Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Νέο ισχυρό κύμα από την Αρκτική θα επηρεάσει την Βόρεια Αμερική και την Βόρεια Ευρώπη στο τέλος της εβδομάδας


Καθώς προχωράμε βαθύτερα στην Άνοιξη, συνήθως οι πολικές περιοχές αρχίζουν σταδιακά να θερμαίνονται, γεγονός που εξαναγκάζει την πολική δίνη να επιστρέψει στην αφετηρία της. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά όταν ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από την Αρκτική εδραιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και να απελευθερώσει μια κρύα μάζα αέρα από τις πολικές περιοχές προς τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου. Παράλληλα, αν συμβεί την ίδια στιγμή μια ξαφνική και απρόσμενη αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση, τότε ανοίγει κυριολεκτικά ο δρόμος στον πολικό στρόβιλο ώστε να εισβάλλει μέσα στην Αμερική ακόμα και μια εποχή που δεν το συνηθίζει.


 


Αυτό λοιπόν που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι ένας ισχυρός αντικυκλώνας που κυριαρχεί στο Βόρειο Ημισφαίριο σε υψόμετρο περίπου 30 χιλιομέτρων στο επίπεδο της στρατόσφαιρας. Αυτό το σύστημα υψηλής πίεσης παράγεται καθώς ο Ήλιος θερμαίνει τη στρατόσφαιρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο, αυξάνοντας τη θερμοκρασία και μειώνοντας τη διαφορά πίεσης προς τον Ισημερινό. Όταν έχουμε ξαφνικά στρατοσφαιρικά φαινόμενα θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η πολική δίνη συνήθως εισέρχεται στην άνοιξη με μια μάλλον αδύναμη επίδραση. Αυτό σημαίνει ότι η τελική θέρμανση είναι πιο σταδιακή και επίσης δεν έχει σημαντική επίδραση στον καιρό μας. Αλλά μερικές φορές, η τελική θέρμανση μπορεί να είναι ένα πολύ γρήγορο και αιφνίδιο γεγονός. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη πιθανότητα η δυναμική να φτάσει κάτω στην τροπόσφαιρα, διεισδύοντας στην κυκλοφορία του καιρού και επηρεάζοντας τις καιρικές συνθήκες σημαντικά.

Καθώς προχωράμε βαθύτερα μέσα στον Απρίλιο και η γωνία του Ήλιου βρίσκεται πάνω από τον Βόρειο Πόλο, αυτό σημαίνει ότι περισσότερη ενέργεια του ήλιου εισέρχεται στην πολική ατμόσφαιρα, θερμαίνοντάς την σημαντικά. Έτσι καθίσταται πιο δύσκολο για την πολική δίνη να διαχειριστεί αυτά τα κύματα θέρμανσης, καθώς ολόκληρη η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται επίσης. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό δείτε την παραπάνω εικόνα που δείχνει τη γωνία του εισερχόμενου φωτός του ήλιου στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη κατά τη διάρκεια των διαφορετικών εποχών. Επομένως, ο χρόνος βασικά εξαντλείται για την πολική δίνη, με αποτέλεσμα είτε να καταρρεύσει, είτε να διαλυθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι τι θα υπερισχύσει και τι δυναμικής θα είναι.

Αν και τα προγνωστικά μοντέλα δυσκολεύονται να βγάλουν ένα τελικό και αξιόπιστο συμπέρασμα για τον καιρό μέσα στο επόμενο διάστημα, τα σενάρια δείχνουν η Βόρεια Αμερική και η Βόρεια Ευρώπη να μπαίνουν σε ένα μοτίβο χειμωνιάτικου καιρού από τις 23 του μήνα μέχρι τις τελευταίες μέρες του, καθώς μια αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση που θα ξεκινήσει πάνω από τον τομέα της Σιβηρίας, θα αποδυναμώσει τον πολικό στρόβιλο, με αποτέλεσμα μια κρύα μάζα αέρα να εισβάλλει ακόμα και στα νοτιότερα και ανατολικότερα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της επικράτησης ισχυρών συστημάτων πάνω από τον Καναδά και πάνω από την Γροιλανδία που είναι παραμένει θερμότερη από το κανονικό.


 

Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παγκόσμιας Ανάλυσης Καιρού (ECMWF), δείχνει ότι ο αέρας θα είναι αρκετά ψυχρός για την εποχή, ώστε να υποστηρίξει την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων, οι οποίες εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή, από τις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλες τις Κεντρικές περιοχές έως και Κεντροδυτικές, τελειώνοντας με τη μέγιστη χιονόπτωση στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Νοτιοανατολικό Καναδά, καθώς ο πυρήνας της ψυχρής μάζας αέρα θα βρίσκεται στους -50 βαθμούς κελσίου. Μπορούμε να δούμε επίσης τη μεταφορά θερμότητας πάνω από την Ανατολική Ασία και τα Ανατολικά της Σκανδιναβίας. Αυτό βοηθά γενικά στην αποδυνάμωση της πολικής κυκλοφορίας.


Αλλά ο καιρός δεν είναι τόσο προβλέψιμος όσο φαίνεται στον απλό κόσμο και υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τις καιρικές συνθήκες πέρα από την στρατόσφαιρα και την πολική δίνη. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η ταλάντευση Madden - Julian ή κύμα MJO,όπως βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα, που ασκεί μεγάλη επιρροή στον καιρό κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο σε όλο τον πλανήτη. Αυτό είναι ένα κύμα που κινείται στις τροπικές περιοχές και εναλλάσσεται μεταξύ υγρών και ξηρών φάσεων. Μέσα από τις αναλύσεις φαίνεται λοιπόν ότι βρισκόμαστε στην υγρή φάση του κύματος πάνω από τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο σταδιακά θα διασχίσει όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα καταλήξει στον Ατλαντικό μέχρι τις αρχές του Μαϊου. Ωστόσο, αυτή η ταλάντευση επηρεάζει τις τροπικές θερμοκρασίες και τη ροή των ανέμων, με αποτέλεσμα να ασκεί μεγάλη επιρροή στη παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Αυτό λοιπόν αποδεικνύει ότι ατμόσφαιρα είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν και πότε μόνο ένας.

Σίγουρα πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Απρίλιος να αποχαιρετήσει μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών με αρκετό κρύο και πυκνές χιονοπτώσεις, ενώ η Βόρεια Ευρώπη ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ένα ναι μεν χειμερινό σκηνικό αλλά πιο ήπιο σε σχέση με την Βόρεια Αμερική. Φέτος πάντως σε σχέση με άλλες χρονιές, ο χειμώνας επιμένει να δηλώνει την παρουσία του ακόμα και στην καρδιά της άνοιξης, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και τα οπωροφόρα δέντρα, όπως συνέβη στην Γηραιά Ήπειρο, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η φύση δεν υπακούει σε κανόνες και σε εποχές και πως η παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία έχει καταργήσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιολογική ροή των 4 εποχών του έτους τα τελευταία χρόνια, με τους επιστήμονες να θεωρούν ως υπαίτιο αυτού την κλιματική αλλαγή. 

Πηγή : Severe Weather Europe

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News