Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ρεκόρ αρνητικών θερμοκρασιών για την εποχή αναμένεται στην Αλάσκα και τις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες

Μεγάλες πιθανότητες να καταγραφούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 100 ετών


Αν και το κλίμα στην Αλάσκα φημίζεται για την ποικιλία των κλιματικών ζωνών, αλλά και για τους ιδιαίτερα ψυχρούς χειμώνες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, από τον Απρίλιο και μετά σταδιακά οι θερμοκρασίες σταθεροποιούνται, ενώ δεν είναι λίγα τα καλοκαίρια που η θερμοκρασία παρουσιάζει μια σχετική άνοδο, με τα νότια τμήματα να αγγίζουν ακόμα και τους 26 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο, αυτό που πρόκειται να συμβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, είναι κάτι ασυνήθιστο, καθώς δεν είναι συχνό φαινόμενο η θερμοκρασία να φτάνει στους -45,6°C ενώ πλησιάζουμε στα μέσα της άνοιξης.


Ο Αρκτικός Ωκεανός αυτή τη φορά λοιπόν θα προκαλέσει ισως τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 100 ετών για την εποχή σε περιοχές της Αλάσκας, ενώ οι ενδείξεις δείχνουν αυτή η πολική μάζα αέρα να ωθείται στα ενδότερα γεωγραφικά πλάτη των ΗΠΑ, προκαλώντας ένα ιδιαίτερα ψυχρό κύμα, παρά το γεγονός ότι μπαίνουμε σε λίγες μέρες στο δεύτερο μισό του Απριλίου. Ήδη, ένα μεγάλο μέρος της Βορείου Αμερικής, αντιμετώπισε έναν σχετικά ήπιο καιρό το τελευταίο διάστημα, ενώ οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ είχαν ένα ασυνήθιστο κρύο για την εποχή. Ωστόσο, όπως βλέπουν οι μετεωρολόγοι, μια εξαιρετικά ισχυρή ψυχρή μάζα αέρα με πολικά χαρακτηριστικά αναμένεται να προκαλέσει ρεκόρ αρνητικών θερμοκρασιών σε περιοχές της Αλάσκας αλλά και στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.


Ήδη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι την περασμένη Τρίτη, οι πόλεις Bettles και Φέρμπανκς της Αλάσκας κατέγραψαν ρεκόρ αρνητικών θερμοκρασιών, όπου στην πρώτη η θερμοκρασία έπεσε στους -36°C, ενώ στη δεύτερη στους -31°C. Μέσα όμως στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών για τον μήνα που διανύουμε, με το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας στο Φέρμπανκς, να επισημαίνει ότι ενδεχομένως να καταγραφούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 100 ετών σε ορισμένες περιοχές, αν υπολογίσουμε ότι το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ ήταν -35°C, ενώ τώρα περιμένουν η θερμοκρασία να πέσει στους -45,6°C, κάτι που έχει να γίνει από τις 9 Απριλίου του 1911. Κι όμως η ανάλυση των δεδομένων από τα αριθμητικά μοντέλα αυξάνουν την πιθανότητα να σπάσει το ρεκόρ της 9ης Απριλίου του 1911 η Αλάσκα, καθώς δείχνουν για μια ακραία πτώση της θερμοκρασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό του κλίματος Rick Thoman του Πανεπιστημίου της Αλάσκας στο Φέρμπανκς : "Οι επόμενες τρεις μέρες θα φέρουν κρύο ιστορικού επιπέδου για αυτήν την περίοδο του έτους σε τμήματα της ηπειρωτικής Αλάσκας. Το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας για την εποχή ενδέχεται να σπάσει."


Τώρα, πίσω από αυτή την ψυχρή μάζα αέρα που εξαπολύεται στην Αλάσκα, κρύβεται η ροή του πολικού αεροχειμμάρου πάνω από την Βερίγγειο Θάλασσα και τον κόλπο της Αλάσκας, επιτρέποντας έτσι να εξαπλωθεί ένας εξαιρετικά ισχυρός ψυχρός πυρήνας πάνω από την Ηπειρωτική Αλάσκα. Αυτό αν συνέβαινε την χειμερινή περίοδο δεν θα ήταν φυσικά κάτι ασυνήθιστο, όμως το να συμβεί μέσα στην άνοιξη είναι έξω από τα κλιματολογικά δεδομένα. Ένα τόσο ισχυρό κρύο λοιπόν σε μια εποχή που οι κάτοικοι των περιοχών στην πολιτεία της Αλάσκας περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να καταστεί απειλητικό για τη ζωή τους, όσο κι αν είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες μέσα στο χειμώνα, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος υποθερμίας ή κρυοπαγημάτων αν παραμείνει κάποιος στο εξωτερικό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ευτυχώς, εξαιτίας ενός βαθύ βαρομετρικού συστήματος από τον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό που θα καταλήξει στις Αλεούτιες νήσους και τη Βερίγγειο Θάλασσα, η ψυχρή μάζα αέρα θα εξασθενήσει σημαντικά και σταδιακά θα απομακρυνθεί από την πολιτεία της Αλάσκας, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα να αρχίζουν να ανεβαίνουν. Όμως, οι αναλύσεις των προγνωστικών μοντέλων δείχνουν για μια ακραία μεταβολή της θερμοκρασίας προς τα πάνω μέσα σε μέρες στην Αλάσκα, με αποτέλεσμα να καταλήξει από το απόλυτο ψύχος, σε θερμοκρασίες έως και 15°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί, τότε οι ΗΠΑ θα έρθουν αντιμέτωπες με αυτήν την ψυχρή μάζα αέρα από την Αρκτική, καθώς θα αποκοπεί και θα εισβάλλει στα ενδότερα γεωγραφικά πλάτη των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας ένα πάγωμα της ατμόσφαιρας που ενδεχομένως να ρίξει τις θερμοκρασίες πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο, γεγονός που θα είναι εξαιρετικά σπάνιο μέσα στην άνοιξη η οποία μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία και τον καιρό.

Πηγή : Severe Weather Europe

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News