Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους έγινε η αιτία να δημιουργηθεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Τα τροπικά δάση του Αμαζονίου οφείλουν πιθανώς την ύπαρξη τους στην έλευση του αστεροειδή που κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στην Γη πριν από 66 εκατ. έτηΟι ερευνητές χρησιμοποίησαν ορυκτά που είχαν απολιθώματα γύρης όπως και φύλλων από την Κολομβία για να διερευνήσουν πώς άλλαξε η σύγκρουση του αστεροειδούς τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής. Μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι αναλύσεις έδειξαν ότι όταν ο διαστημικός βράχος πλάτους 12 χιλιομέτρων έπληξε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, ο τύπος της βλάστησης που αποτελούσε αυτά τα δάση άλλαξε δραστικά. Μάλιστα, η συγγραφέας Δρ. Μόνικα Καρβάλιο από το Ίδρυμα Smithsonian στον Παναμά που ερευνά την λειτουργία και την βιοποικιλότητα των τροπικών οικοσυστημάτων, δήλωσε : "Η ομάδα μας εξέτασε πάνω από 50.000 αρχεία ορυκτής γύρης και περισσότερα από 6.000 απολιθώματα φύλλων από πριν και μετά τον αντίκτυπο της πρόσκρουσης του αστεροειδούς για να υπάρξουν τα παραπάνω συμπεράσματα."

Όπως διαπιστώθηκε, τα κωνοφόρα φυτά ήταν κοινά πριν ο τεράστιος αστεροειδής χτυπήσει τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό. Η αλήθεια είναι, ότι η τροχιά του αστεροειδούς ήταν τέτοια που δημιούργησε θα έλεγε κανείς την "τέλεια καταιγίδα" η οποία θα εξαφάνιζε οριστικά τους δεινοσαύρους από την Γη. Όμως, πέρα από την καταστροφική επίπτωση που είχε για αυτό το είδος ζωής, η ποικιλομορφία των φυτών μειώθηκε κατά περίπου 45%, ιδιαίτερα όσον αφορά τα είδη φυτών που φέρουν σπόρους. Ωστόσο, τα δάση κατάφεραν να αναπτυχθούν μέσα στα επόμενα 6.000.000 χρόνια, με τις αγγειοσπερμίες ή ανθοφόρα φυτά που αποτελούν το 85% των φυτών που υπάρχουν σήμερα στη Γη, να κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά. Επιπλέον, η δομή των τροπικών δασών άλλαξε ριζικά κατά το στάδιο της μετάβασης από την σύγκρουση του αστεροειδούς με την Γη και μετά.


Για να γίνει πιο κατανοητό όλο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά την ύστερη Κρητιδική Περίοδο που ζούσαν οι δεινόσαυροι, τα τροπικά δάση δεν είχαν αυτήν την πυκνότητα που έχουν σήμερα. Τα δέντρα που αποτελούσαν τα δάση είχαν ευρεία απόσταση μεταξύ τους, ενώ οι κορυφές τους δεν επικαλύπτονταν όπως τώρα, με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις γης να παραμένουν εκτεθειμένες στον ήλιο. Ωστόσο, μετά την πρόσκρουση του αστεροειδούς, τα δάση ανέπτυξαν έναν πυκνό θόλο που επέτρεπε πολύ λιγότερο φως να φτάνει στο έδαφος. Πώς λοιπόν ο αντίκτυπος του αστεροειδούς μετέτρεψε τα αραιά, πλούσια σε κωνοφόρα φυτά τροπικά δάση της εποχής των δεινοσαύρων στα τροπικά δάση του σήμερα, με τα πανύψηλα δέντρα τους με τα διάστικτα άνθη τους και τις ορχιδέες;

Οι επιστήμονες λοιπόν μέσα από τις αναλύσεις τους, προτείνουν τρεις εξηγήσεις για την ανάπτυξη που έχουν τα τροπικά δάση εδώ και εκατομμύρια χρόνια, μέχρι και σήμερα:


Η πρώτη εξήγηση που δίνουν είναι ότι οι δεινόσαυροι εμπόδιζαν την ανάπτυξη πολύ πυκνών δασών, καθώς λόγω του τεράστιου μεγέθους τους θα καταπατούσαν μεγάλο μέρος των φυτών που αναπτύσσονταν στα χαμηλότερα επίπεδα του εδάφους.

Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι η πτώση της τέφρας από τα εμπλουτισμένα με κρούση εδάφη σε όλες τις τροπικές περιοχές, έδωσαν ένα πλεονέκτημα στα ανθοφόρα φυτά ώστε να αναπτυχθούν με ταχύτερο ρυθμό.

Η τρίτη εξήγηση είναι ότι η επιλεκτική εξαφάνιση ειδών κωνοφόρων φυτών δημιούργησε την ευκαιρία να αναλάβουν τα ανθοφόρα φυτά.

Ωστόσο, αυτές οι ιδέες, λέει η ομάδα, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα στα τροπικά δάση της Γης και ιδιαίτερα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι αποκλειστικά εξαιτίας των παραπάνω συμπερασμάτων, ούτε ότι είναι απαραίτητο όλα τα παραπάνω να έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας των τροπικών δασών που βλέπουμε σήμερα. Τελειώνοντας μάλιστα η Δρ Καρβάλιο δήλωσε το εξής: "Το μάθημα που πήραμε μέσα από αυτή την έρευνα είναι ότι μάθαμε πως μετά από τόσο τεράστιες κοσμογονικές αλλαγές, τα τροπικά οικοσυστήματα δεν μπαίνουν σε μια απλά νέα περίοδο ανάπτυξης, αλλά αντικαθίστανται ολοκληρωτικά, με τη διαδικασία μάλιστα να διαρκεί για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα."

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν από τους επιστήμονες στο διάσημο περιοδικό Science.

Πηγή : bbc.com

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook