα στην Ευρώπη

Πολικές θερμοκρασίες έως και -20 βαθμών στην Ευρώπη από την πολικής προέλευσης αέρια μάζα, που θα αγγίξει και τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα.

 

Πολλές περιοχές στη Σλοβενία ​​κατέγραψαν αρνητικές τιμές θερμοκρασιών που είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 60 ετών. Μάλιστα, στον επίσημο μετεωρολογικό σταθμό Nova Vas Na Blokah, το θερμόμετρο έπεσε στους -20,6°C, σπάζοντας ένα νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας όλων των εποχών για τον μήνα Απρίλιο, από τότε που ξεκίνησαν επίσημα οι καταγραφές των δεδομένων του καιρού στην Σλοβενία. Ωστόσο, εξίσου πολλές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης έσπασαν επίσης πολλά ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ ο παγετός που σε πολλές περιοχές ήταν ολικός, κατέληξε να είναι καταστροφικός για την βλάστηση που βρισκόταν σε πρώιμη ανάπτυξη.


Παρά λοιπόν το γεγονός ότι διανύουμε μια εποχή με χαμηλή προγνωσιμότητα, αυτή τη φορά τα προγνωστικά αριθμητικά μοντέλα δεν είχαν προβλέψει λανθασμένα την συγκεκριμένη ισχυρή ψυχρή εισβολή που θα έπληττε την Γηραιά Ήπειρο, με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν ακόμα και στις παράκτιες περιοχές της Σλοβενίας και της Κροατίας, γεγονός που ακόμα κι αν συμβεί Μάρτιο είναι εξαιρετικά σπάνιο, πόσο μάλλον μέσα στον Απρίλιο. Ο κύριος λόγος που εκδηλώθηκε ενα τόσο έντονο ψύχος σε πολλές χώρες της Ευρώπης ηταν η αρκτική μάζα αέρα που εξαπλώθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυτήν την εβδομάδα. Δεδομένου λοιπόν ότι υπήρξαν νύχτες όπου δεν υπήρχαν σύννεφα, με σχεδόν κανέναν άνεμο, φρέσκο ​​χιόνι στο έδαφος και με μια ξηρή μάζα αέρα στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, δημιουργήθηκε το ιδανικό περιβάλλον ώστε να υπάρξει κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές των ευρωπαϊκών χωρών.


Όμως πέρα από την Σλοβενία και την Κροατία, πολλές γνωστές ευρωπαϊκές πόλεις κατέγραψαν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, όπως μέρη στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Γερμανία, γύρω από τις Άλπεις και την Ιταλία. Δυστυχώς όμως αυτές οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες έκαψαν μεγάλο μέρος των οπωροφόρων δέντρων, όπως και την βλάστηση που βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, γεγονός που θα έχει οικονομικές συνέπειες και στην αγροτική ζωή.

Τώρα, αναμένεται άλλη μια νύχτα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπου πιθανώς πολλές περιοχές να δουν τον υδράργυρο να πέφτει κάτω από τους -10°C. Αυτό θα δώσει στη βλάστηση ένα ακόμη χαριστικό χτύπημα, επιδεινώνοντας την κατάσταση και τη ζημιά που έχει γίνει. Δυστυχώς, αυτή είναι η 5η χρονιά μεταξύ των τελευταίων 6 ετών, όπου εμφανίζεται παγετός κατά την άνοιξη, ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί σε πολλές περιοχές μέχρι και την Παρασκευή.

Καθώς οι περίοδοι θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης γίνονται αρκετά πιο συχνές τον τελευταίο καιρό, αυτό βοηθά τη βλάστηση να ξεκινά την ανάπτυξή νωρίτερα από το συνηθισμένο, καθιστώντας την όμως ακόμη πιο ευάλωτη, όταν ξεσπούν τέτοια ψύχρα γεγονότα στα τέλη Μαρτίου ή εντός του μήνα Απριλίου. Επιπλέον, αυτή τη φορά η ψυχρή μάζα αέρα από την Αρκτική έφτασε σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά από μια εξαιρετικά ζεστή περίοδο στις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου στην Ευρώπη, ενώ στις 31 Μαρτίου καταγράφηκαν εντυπωσιακά θετικές τιμές θερμοκρασιών στην Ευρώπη, όπως δείχνει και ο χάρτης δεδομένων του Scott Duncan.

Ακραία υψηλές θερμοκρασίες τον Μάρτιο

Η θερμοκρασία ήταν +25.3°C στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), +26.0°C στο Παρίσι (Γαλλία), +26.8 °C στο Koersel (Βέλγιο), +26.1°C στο Arcen (Ολλανδία), +26.3°C στο Ettelbreck ( Λουξεμβούργο) και +27.2°C στο Rheinau (Γερμανία). Και επίσης +32.3°C στο Badajoz (Ισπανία), θέτοντας έτσι πολλές περιοχές νέα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για τον μήνα Μάρτιο. Και μέσα σε λιγότερο από 6 μέρες η Αρκτική εξαπολύει μια ψυχρή μάζα αέρα με ισχυρό πυρήνα, που έριξε τον υδράργυρο κατακόρυφα ακόμα και μέσα σε ώρες όπως στην Αγγλία.

Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο εντυπωσιακές αρνητικές τιμές θερμοκρασιών σήμερα το πρωί στην Σλοβενία :

-19,8 ° C - Babno Polje 

-19,5 ° C - Zadlog

-14,6 ° C - Iskrba pri Kočevju

-13.1 ° C - Μαρίνα vas

-13,0 ° C - Kočevje

-11,6 ° C - Dobliče pri Črnomlju (το ρεκόρ ήταν -5,5 ° C το 1955 και το 1956)

Υπήρχε μια άλλη καταγραφή χαμηλής θερμοκρασίας -26,1°C από έναν ανεπίσημο μετεωρολογικό σταθμό στο χωριό Retje κοντά στο Loški Potok της Σλοβενίας. Ο σταθμός, ωστόσο, δεν αποτελεί μέρος του εθνικού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών, επομένως τα δεδομένα είναι ανεπίσημα. Ωστόσο, τα αρχεία εξακολουθούν να γίνονται με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα πρότυπα WMO, οπότε αυτό είναι συγκρίσιμο με τα επίσημα αρχεία της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (ARSO).

Πολικό ψύχος και στην Κροατία

Παρόμοια όμως κατάσταση με την Σλοβενία, ζει και η Κροατία από σήμερα το πρωί. Ειδικότερα, τα βόρεια μέρη της χώρας χτυπήθηκαν άσχημα από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πράγματι οδήγησαν σε καταστροφικό παγετό.

Οι πιο εντυπωσιακές τιμές στα πεδινά φαίνονται παρακάτω:

-8.1°C στο Karlovac (στα 123 m ASL)

-7.0°C σε Slavsko Polje (στα 206 m ASL)

-6,5°C σε Jastrebarsko (148 m ASL)

-6,3°C στο Labin (στα 231 m ASL)

-6.2°C στο Ζάγκρεμπ (στα 129 m ASL)

-5,2°C στο Buzet (στα 53 m ASL)

Όλες αυτές οι περιοχές, όπως και πολλές άλλες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, κατέγραψαν χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε το πρώιμο πράσινο της άνοιξης και τα ανθισμένα δέντρα υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Επίσης, στα λίγο ψηλότερα σημεία πάνω από το οροπέδιο Gorski Kotar και Lika, κατεγράφησαν θερμοκρασίες εξαιρετικά χαμηλές, ακόμη και κάτω από τους -10°C, εξαιτίας του φρέσκου χιονιού και των καθαρών ουρανών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι πιο εντυπωσιακές τιμές στα ορεινά φαίνονται παρακάτω:

-14.3°C σε Jelvica, Križpolje (στα 550 m ASL)

-12,7°C στο Gospić (στα 568 m ASL)

-9,4°C σε Oštarije, Ravnice (στα 329 m ASL)

-7,8°C σε Ogulin (στα 324 m ASL)

Αρνητικές θερμοκρασίες στη Μεγάλη Βρετανία

Πολύ κρύο αναπτύχθηκε επίσης τις πρωινές ώρες της ημέρας σε όλη την Αγγλία και τη Σκωτία. Στην περιοχή Μπένσον (Αγγλία), το θερμόμετρο έπεσε στους -7,5°C σήμερα το πρωί, στους -6,8°C στο Great Dun Fell, στους -6,2°C στο Shap και στους -5,3°C στο Pershore. Πολύ χαμηλές επίσης θερμοκρασίες έχουν ήδη αναφερθεί σε όλη τη Γαλλία την Τρίτη, χάρη στον ισχυρό ψυχρό πυρήνα που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν ορίσει νέα ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών για τον Απρίλιο.


Ο σταθμός Ruiel έδειξε θερμοκρασία -8,0°C, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του -7,5 ° C που τέθηκε στις 8 Απριλίου του 2003. Ο σταθμός Saint-Martin-du-Mont εδειξε -6,9°C και έθεσε το νέο του ρεκόρ μετά το προηγούμενο ρεκόρ όταν έπεσε η θερμοκρασία στους -5,3°C στις 3 Απριλίου του 1996. Ο σταθμός Rouvroy-Les-Merles έσπασε το ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών καταγράφοντας -6,4°C την Τρίτη, σπάζοντας το παλιό ρεκόρ που ήταν -5,4°C στις 10 Απριλίου 1990 .


Αυτό όμως που είναι εξίσου ενδιαφέρον μέσα από την ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη αυτή τη φορά, είναι ότι έχει επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου και η προέλευση της μάζας του αέρα είναι κατευθείαν από τον Αρκτικό Κύκλο, κάτι το οποίο είναι ασυνήθιστο για την εποχή, καθώς τέτοια γεγονότα συμβαίνουν την χειμερινή περίοδο. Μέχρι λοιπον την Παρασκευή αναμένεται να καταγραφούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και στις χώρες των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι καταστροφικές για την βλάστηση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Μάλιστα, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν στην δυτική και βόρεια Κροατία, την Σλοβενία, την Βοσνία, την νότια Σερβία, καθώς και σε τμήματα της Αλβανίας και της Δυτικής Βουλγαρίας.

 

Πηγή δεδομένων : Severe Weather Europe

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook